Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за студенти / Архив / Конкурс на МВнР за слоган (мото)

   

Срок за подаване на предложенията: 23.02.2024 г., 17:00 ч.

 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ОРГАНИЗИРАНИЯ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ КОНКУРС ЗА СЛОГАН(МОТО) НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА С ИНИЦИАТИВИ ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ ПРЕЗ 2024Г. НА 20-АТА ГОДИШНИНА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО

 

Скъпи студенти,

От името на заместник министър-председателя и министър на външните работи на Република България г-жа Мария Габриел имаме удоволствието да Ви поканим да се включите в конкурса, организиран от Министерството на външните работи за слоган (мото) на Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО.

2024 година е знакова за организацията на Северноатлантическия договор. През нея Алиансът отбелязва своята 75-а годишнина. Тя е знакова и за България, защото страната ни, заедно с нашите съюзници от шест източноевропейски страни, отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

Правителството на Република България прие Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. С планираните инициативи не само ще бъде отбелязана годишнината от членството ни в Алианса, но и ще се припомни, че България вече е утвърден и надежден съюзник в НАТО, както и причините, поради които сме се присъединили към най-големия и най-успешен военно-политически съюз в историята:

• Споделени ценности,

• Равнопоставеност и опазване на демократичните права и свободи,

• Колективна отбрана и общи отговорности.

 

Дейностите и събитията, залегнали в Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО имат за цел да се повиши разбирането за същността и целите на НАТО и членството на България в Алианса. В по-тесен смисъл да се запълнят натрупаните дефицити по отношение на ключови теми, които засягат обществото ни като цяло – какво означава да си страна-членка на Алианса, какви са позитивите от това за страната ни, какви са нашите отговорности, да се разсеят наративите за негативите от членството в НАТО, както и да се изгради устойчивост срещу външно влияние и информационно манипулиране, дезинформация и фалшиви новини.

Ефективността на подобна широкомащабна програма може да бъде гарантирана само през хомогенност на посланията. За тази цел Министерството на външните работи като една от водещите институции в изпълнението на Програмата, организира провеждането на конкурс за слоган (мото), което:

- Да стане ефективен и разпознаваем инструмент на програмата;

- Да вдъхва доверие в автентичността, достоверността и истинността на излъчваните послания;

- Да подпомогне общуването и да обедини усилията на участниците в кампанията за постигане на информационните ѝ цели;

- Да гарантира бърза и лесна асоциация с автентични източници на информация;

 

Мотото ще стане неразделна част от брандирането на Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО и ще бъде използвано включително като таг и хаштаг за публикации в социалните мрежи.

Поканата, която отправяме към Вас е да се включите в предизвикателството да предложите най-оригинално и най-отговарящо на целите на Програмата мото, което е и новаторско, разпознаваемо и асоциативно, и отразява идеята, че за България:

- Членството в НАТО гарантира сигурността, от която се нуждаем, за да продължим да растем и просперираме;

- НАТО е семейство на споделени ценности за 1 милиард души от 31 страни и множество партньори в глобалния свят, към което принадлежим вече 20 години;

- Демократичните ценности и свободата са това, което ни свързва и ни прави един общ съюз, и за запазването на които носим отговорност;

 

Конкурсът е открит. В него може да вземе участие всеки студент, който се обучава в цивилна или военна специалност във висше учебно заведение в България. Всеки участник може да представи до три предложения за слоган (мото) на български и в подходящ превод на английски език. Предложенията трябва да са придружени и с кратко описание и обосновка на български език на идеята за предложения слоган (мото) в шрифт „Times New Roman“, размер 12, в Word формат (до 1800 знака);

Можете да изпращате предложенията си за слоган (мото) на Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО в Word или PDF формат по имейл на info@mfa.bg със заглавие в Относно „За участие в конкурс на МВнР за слоган (мото), като в имейла предоставите пълните имена на автора, адрес, телефон и e-mail за обратна връзка, и приложите своето предложение за слоган (мото) с краткото описание и обосновка на български език на идеята за него в шрифт „Times New Roman“, размер 12, в Word формат (до 1800 знака) и попълнена, подписана и сканирана Декларация за съгласие за обработване на лични данни (приложена към тази покана). Предложения, които не съдържат горните компоненти, няма да бъдат разглеждани.

Крайният срок за подаване на предложенията е 17:00 часа на 23.02. 2024 г.

Вашите предложения за слоган (мото) ще бъдат разгледани и оценени от жури, и класирани чрез гласуване. При вземането на решение членовете на журито ще се ръководят от следните критерии:

  • Съобразяване с идеите и целите, заложени в Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024г. на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО;
  • Ясна концепция;
  • Яснота и недвусмисленост на посланието;
  • Оригинална идея и креативност;

 

Министерството на външните работи ще обяви класирането на проектите на официалния си сайт - https://www.mfa.bg. За класираните на I-во, II-ро и III-то място проекти, авторите ще получат и лично информация на предоставените и-мейл и телефони.

Победителят в конкурса и класираните на II-ро и III-то място ще бъдат отличени лично от заместник министър-председателя и министър на външните работи г-жа Мария Габриел и ще получат възможност за стаж в избрана от тях дирекция в МВнР.

 

Очакваме Вашите идеи!

 

Приложение 1 - Декларация за лични данни