Начало / Новини / Новини и събития

   
Университетските ботанически градини отбелязаха патронния празник на Софийски университет

В годината, в която се отбелязва 135-та годишнина от създаването на най-старото висше училище Университетските ботанически градини отбелязаха тържествено патронния празник на Софийския университет - деня на Св. Климент Охридски.

Международна конференция „Приложна лингвистика: съвременни тенденции и перспективи“

На 18 и 19 ноември 2023 г. в Софийския университет се проведе конференция с международно участие, озаглавена „Приложна лингвистика: съвременни тенденции и перспективи“. Двудневното събитие бе посветено на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 95 години от обособяването на университетската англицистика и американистика като самостоятелна специалност.

Възпитаници на Софийския университет, допринесли за спортната слава на Университета, отбелязаха 135-годишнината на Алма матер

В навечерието на патронния празник под надслов „С обич към миналото! С мисъл за настоящето! С поглед напред пазим традицията на първи!” на 24 ноември 2023 г. възпитаници на най-старото висше училище в България, допринесли за спортната слава на Университета и част от интелектуално-спортната общност на страната, отбелязаха 135-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

С академично тържество Софийският университет отбеляза патронния си празник

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с академично тържество. Преди това ректорът проф. Георги Вълчев, Академичният съвет и Студентският съвет поднесоха венци на паметника на Св. Климент Охридски.

Университетската библиотека отбелязва патронния празник с две нови изложби и представяне на филм за библиотеката

В навечерието на патронния празник 25 ноември Университетската библиотека представя на своите посетители две нови изложби. Експозицията „Дух на филолог“, посветена на проф. Беньо Цонев, може да бъде разгледана до месец февруари 2024 г., а изложбата „Образци на художествена подвързия XVI – XXI в.“ е постоянна и е разположена в каталожната зала в библиотеката.

Завърши випуск 2023 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 22 бакалаври и 34 магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 16 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. От всички тях 26 са постигнали отличен успех.

Кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на американския президент Джон Ф. Кенеди

Катедрата по Нова и съвременна история на Историческия факултет организира кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на бележития американски президент Джон Ф. Кенеди. Събитието се състоя в Конферентната зала в Ректората на 22 ноември 2023 г., точно на деня, отбелязващ тази историческа дата.

Богословие-Църква-Общество в диалог. Международна конференция, посветена на 100-годишнината на Богословския факултет

В навечерието на празника на покровителя на Софийския университет св. Климент Охридски, Богословският факултет провежда международна конференция на тема Богословие – Църква – Общество в диалог. Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на факултета и в нея участват представители на богословски факултети от Гърция, Германия, Румъния, Италия, България и др.

Катедра „Англицистика и американистика“ отбеляза редица бележити юбилеи със събитието Legacies in Applied Linguistics

На 17 ноември 2023 г. в Библиотечно-информационния център по Англицистика и американистика се проведе юбилейно тържество, с което Катедра „Англицистика и американистика“ отбеляза 100 г. от рождението на доц. Димитър Спасов, 90 години от рождението на проф. Андрей Данчев и 80 години от рождението на доц. Христо Стаменов – трима видни учени-езиковеди от Катедрата.

Международна научна конференция „Българистични езиковедски четения“

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната научна конференция „Българистични езиковедски четения“. Двудневният научен форум е посветен на 100-годишнината от рождението на проф. Мирослав Янакиев. Организатор на проявата е Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На Общо събрание, проведено на 22 ноември 2023 г. в 272-ра аудитория на Ректората, със 198 гласа „за” проф. д-р Георги Вълчев бе избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Другият кандидат за поста акад. проф. дфзн Николай Витанов получи 152 гласа в своя подкрепа на проведения балотаж.

На тържествена церемония бяха наградени най-добрите спортисти на Софийския университет за 2023 г.

За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2023 г. Церемонията се проведе в Централното фоайе в Ректората в присъствието на представители на ректорското ръководство, декани, преподаватели, студенти и гости.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 200 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 абсолвенти, осем от тях са пълни отличници.

Проф. Лиляна Стракова от Факултета по педагогика бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В рамките на тържеството за връчване на дипломите на випуск 2023 г. на Факултета по педагогика се състоя тържественото удостояване на проф. Лиляна Стракова с Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Тя получи отличието от заместник-ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев за цялостната си преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

Представена бе книгата „Чаша амброзия и още нещо“

На 16 ноември 2023 г. в 136 аудитория на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ бе представена новата книга на проф. д-р Илка Бирова „Чаша амброзия и още нещо“ на издателство „Онгъл“, Варна, 2023.

Фотоизложба „Полша през моите очи“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба на отличените творби на участниците в първото издание на фотографския конкурс „Полша през моите очи“, организиран от Посолството на Република Полша в София съвместно с Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на проект за полската общност, финансиран от полското министерство на външните работи.

Център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийския университет и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество

Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество.

Научна сесия на Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация бе открита научна сесия в рамките на честванията на Климентовите дни и 135-тата годишнина на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Програмата на научната сесия включва среща на студенти и преподаватели от Факултета по химия и фармация с представители на бизнеса и индустрията, както и академични лекции и постерни съобщения на учени и гости.

Група Растителни паразити по проекта SUMMIT извърши анализи с флуоресцентни микроскопи

В периода 23октомври – 14 ноември 2023 г. групата Растителни паразити по проект SUMMIT с водещ учен доц. дбн Любен Загорчев от Биологическия факултет на Софийския университет извърши анализи с два флуоресцентни микроскопа на Zeiss – модели Axioscope 5 и Axiovert 5, оборудвани с камери. Съвременните апарати бяха предоставени от фирма ФОТ ООД.

Ден на Мароко в Софийския университет

Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Посолството на Кралство Мароко в България организираха Ден на Мароко в Софийския университет. Събитието, което се проведе на 20 ноември 2023 г. в Аулата на Софийския университет, бе посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и по повод 68-ата годишнина от Трите славни дни – завръщането на крал Мохамед V от изгнание, празника на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата бe съорганизатор на Националната конференция за прилагане на ICF-CY в приобщаващото образование

Факултетът по науки за образованието и изкуствата организира съвместно с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София - град Национална конференция за прилагане на ICF-CY в приобщаващото образование. Домакин на събитието беше Филиалът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в Бургас.

Завърши випуск 2023 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 76 бакалаври и магистри от Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 32 абсолвенти, двама от тях са пълни отличници.

Международен екип с българско участие използва квантови компютри за проверка на основен принцип във физиката

Екипът с участието на д-р Марин Буков използва квантови компютри, за да провери за първи път равенството на Джарзински в система от много взаимодействащи си частици. Резултатите са публикувани в сп. Physical Review X.

Факултетът по журналистика и масова комуникация бе удостоен с Голямата награда „Йосиф Хербст“ на СБЖ

На 18 ноември 2023 г. Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди. Церемонията по награждаване се проведе в сградата на Българската национална телевизия. На тържествената церемония Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе удостоен с най-голямото отличие на СБЖ – Голямата награда „Йосиф Хербст“, което се присъжда за забележителни заслуги към журналистиката Наградата се връчва по повод 70-годишнината от създаването на специалността „Журналистика“.

Над 500 души посетиха Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет

Есенният ден на отворените врати 2023 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ премина при силен интерес. Над 500 души, сред които множество ученици и учители от цялата страна, посетиха Физическия факултет на 17 ноември и се насладиха на богатата лекционна и демонстрационна програма.

Проф. дфн Амелия Личева е новият декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 17 ноември 2023 г., проф. дфн Амелия Личева беше избрана за декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ със 114 гласа „за“ от общо 120.

Национална научна конференция „Изток – Запад: религии, центрове и периферии“

В края на октомври 2023 г. в Института за исторически изследвания при Българската академия на науките се проведе национална научна конференция „Изток – Запад: религии, центрове и периферии“ в рамките на проекта „Религия, център и периферия: Изтокът в Европа, Европа в Изтока“, осъществяван от Центъра за изследване на религиите при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на университетския Фонд за научни изследвания (договор № 80-10-55/25.4.2023).

Възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет е носител на престижна награда

Д-р Даниела Донева е носителят на наградата за млад учен „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за 2024 г.

„Един ден от живота в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

На 13 ноември 2023 г. в Епископската базилика на Филипопол деца от 5 клас на ОУ „Васил Петлешков“, гр. Пловдив преживяха „Един ден от живота в раннохристиянски Филипопол“. Образователната програма се реализира като част от дейностите по проект „ARTEфакти - отворено образование: социална история на раннохристиянски Филипопол“.

Театърът на Софийския университет “Алма Алтер” адаптира спектаклите, салона си и Ректората за незрящи студенти и зрители

Театър-лаборатория “Алма Алтер”, известен с високата си ангажираност към зрителите и артистите със специални нужди, предоставя възможността на незрящи да съпреживяват спектаклите и да опознават театралните пространства.

Изложба с избрани творби от колекцията на Софийския университет в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

В галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 бе открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември 2023 г. посетителите могат да разгледат оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Премиера на монографията на Юлияна Стоянова и Светлана Стойчева „Романите на Димитър Димов. Философско-психологически прочит“

На 15 ноември 2023 г. в Конферентната зала в Ректората се състоя премиерата на монографията на Юлияна Стоянова и Светлана Стойчева „Романите на Димитър Димов. Философско-психологически прочит“. Книгата е дело на издателство СОНМ, а изданието е подкрепено от програмата „Помощ за книгата“ на Министерството на културата.

Юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“, с която се отбелязва един век от създаването на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии. Научният форум ще продължи до 18 ноември 2023 г.

Бакалавърска стипендия и магистърска награда „Дейл и Кристин Айкелман“ за високи постижения в областта на арабистиката и ислямознанието

По повод патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съобразно решение на Факултетния съвет на Факултета по класически и нови филологии (протокол № 7/07.03.2023 г..) Катедра „Арабистика и семитология“ обявява конкурс за стипендия и награда от Фонд „Дейл и Кристин Айкелман за арабистика и ислямознание“.

Научен семинар "Виртуална роботика" по проекта AI-BEST

На 9 ноември 2023 г. във Факултета по математика и информатика се състоя първият семинар по проекта AI-BEST. Семинарът беше открит от проф. Калинка Калоянова, член на Управителния съвет на AI-BEST, която представи накратко проекта SUMMIT и проекта AI-BEST.

Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ отбеляза своята 50-годишнина

На 14 ноември 2023 г. Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет отбеляза своята 50-годишнина с академично тържество в Аулата на Софийския университет. Десетки възпитаници на катедрата, учени и студенти уважиха събитието. Гостите бяха приветствани от ръководителя на катедрата доц. Биляна Борисова и декана на факултета проф. Климент Найденов.

Магистрите на Философския факултет получиха дипломите си

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 150 магистри от випуск 2023 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 40, седем са пълните отличници на випуска.

Отлично представяне на студентите ни на Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“

От 10 до 12 ноември 2023 г. в гр. Русе се проведе Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (Х НСОКМ-2023). Домакин на състезанието през тази година беше Русенският университет „Ангел Кънчев“. Студентите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет завоюваха два златни, осем сребърни и два бронзови медала.

Доц. Узунов от Биологическия факултет участва в две международни научни конференции в Китай

Ръководителят на научна група Алгология по проект SUMMIT, водещият учен доц. д-р Благой Узунов от Биологическия факултет на Софийския университет изнесе доклади на две международни научни конференции, които се проведоха през месец ноември в Китай.

Изложба, посветена на преводача Димитър Стоевски

В галерия „Алма Матер“ в Ректората бе открита изложба, посветена на преводача Димитър Стоевски (1902-1981 г.), завещал мащабна преводна продукция на немскоезична литература на български език – десетки автори, хиляди преведени страници, плод на шестдесетгодишен преводачески труд. Димитър Стоевски е претворил произведения на едни от най-големите имена на немската, австрийската и швейцарската литература, писатели от различни исторически епохи и литературни направления.

Представител на Софийския университет участва в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички

В периода 6-8 юли 2023 г. в рамките на предоставената от проекта SUMMIT финансова възможност доц. д-р Владислав Господинов от Факултета по педагогика осъществи изследователска мобилност с цел участие в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички.

Открита бе реновираната зала „Китаистика“ в Центъра по източни езици и култури

На 13 ноември 2023 г. се проведе официалното откриване на реновираната зала „Китаистика“ в Центъра за източни езици и култури към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 230 бакалаври от випуск 2023 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 30 са абсолвентите, които завършват с отличен успех.

„Висше образование – да успееш в България“ – Перник

Екип от сектор „Прием на студенти“ на Софийския университет участва във форума „Висше образование – да успееш в България“, който се провежда в ЦПЛР-ОДК Перник, ул. „Физкултурна“ № 12.

Международна научна конференция „Периферията: модуси на функциониране и начини на интерпретиране“

На 14 и 15 ноември 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международната научна конференция „Периферията: модуси на функциониране и начини на интерпретиране“. Конференцията е част от петия етап на „Маргиналията: памет и употреби“ ‒ научноизследователски проект, организиран от катедра „Българска литература“ към Факултета по славянски филологии и финансиран от НИС на Софийския университет (дог. 80-10-86/2023 г.).

Изложба „135 години Софийски университет „Св. Климент Охридски” – традицията да бъдеш първи” в Галерия на открито в градина „Кристал“

От 13 до 27 ноември 2023 г. в откритото изложбено пространство на градина „Кристал” ще бъде представена изложбата „135 години Софийски университет „Св. Климент Охридски” – традицията да бъдеш първи”.

Тържествена научна сесия „100 години Македонски научен институт“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена научна сесия „100 години Македонски научен институт“. В научния форум, организиран съвместно от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Македонския научен институт, участваха учени и общественици от България, Косово, Полша, Северна Македония и Унгария.

Кръгла маса на тема "Тенденции и перспективи пред развитието на висшето педагогическо образование"

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе кръгла маса на "Тенденции и перспективи пред развитието на висшето педагогическо образование", организирана от Факултета по педагогика.

В Юридическия факултет се проведе втора лекция от поредицата „Неформални срещи с работодатели“

На 8 ноември 2023 г. се проведе втората публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“. Организатори на поредицата лекции са Кариерният център на Юридическия факултет и Факултетният студентски съвет.