Начало / Новини / Новини и събития

   
Златен, сребърен и бронзов медал спечели българският отбор на Международната олимпиада по биология (IBO) в Aстана, Kазахстан

Тридесет и петата международна олимпиада по биология тази година (IBO 2024) се проведе от 6 до 14 юли 2024 г. в гр. Астана, Казахстан. Националният ни отбор по биология бе съставен от най-добрите млади биолози у нас, които тази пролет се класираха на челните места на Националната ни олимпиада по биология и здравно образование.

Приключи първият етап на проекта TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) на Факултета по педагогика

Първият етап на проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) със заглавие „Осмелете се! Работни колективи, обучаващи се за по-добра подкрепа на промяната“ / „Osez ! Des collectifs de travail apprenants pour mieux accompagner le changement“ в рамките на програма Еразъм+, на Факултета по педагогика приключи успешно.

Проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ участва в международен пленер в Скопие

От 5 до 12 юли 2024 г. проф. д-р Бисера Вълева взе участие в традиционния пленер „Сребреница“ в Скопие, Република Северна Македония. Работите, създадени по време на пленера, попълват фонда на различни организации-спонсори в Скопие.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2024/2025 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2024/2025 г. беше обявен на 11 юли 2024 г.

10 377 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

Изложби „Кристални светове“ на Мая Димчева и „Покълване“ на Марина Александрова в галерия „Алма Матер“

В периода от 10 до 19 юли 2024 г. Галерия „Алма Матер“ е домакин на две изложби – „Кристални светове“ на Мая Димчева и „Покълване“ на Марина Александрова. Живописните експозиции са напълно самостойни помежду си, но обединени от обща отправна точка – природата, която се превръща в повод за творческо изразяване, реализирано чрез лични авторски усещания и трансформации.

На пресконференция в БТА беше представена предстоящата международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, която ще се проведе от 15 до 18 юли 2024 г. в Ректората. По този повод в пресклуба на БТА се състоя пресконференция с участието на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев и представители на Организационния комитет на събитието.

Софийският университет подобрява позицията си в QS World University Rankings: Europe

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 267-мо място в оповестената на 9 юли 2024 г. класация QS World University Rankings: Europe 2025. В класацията QS Europe University Rankings 2025: Eastern Europe Алма матер запазва 17-то си място.

Семинар по проект AI-BEST към проект SUMMIT на Софийския университет

На 1 юли 2024 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охрдски“ се проведе научен семинар на тема: Reflections of AI policy at the university level and at the individual program level. Семинарът беше организиран по проект AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and information Technologies), дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет.

Лятна школа за докторанти във Факултета по класически и нови филологии

Факултетът по класически и нови филологии организира „Лятна школа за докторанти“ в периода 30 юни – 3 юли 2024 г. В нея участваха проф. д-р Гергана Петкова – декан на ФКНФ, заместник-деканите доц. д-р Галина Евстатиева и проф. д-р Петър Моллов, проф. д-р Симеон Евстатиев – Катедра „Арабистика и семитология“, гл. ас. д-р Радея Гешева – Катедра „Романистика“, Мариана Дикова – инспектор учебна дейност в деканата.

Софийският университет и Държавна агенция за закрила на детето подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова подписаха споразумение за сътрудничество. На срещата присъстваха деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Ваня Божилова и Камелия Николова, главен директор на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" към ДАЗД.

Изследователи от ФЖМК участваха в дискусия за Европейския акт на свободата на медиите

Медийни експерти и изследователи от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет участваха в дискусия по темата за Европейския акт за свободата на медиите, приет от Европейския парламент на 11 април 2024 г. и в сила от 7 май 2024 г. Алма матер беше единственият университет, поканен на обсъждането, организирано от Съвета за електронни медии.

Обучение по български език като чужд и ПКС за педагогическите специалисти започва във филиала на Софийския университет в Бургас

Департаментът за езиково обучение и продължаваща квалификация (ДЕОПК) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще осъществява дейност и в бургаския филиал на Университета. Това стана ясно по време на посещението на директора на ДЕОПК проф. д-р Светозара Халачева, която се срещна с проф. Теодор Седларски, с кмета на Бургас Димитър Николов и с представители на украинската общност в общината.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 юни 2024 г. след кратко боледуване почина проф. д.ф.н Майя Стефанова Пенчева – известен български англицист, дългогодишен обичан и уважаван преподавател, учен и популяризатор на новостите в световното езикознание.

Поклонението ще се състои на 3 юли 2024 г. от 12:00 ч. в храм “Преображение Господне” (улица “Ралица” № 2, кв. Лозенец, София).

 

Българо-корейски форум за мир в Източна Азия и на Балканите

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Българо-корейски форум за мир в Източна Азия и на Балканите. Домакин на събитието е Историческият факултет на Алма матер.

Над 200 души се включиха в лекцията на астронавта Майкъл Лопес-Алегрия във Физическия факултет

Огромен интерес предизвика лекцията на Майкъл Лопес-Алегрия, американски бивш астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт във водещата частна космическа компания Axiom Space, във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 26 юни 2024 г.

Лятна докторантска школа на Европейската асоциация по японистика

Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе домакин на лятната докторантска школа на Европейската асоциация по японистика в периода 25-28 юни 2024 г. Водещи учени от европейски университети и 20 докторанти от 19 университета от цял свят участваха в тазгодишното издание на докторантската школа, което се провежда за първи път в България.

Проф. Андрю Коутс разказа за космическите мисии в Слънчевата ситема като част от фестивала „Ало, Космос! Говори България“ 4

Проф. Андрю Коутс от Университетския колеж в Лондон, Великобритания, изнесе лекция на тема „Изследване на Слънчевата система“ в Аулата на Ректората. Проф. Коутс има ключови приноси в редица минали и бъдещи мисии към тела в Слънчевата система.

Разговор представяне на книгата "Интердисциплинарни и интеркултурни изследвания в чест на проф. д-р Мадлен Данова"

В Ректората на Софийския университет се състоя разговор представяне на книгата "Интердисциплинарни и интеркултурни изследвания в чест на проф. д-р Мадлен Данова".

Международна конференция „Дипломация и хоспиталиерна мисия“

В Аулата в Ректората на Софийския университет бе открита международната конференция, посветена на Малтийския орден по повод 30 години от установяването на дипломатически отношения между Ордена и Република България. Организатори на събитието са посолството на Малтийския орден и Историческият факултет на Софийския университет.

Проф. д-р Мадлен Данова беше удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. д-р Мадлен Данова беше удостоена от ректора проф. Георги Вълчев с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Заместник-ректорът получи отличието за своята дългогодишна преподавателска и научноизследователска дейност.

Софийският университет се присъедини към мрежата PETRA-E

В края на месец май 2024 г. Софийският университет чрез Факултета по класически и нови филологии се присъедини към мрежата PETRA-E (Plateforme Européenne pour la traduction littéraire - Education). Мрежата обединява европейски академични и неакадемични институции, ангажирани с образованието и подготовката на литературни преводачи. Общото между тях е, че прилагат Референтната рамка за образованието и подготовката на литературните преводачи в учебните си програми, като застъпват отворен подход към нея – описаните в Рамката компетентности и нива на владеене се адаптират към конкретна учебна програма съобразно спецификите ѝ.

Представени бяха първите стипендианти на програма EXPLORER на Института INSAIT

В Аулата в Ректората бяха представени първите стипендианти по 4-годишната програма EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch) на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет. Осем ученици от водещи математически гимназии в страната ще получат образование и стаж в областта на информатиката и изкуствения интелект на световно ниво в България и избират да останат тук пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, ТУ Мюнхен и др.

Конференцията „Образът на жената в литературата“ – съвместен форум за хуманитаристика на ФКНФ и Института за литература – БАН

На 19 и 20 юни 2024 г. в Института за литература – БАН се проведе Първата национална научна конференция с международно участие за студенти, млади учени, докторанти, постдокторанти, експерти, преподаватели и изследователи на тема „Образът на жената в литературата“.

Изложба на преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуства в Българския културен институт в Будапеща

От 18 юни до 18 юли 2024 г. Българският културен институт в Будапеща представя изложбата на проф. д-р Бисера Вълева и проф. д-р Анна Цоловска "Любов по време на Армагедон".

Студентско тържество на специалност „Тюркология“

В специалност „Тюркология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е установена традиция студентите да организират годишно тържество. Със своите изяви те не само демонстрират наученото, но и целят да представят по-отблизо тюркските култури.

В Софийския университет се провежда втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи

В Аулата в Ректората в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Събитието се организира съвместно от Министерския съвет на Република България, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Европейската икономическа асоциация и ще продължи и на 25 юни 2024 г.

Проф. Павел Павлович представи в Рабат сборника „Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната“

На 24 юни 2024 г. проф. дфн Павел Павлович представи на научна конференция в Рабат сборника „Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната“. Сборникът и конференцията са тристранен проект на ЮНЕСКО, Фондация „Принц Султан бин Абдулазиз Ал Сауд“ и Ислямската организация по въпросите на образованието, науката и културата (ICESCO).

Проф. Георги Вълчев: Призовавам всички колеги от българските университети за засилване на връзките с университетите в Украйна

„Призовавам всички колеги от българските университети да засилим връзките си с университетите в Украйна, това е наш дълг. Широко да отворим вратите си пред децата от Украйна, които имат желание да дойдат в България, за да получат качествено висше образование, и да започнем много по-активен диалог с Министерството на образованието и науката, за да може този процес да бъде подпомаган чрез устойчиви политики“. Това каза ректорът на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски'' проф. д-р Георги Вълчев по време на панел от дискусии на тема „Науката и университетите в българските медии“ в рамките на 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция в Одеса, Болград и Измаил (Украйна). Дискусията се проведе в залата на Измаилския държавен хуманитарен университет.

Дискусия „Далечният Близък изток, близкият Далечен изток: българската дипломация и изтокознанието“

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе дискусия за българската дипломация и изтокознанието, организирана от Факултета по класически и нови филологии. Събитието бе осъществено по проект „Далечният Близък изток, близкият Далечен изток“, който има за цел да насърчи взаимодействието между изтоковедските катедри и специалности, развивани през последните десетилетия в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет, придобивайки все по-голяма тежест в науката, образованието и обществото.

С изпит по география и с изпит-събеседване за специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ приключва втората кандидатстудентска сесия

В 14.00 ч. в 292 аудитория стартира кандидатстудентският изпит по география. За полагането му днес са подадени 61 заявления. В присъствието на заместник-декана на Геолого-географския факултет доц. д-р Биляна Борисова, на проф. д-р Марин Русев и на изпитната комисия, кандидат-студент изтегли вариант № 8 на теста. Председател на изпитната комисия е доц. Борисова.

С изпити по френски и немски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024-2025 г.

В 9.00 ч. в зала 292 в Ректората започна изпитът по френски език за кандидат-студенти. Председател на изпитната комисия е проф. Ирена Кръстева. В присъствието на декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Гергана Петкова кандидат-студент изтегли вариант 2.

Практически семинар по проблемите на устния превод

На 30 и 31 май 2024 г. в рамките на работата по проект „Текст и действителност. Действителност и текст“ с ръководител проф. д-р Надежда Сталянова в рамките на проект „Софийски Университет – Маркер за Иновации и Технологичен Трансфер (SUMMIT)“ се проведе практически семинар по проблемите на устния превод, насочен към студенти и преподаватели от Факултета по славянски филологии и Факултета по класически и нови филологии. Водещ на семинара беше доц. д-р Елена Крейчова от Масариковия университет в Бърно, Чехия.

Изнесен семинар по въпросите на чуждоезиковото обучение в средното и висшето образование

На 14 и 15 юни 2024 г. в СУЕО „Ал. С. Пушкин“ във Варна се проведе семинар на тема: „Връзката между различните етапи в българската образователна система като трансфер на знания в хуманитарните науки“, организиран от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с училището. Ръководител на проекта, реализиран в рамките на програма SUMMIT, е доц. д-р Антония Цанкова.

Във ФМИ се проведе среща с главния редактор на издателство Springer д-р Томас Хемпфлинг

На 19 юни 2024 г. в заседателната зала на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща с главния редактор на издателство Springer д-р Томас Хемпфлинг (Thomas Hempfling).

Откриващо събитие по проект на Факултета по журналистика и масова комуникация за изследване на медийната среда в България

На 19 юни 2024 г. в платформата Zoom се проведе откриващо събитие по проект № КП-Н75/6 от 07.12.2023 г. на тема „Изследване на медийната среда в България – метаанализ, методология и подходи в проучванията на въздействието на медийните трансформации върху обществените процеси“ с ръководител проф. д-р Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Проектът е финансиран чрез „Конкурс за фундаментални научни изследвания – 2023 г.“ към Фонд „Научни изследвания“ на Министерство на образованието и науката.

Международен научен проект с участие на д-р Дора Мънчева от Kатедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ с награда на Фондация Duques de Soria

Интердисциплинарният проект El Español en Europa цели да изследва състоянието на испанския език в обществата на държавите от континента, като го опише в количествени и качествени показатели от гледна точка на демолингвистиката.

Откриване на изложбата на Юлиан Станкулов „Мечтите са нещо лично“

На 18 юни 2024 г. в галерия „Алма Матер“ бе открита самостоятелната изложба на Юлиан Станкулов „Мечтите са нещо лично“ с подзаглавие „Отвъд хоризонта“.

Студенти от Софийския университет се включиха във Фестивала на нациите

През юни Британското училище в София за пореден път покани ученици и гости за годишния Международен фестивал на нациите. Фестивалът се превърна в спектакъл на културното многообразие, представящ изпълнения, традиционна музика и кухня от над 40 държави, сред които България, Азербайджан, Грузия, Турция, Полша, Ирак, Румъния, Унгария, Италия, Нидерландия и др.

Преподаватели и студенти от ФНОИ съдействаха за новия запис на песента на Емил Димитров „Ела в София“

На 16 юни 2024 г. на стадион „Юнак“ се състоя представянето на новия запис на песента на Емил Димитров „Ела в София“ от 1968 г., в изпълнение на Стефан Вълдобрев, „Обичайните заподозрени“ и „Акага“ със съдействието на преподаватели и студенти от специалност „Медийни технологии и тонрежисура“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Международен семинар „Myth and Reality in Late Antiquity and the Middle Ages: ancient origins and modern interpretations“

На 17 юни 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората Катедра „Стара история, тракология и средновековна история“ на Историческия факултет откри Международния семинар „Myth and Reality in Late Antiquity and the Middle Ages: ancient origins and modern interpretations“.

Завърши випуск 2023 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На тържествена церемония в зала "България" 300 абсолвенти от випуск 2023 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 71 са с отличен успех.

С изпити по химия и по италиански език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 769 кандидат-студенти.

С изпити по английски език и по физика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за явяване на който са подали заявления 796 кандидат-студенти. Кандидат-студент изтегли вариант № 2 в присъствието на заместник-ректора проф. Мадлен Данова. Председател на изпитната комисия е доц. Божил Христов.

На 13 юни 2024 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2024/2025 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg .

Дни на специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия”: Мит и ритуал”

Студентите от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия” към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет проведоха за втора година културното събитие „Дни на ЮИЮА”, този път с темата „Мит и ритуал”. Фестивалът беше проведен в три отделни дни.

Софийският университет се изкачва с 200 места в Impact Rankings 2024

В публикуваната на 12 юни 2024 г. класация на Impact Rankings 2024 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 401-600 място от 1963 университета в света. Алма матер участва за шеста поредна година в класацията и подобрява с 200 места позицията си спрямо 2023 година, когато бяха класирани 1591 университета.

Стопанският факултет вече е пълноправен член на EFMD Global

На 3 юни 2024 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стана пълноправен член на Европейската фондация за развитие на мениджмънта (European Foundation for Management Development EFMD). Членството е официално потвърдено от ресорната комисия на EFMD. Пълноправното членство в EFMD Global бе одобрено от Общото събрание на организацията на 10 юни 2024 г. в Болоня, Италия, където за първи път от името на факултета участва и деканът доц. д-р Атанас Георгиев.

Ежегоден научен семинар на катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“

Катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ (ФПОХ) във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе своя ежегоден научен семинар от 31 май до 2 юни 2024 г. в учебно-научната база "Проф. Цв. Бончев", Гьолечица.

 

Делегация на Софийския университет посети Япония с цел развитие на академичния обмен

В периода от 13 май до 23 май 2024 г. делегация от Софийския университет “Св. Климент Охридски” посети Япония с цел развитие на академичния обмен с традиционни и нови партньори. Делегацията осъществи над 15 работни срещи, участва в научен форум по българистика в Осакския университет, срещна се със студенти японисти, с представители на българската диаспора в Япония и взе участие в различни инициативи, организирани от посолството на Република България в Япония. Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ получи най-високото отличие на Университета Сока, Япония. Тържествената церемония се проведе на 14 май 2024 г. в официалната зала на Университета Сока.

„Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ в Деня на Португалска филология във ФКНФ

Заключителният художествен рецитал от програмата на Научноприложния студентски семинар „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ се проведе в рамките на Деня на Португалска филология във ФКНФ. Лузофонските литературни четения се организират за четвърта поредна година от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.