Начало / Новини / Новини и събития / Стартира националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2024 г.

   
Стартира националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2024 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор на третото издание на конкурса „Най-добър младежки стартъп в България 2024”. Конкурсът се организира от Фонда на фондовете и Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е под патронажа на министъра на иновациите и растежа и ректора на Софийския университет. Конкурсът цели да повиши предприемаческата култура на младите хора в България и е част от инициативите в подписания през 2022 г. Меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Фонда на фондовете.

Кандидатури на студенти и младежи от цялата страна на възраст до 29 г. и ученици от 11 и 12 клас с иновативни бизнес идеи се приемат през сайта на конкурса https://www.startup-competition.fmfib.bg/ в срок до 15 март 2024 г. Допустими са проекти от всички сектори и на различен етап - идейна фаза, ранен или напреднал етап.

Третото издание на “Най-добър младежки стартъп в България” e единственият национален формат за младежко предприемачество у нас, който обединява цялата екосистема. Над 40 организации от предприемаческата екосистема партнират на инициативата тази година, а техни експерти ще обучават младежите в менторска програма. В инициативата участват финансиращи институции, фондове, секторни асоциации, академични и научни среди, обединени от общата кауза да подкрепят израстването на следващо поколение създатели на иновативни български продукти и услуги с глобално приложение. Всички те ще подкрепят младите хора по пътя към успешно реализиране на техните бизнес идеи - с менторство и обучения, популяризиране на конкурса и проектите, награден фонд на финала и последваща подкрепа в експертна мрежа.

Допуснатите до конкурса участници ще преминат през 10-седмична менторска програма, десетки уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди - етап на проекта, възраст, сектор, в който попада идеята. Ценна възможност е и създаването на бизнес контакти сред предприемаческите, академични и научни среди и привличане на съмишленици към реализирането на идеите.

Финалът на конкурса ще бъде на 31 май 2024 г. в Аулата на Софийския университет с представяне пред жури от инвеститори на десетте най-добри концепции. Най-силните проекти ще получат възможност за дялова инвестиция и още много награди, които да придвижат проектите на следващо ниво.

Повече за конкурса: https://www.fmfib.bg/bg/news/265

Още информация и линк за кандидатстване са достъпни в сайта на конкурса на адрес: www.startup-competition.fmfib.bg

1