Начало / Новини / Новини и събития

   
За осма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според мястото им в Рейтинговата система на висшите училища в България. За осма поредна година Софийският университет бе удостоен с отличието за университет с най-много първи места в професионални направления, в които обучава студенти.

Обявени са стипендиантите на Фондация „Александрос С. Онасис” за академичната 2023/2024 г.

Катедрата по класическа филология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет обяви стипендиантите на Фондация „А. С. Онасис“ (Onassis Foundation) за академичната 2023/2024 г.

ДИУУ връчи свидетелствата на завършилите Първа професионална квалификационна степен

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени свидетелствата на отлично защитили 45 учители от цялата страна, завършили най-високата Първа професионална квалификационна степен в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на доц. Димитър Димитров, протопсалт на Българската православна църква, дългогодишен преподавател в Богословския факултет. Радетел за съхраняването и популяризирането на автентичната българска православна църковна музика. Изтъкнат хоров диригент и музикален общественик.

Опелото ще бъде отслужено на 14 януари 2024 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 12:00 ч.

Изложба „Дух и материя – инспирации“ – пластични изследвания в полето на смесените техники

В периода от 9 до 20 януари 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Дух и материя – инспирации”, която обединява произведения, създадени в рамките на три различни уъркшопа, инициирани от ателие „Скулптура“ към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, ръководено от проф. д-р Анна Цоловска и гл.ас. д-р Николета Иванова-Стоимирова.

Фотоизложба и книга, посветени на Атон

В Аулата в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Румен Пенин „Света гора - Атон. География на духовността. Фотопис на един географ". Успоредно с това бе открита и фотоизложбата „Света гора - Атон, през обектива на двама географи", разположена в Централното фоайе.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Мароко

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Кралство Мароко, която ще открие в столицата Рабат Информационен център за висше образование в България.

Завърши проектът за развитие на дигиталните компетенции на университетските преподаватели по хуманитарни науки

В края на 2023 г. завърши проектът „DigitUni: Дигитална готовност и изграждане на капацитет на преподавателите по хуманитарни науки в университетите чрез партньорство с компании за цифрови технологии“ (2021-1-LT01-KA220-HED-000031124, https://digituni.eu/ ), в който Софийският университет бе асоцииран партньор.

Доц. д-р Бисерка Велева-Петрусенко бе удостоена с Почетна грамота на Бакинския славянски университет, Азербайджан

На заседание на Научния съвет за 2023 година в Бакинския славянски университет доц. д-р Бисерка Велева-Петрусенко бе удостоена с Почетна грамота на БСУ, връчена от ректора Анар Нагиев.

Представяне на резултати по проект „Месамбрия - дигитално представяне на недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър“

Резултатите от едногодишната работа на екипа по проект „Месамбрия - дигитално представяне на недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър“ бяха представени на 21 декември 2023 г. в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 декември 2023 г. ни напусна уважаваният учител и колега проф. Димитър Вакарелов - един от доайените на катедра „Математическа логика“ във Факултета по математика и информатика и основоположник на изследванията по некласически логики в България.

Отбелязване на Световния ден на арабския език в катедра „Арабистика и семитология“ с престижни награди и студентски отличия

На 18 декември 2023 г. в Центъра по източни езици и култури към Софийския университет бе отбелязан Световният ден на арабския език. В рамките на тържеството бяха официално оповестени и българските носители на обявените на 12 декември в Доха, Катар, лауреати на наградата „Шейх Хамад“ за превод и международно разбирателство, както и престижни отличия за студенти от бакалавърската и магистърската програми на катедра „Арабистика и семитология“.

Тържествено бе открита новата сграда на Центъра за върхови постижения УНИТе

На 22 декември 2023 г. се състоя тържествената церемония за откриване на новата сграда на Центъра за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) в Кампус „Лозенец“ на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Новият научно-изследователски комплекс е финансиран по проект BG05M2OP001-1.001-0004 УНИТе на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, приоритетна ос 1 - „Научни изследвания и технологично развитие“, в рамките на процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“.

Декларация на Академичния съвет на Софийския университет

По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

Годишна научна конференция с международно участие „Геонауки 2023“

Годишната научна конференция с международно участие на Българското геологическо дружество „Геонауки 2023“ се проведе на 14 и 15 декември 2023 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тържествено откриване на новата сграда на Центъра за компетентност "Clean&Circle"

В кампус „Лозенец“ бе открита новата сграда на Центъра за компетентност "Clean&Circle". Центърът е създаден по проект BG05M2OP001-1.002-0019-С07 "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". В новата сграда ще се помещават лаборатории и оборудване, което ще позволи на българските учени да извършват изследвания на световно ниво.

На тържествена церемония бяха връчени отличията „Знак за качество“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени отличията „Знак за качество на Софийския университет“. Екип от Стопанския факултет и Катедра „Японистика“ получиха Знак за качество в категорията „Устойчиво развитие“. Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ бе отличена в категорията „Успешна промяна“. Проф. дфзн Добромир Пресиянов от Катедра „Атомна физика“ бе отличен в категорията „Значима иновация“.

Академичният съвет избра заместник-ректорите на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 20 декември 2023 г., бяха избрани заместник-ректорите на Алма матер.

Людмила Кроужилова и доц. д-р Анушка Хеския Леви бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония, на която чешката българистка и преводачка Людмила Кроужилова и доц. д-р Анушка Хеския Леви от Факултета по класически и нови филологии бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличията бяха връчени от ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев.

Коледна работилница в Ректората

На 19 декември 2023 г. в Ректората се състоя ежегодната Коледна работилница за традиционни сурвачки, организирана от студенти от специалност „Етнология и културна антропология“, преподаватели от катедра „Етнология“ и „Академично етноложко сдружение – СУ“.

Втори семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and Information Technologies)

На 14 декември 2023 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика се проведе вторият семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and Information Technologies), по дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха днес официално споразумение между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, с което бургаската гимназия получава статут на асоциирано училище.

Научна конференция под наслов „Епистемологичната мрежа и трансферът на знания: филологическата инфраструктура през XXI век“

На 15 декември 2023 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научна конференция под надслов: „Епистемологичната мрежа и трансферът на знания: филологическата инфраструктура през XXI век“.

Кариерният център на Юридическия факултет организира нова публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“

На 12 декември 2023 г. в аудитория 292 на Юридическия факултет се проведе последната за годината публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Годишна международна конференция на Стопанския факултет „Устойчивост, социална икономика и дигитална трансформация“

В периода 13-15 декември 2023 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе годишната си международна конференция.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 декември 2023 г. ни напусна завинаги проф. Стефка Димова, един от пионерите на изчислителната математика в България.

Поклонението ще се състои на 20 декември 2023 г. от 13.30 часа в църквата "Света София".

Институтът INSAIT отпуска стипендия от 27 000 лв. на треньор на дамския отбор по математика на България

Институтът INSAIT към Софийския университет отпуска стипендия от 27 000 лв. на Люба Конова. През последните години тя е един от тримата лидери, които подготвят националния ни момичешки отбор по състезателна математика.

Изложба „Граници на трансформацията“ в галерия „Алма Матер“

От 15 декември 2023 г. галерия „Алма Матер“ е домакин на изложбата „Граници на трансформацията“ на Венцислава Стоянова, главен асистент по „Теория на художествения образ“ към Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

„Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

На 14 декември 2023 г. по проект „ARTEфакти - отворено образование: социална история на раннохристиянски Филипопол“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Епископската базилика на Филипопол се проведе образователна програма, представяща „Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ (договор № mTUR.1087.20230315 от 23.03.2023 г.).

Тържество за празника на Санкта Лусия - празникa на светлината

На 13-и декември 2023 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе традиционното за специалност "Скандинавистика" тържество за празника на Санкта Лусия - празника на светлината.

Заключително събитие по проект "Наследство БГ"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе заключителното събитие по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

Стопанският факултет с договор за туининг проект на стойност 2,7 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще изпълнява туининг проекта TWIN4ECO със 100% грантово финансиране в размер на 2 697 727,18 лева от Националния план за възстановяване и устойчивост със срок на изпълнение до м. май 2026 г. Договорът за финансирането бе подписан на 13.12.2023 г. от страна на Софийския университет и от Изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ към Министерството на образованието и науката.

Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

Технологичният гигант посочва, че българският INSAIT е първият изследователски институт в сферата на изкуствения интелект на световно ниво в Източна Европa.

Завърши випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората над 180 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 70 от тях са с отличен успех.

Държавният глава връчи националния флаг на изследователите от 32-ата Българска антарктическа експедиция

Участниците в българските полярни експедиции с много труд и всеотдайност извоюваха високия авторитет на България като уважавана антарктическа държава с принос към световната полярна наука. Това заяви президентът Румен Радев, който на 12 декември 2023 г. на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи националния флаг на участниците в 32-ата Българска антарктическа експедиция.

Завърши випуск 2023 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 391 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 64-ма са с успех над 5,50, а четирима са пълните отличници.

Фокус-група „Нематериалното наследство на града“

На 8 декември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе фокус-група „Нематериалното наследство на града“, организирана съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Кръгла маса “Климатични промени и адаптация към тях”

На 11 декември 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: “Климатични промени и адаптация към тях” по проекта Smart adapt -Умна адаптация.

Тържествено откриване на лабораторен комплекс кампус „Лозенец“

На 11 декември 2023 г. се състоя тържественото откриване на научноизследователския комплекс „Лозенец“, който обединява дейността на учените от два факултета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултета по химия и фармация и Физическия факултет. Кампус „Лозенец“ с ръководител чл.-кор. проф. Тони Спасов е един от трите лабораторни комплекса на Център за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии.

Изложба „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.- Балканските войни“

На 8 декември 2023 г. в деня на св. Климент Охридски, официален празник на Република Северна Македония, в изложбената зала на Българския културно-информационен център в Скопие бе открита изложбата „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.-Балканските войни“.

Завърши випуск 2023 г. на Медицинския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 180 абсолвенти от випуск 2023 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Медицина завършват 140. Четирима лекари са отличниците на випуска, които получиха „Златен Хермес с Кадуцей“.

Световноизвестната писателка Дача Мараини гостува на специалност „Италианска филология“

На 7 декември 2023 г. в читалня "Акад. Аргиров" в Университетската библиотека, специалност "Италианска филология" посрещна световноизвестната италианска писателка Дача Мараини. Гостуването й беше организирано със съдействието на директорката на Италианския културен институт госпожа Мария Маца.

Кръгла маса по информационно право: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“

На 5 декември 2023 г. в Конферентната зала на Ректората за втора поредна година се проведе Кръгла маса по информационно право. Темата на изданието за 2023 г. бе: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“.

Специалност Скандинавистика и Център "Андерсен" са партньори на международния литературен фестивал

Специалност „Скандинавистика“ и Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ са партньори на единадесетото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус върху литературата от Скандинавския север.

Катедра „География на туризма“ проведе трудова борса, която среща студентите с водещите представители на туристическата индустрия

На 6 декември 2023 г. в Аулата на Софийския университет се проведе 27-та ежегодна среща „Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България“, която се организира от катедра „География на туризма“ на Геолого-географския факултет.

Обогатяване на Зографската електронна научноизследователска библиотека

В годината, когато честваме 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетската библиотека, Зографската електронна научноизследователска библиотека обогати фонда си два пъти – през месец май и през декември 2023 г.

Кръгла маса „950 години от появата на най-ранния препис на Симеоновия сборник“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса, посветена на най-ранния препис на Симеоновия сборник, т. нар Светославов изборник или Изборник от 1073 г.

Награждаване на победителите в конкурса за есе „Непознатият Азербайджан“

В Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония, на която бяха връчени наградите в конкурса за есе на тема „Непознатият Азербайджан“.

Доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На Факултетен съвет на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Международна конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“

На 1 и 2 декември 2023 г. в Софийския университет се проведе международната конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“. Научният форум бе посветен на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 95 години от обособяването на университетската англицистика и американистика като самостоятелна специалност.