Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Стопанския факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 391 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 64-ма са с успех над 5,50, а четирима са пълните отличници.

Тържествата бяха открити от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, който приветства дипломантите и техните гости с „Добре дошли“ в най-представителна зала на Софийския университет. Той отбеляза, че церемонията по дипломирането се провежда там, където преди няколко години започнаха своя път в Университета.

1

По думите му това е символичният край на тяхното странстване из Университета и както при всяко пътуване и завръщане, са отново в началната точка, но пораснали, помъдрели, с научени и ненаучени уроци, но и с много нови идеи и знания. "Не на последно място вие сте вече интегрална част от общността на Стопанския факултет и на Софийския университет. Споделяте нейните ценности, изпълнени сте с енергия и с желание да изкачвате нови върхове и да работите за нови постижения“, каза още деканът на Стопанския факултет.

5

Обръщайки се към дипломантите, доц. Георгиев отбеляза, че днес те ще получат дипломите си за висше образование от най-престижния университет, от най-добрия бизнес факултет в България. Дипломи, които са заслужили с много усилия и с които пред тях ще се отворят още повече врати и възможности.

9

Първото послание на декана към най-младите му колеги бе да се радват в този момент и да го оценят, да гледат на него като на един от първите им малко или много самостоятелно успешно завършени проекти. Да направят равносметката си и да продължат напред.

Второто послание на декана към дипломантите бе да не забавят темпото. „Не се успокоявайте, че дипломата е достатъчно условие за следващите ви успехи. Продължете да се развивате с нови знания, умения, професионални отношения и успешни проекти“, каза той и допълни, че така и занапред ще бъдат по-добра версия на себе си.

6

Доц. Георгиев отправи и трето послание към абсолвентите и то бе свързано с общността, която ги обединява. Той ги призова да се огледат около себе си, да помислят за това, което ги е свързвало през последните четири години с хората около тях. „Благодарете – умствено или още по-добре, на глас – на всеки, който е подпомогнал вашия успех. Замислете се, че освен от вашите преподаватели, сте научили много от нашите партньори от бизнеса и институциите, но и от всеки вас състудент, от всеки член на нашата общност. Най-вероятно ще разчитате на тези хора и в следващите си начинания, затова ви пожелавам да запазите и развиете тези отношения и в следващите етапи от своя живот“, каза още доц. Георгиев и призова дипломантите да не забравят да благодарят и на своите семейства и близки хора. „Те ви подкрепяха в различни етапи по време на вашия път дотук. Стремежът към познание и търсенето на съвършенството се възпитава от най-крехка възраст и е ключова семейна ценност през целия живот – от първата детска книжка, която са ви подарили като деца, до моментите, в които вашите семейства са ви подкрепяли морално и финансово, за да завършите успешно всяка следваща година от своето образование“.

31

Деканът призова завършващите да помислят и за своите преподаватели. „Все повече в съвременната си роля ние трябва не само да ви предаваме познанието, до което сме достигнали, но и да ви насърчаваме все повече да учите един от друг и да не спирате да го правите във всяка следваща стъпка от личното и професионалното си развитие. Надяваме се, че ще можем да ви помагаме и занапред – както в образователен, така и в чисто човешки аспект“, отбеляза той.

16

Доц. Георгиев отправи специален поздрав към всички абсолвенти за избора им да са част от общността на Софийския университет и ги призова да носят с гордост титлата „възпитаник на Стопанския факултет на Софийския университет“ – безспорно най-престижният икономически и бизнес факултет в страната, част от най-утвърденото висше училище.

Вие вече сте “alumni” на Софийския университет и сте част от най-влиятелната и многобройна социална мрежа в България. Бъдете наши посланици сред български и международни компании и институции, във всяко едно действие във вашите следващи начинания“, каза още доц. Георгиев.

22

В словото си той припомни някои от съвместните им успехи. Стопанският факултет е едно от само 300 международно акредитирани бизнес училища в мрежата на AMBA. Част е от мрежите на AACSB, на Глобалния договор на ООН, на инициативата Principles for Responsible Management Education, имаме международно акредитирани програми от ACCA, CFA Institute и Института на експерт счетоводителите на Англия и Уелс, единственият академичен партньор в България на Института към Европейската инвестиционна банка, което дава възможности за гост-лекции и участие в лятната им школа и други инициативи.

26

„Част сме от международни мрежи, които ни позволяват да предоставим качествено икономическо и бизнес образование тук, на място в България, в международна среда, с множество възможности за мобилност и реализация по целия свят“, каза още доц. Георгиев и допълни, че партньорите на факултета от корпоративния свят са непрекъснато в учебни им зали – и с лекции, и със събития, и с дарителство за тяхното обновяване. „Те са там заради вашата енергия, знания и способности. Вратите на техните офиси са отворени за всеки от вас, защото вие вече се познавате. Редица възпитаници на нашия факултет участват активно с преподаване и организиране на множество събития. Сега и вие ще сте един от тях и ще разчитаме на вашата подкрепа“, каза деканът и благодари на всички, че като студенти са били активни в извънкласните дейности, студентските организации, олимпиадите по математика, спортните състезания, летните школи, конференциите и другите събития, където са представяли университета и факултета достойно, заемайки първите места в конкуренция с колегите им от други университети и други държави. „Това утвърждава лидерската ни позиция и ни позволява да видим ясно, че както образованието, така и нашите студенти, са на световно ниво“, подчерта деканът.

21

Той обърна внимание, че дори държавата да не цени икономическото и бизнес образование достатъчно или да не прави достатъчно ясно разграничение при финансирането на отделните университети, преподавателите са абсолютно убедени, че за тях, за техните настоящи и бъдещи работодатели, за партньорите им в предприемаческите им начинания и за цялата общественост в България и по света е ясно, че брандът Стопански факултет на Софийския университет е гаранция за лидерската им позиция и за следващите им успехи.

Последното послание да доц. Атанас Георгиев към дипломантите бе да продължават да са активни граждани и да развиват общностите, в които живеем. „Не позволявайте да ви убеждават, че „това няма как да стане“. Не се задоволявайте с фразата „толкова можем“. Покажете, че прогресът на обществото, на отделните организации и на всеки човек е резултат от иновативно мислене, усилен труд и работа в екип. Бъдете лидери във всяко отношение и пример за хората около вас. Споделете успехите си с вашите общности, подкрепете тези, които вървят по вашия път след вас, вдъхновете следващото поколение да постигне още повече“, каза деканът.

25

Накрая той благодари на всички абсолвенти за това, че са избрали Стопанския факултет и Софийския университет за своя Общност, в която да се развиват и с която да вървят напред. Той благодари на всички, които са ги подкрепяли по този път – родители, приятели, колеги, преподаватели и административни служители, както и на партньорите на факултета от бизнеса и институциите, които участват активно в образователния процес и го подпомагат непрекъснато.

Доц. Георгиев завърши с посланието към най-младите си колеги да не забравят, че да си „възпитаник на Стопанския факултет“ не е само привилегия, но и отговорност. Във всяко свое действие да помнят, че са лицето на общността на факултета, че с всяко тяхно действие или бездействие я представляват. „Пожелавам ви да сте най-добрите посланици у нас и по света на Стопанския факултет и да продължавате да се гордеете с нашата общност така, както тя се гордее с вас. Успех и кураж за нови постижения!“, каза накрая деканът на Стопанския факултет.

11

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова също поздрави завършилите бакалаври и техните близки и припомни, че Софийският университет, най-старото висше училище в страната ни чества 135 години от неговото създаване. Днес е единственото българско висше училище, заемащо място в световните рейтингови класации. Доц. Антонова припомни още, че в 13-то издание на рейтинговата класация в България, Алма матер заема първо място в 22 професионални направления, сред които е и икономика, в което се обучават студентите в Стопански факултет.

Заместник-ректорът поздрави абсолвентите за положените усилия по време на следването си, за да достигнат до днешния ден. Тя изрази увереността си, че положеният труд ще им донесе много ползи в бъдеще.

Доц. Антонова говори за модернизацията и за глобализацията на днешното съвремие, за съвременните икономически модели. „Независимо по какъв начин решите да се развивате, дали като ръководители на икономически финансови институции, предприемачи, ръководещи собствен бизнес, експерти при разработване на стратегии, преподаватели, дайте своя принос за изграждането на една обновена и модерна европейска България, каквато ние всички заслужаваме“, каза доц. Антонова и призова дипломантите да не забравят, че винаги си остават възпитаници на Алма матер. Тя пожела на всички да постигнат успехи в професионалното си развитие и обяви випуск 2023 г. на Стопанския факултет за завършил.

32

Завършващите магистри бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет доц. Първан Първанов. Той говори за високото качество на образование в Стопанския факултет, за неговите сериозни връзки с бизнеса, за начина, по който поддържа връзки със своите възпитаници. „Факултетът е един творчески, притегателен център за следдипломна квалификация на специалисти в едни от най-важните области за обществото ни“, подчерта доц. Първанов.

27

Обръщайки се към абсолвентите, той изрази убедеността си, че усилията, които са положили си струват, защото хубавите неща се случват трудно. Той заяви, че в своята 135-годишна история Софийският университет едно от най-важните неща, които е успял да прокара като традиция, е качеството на образованието и акцентира върху ролята на преподавателите, довели до днешния празничен ден.

23

В приветствието си доц. Първанов изтъкна и авторитета на Стопанския факултет, създаден от възпитаниците му през годините, които са го представили достойно и пожела на дипломантите да следват тази традиция. Той говори за създадените в университета приятелства и контакти и пожела на всички здраве, творчески успехи, семейно щастие и на добър път. Доц. Първанов обяви випуск 2023 на студентите в ОКС „магистър“ на Стопански факултет за завършил.

12

Михаил Петров, главен изпълнителен директор на Шварц ИТ България, поздрави абсолвентите, техните родители и преподаватели и не скри вълнението си да е част от празника им. По думите му живеем в едни от най-интересните времена от развитието на човечеството – в период на трансформация от времето на държави-лидерки, които произлизат от загубилите и спечелилите Втората световна война, до установяване на може би нов световен ред. Това са времена на технологичния бум, залезът на петрола, борбата с пластмасата и редица регионални конфликти по света, на девалвацията на световните организации като ООН. „Формулата на успеха е много простичка – performance минус его плюс късмет. Пожелавам на всички ви най-вече късмет и на добър час“, каза в заключение г-н Михаил Петров.

13

Г-н Андреа Тониети, изпълнителен директор, член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и директор „Хора и култура“, благодари за поканата и възможността да ги поздрави в този важен момент от техния живот. Той представи своя професионален път, по време на който е работил различни неща – в бензиностанция, сервитьор, аниматор в летен лагер и други. Андреа Тониети подчерта, че всяка работа има значение и заслужава уважение, но най-ценен опит като мениджър е придобил докато е бил треньор по футбол – „Повярвайте ми, ако сте способни да тренирате и мотивирате 20 млади момчета, пълни с тестостерон – за вас нищо не е невъзможно“. Той разказа за впечатленията си от книгата „Тайният живот на дърветата“, в която се говори за силата и тайните на природата, как в една гора дърветата са свързани и общуват по между си, а по-силните подкрепят по-слабите. Правейки тази връзка с дърветата, г-н Тониети се обърна към абсолвентите и посочи, че сега е моментът да развият корените си, да са любопитни, да трупат опит, да правят жертви, но и да осъзнаят, че именно корените им са това, което всъщност са те самите, както и ценностите, които са им предадени в семейството.

10

Андреа Тониети посочи, че в живота всичко е възможно, а тайната е винаги да се променяш докато същевременно оставаш самия себе си. Той посочи, че едно дърво може да е силно, само, ако заобикалящата го среда е такава и призова студентите да не забравят, че са едновременно дървото, но и гората и им пожела да се наслаждават на живота.

14

Доц. д-р Стоян Радев, зам.-председател на Сдружението на завършилите Стопански факултет, припомни създаването на Алумни клуба през 2004 година и неговата мисия. Той отбеляза, че целта им е да допринесат за положителна промяна и растеж в България и проследи някои от инициативите, организирани до момента: „Стопанския факултет за нас е мисия и конкретно Алумни клубът се опитва да помогне за продължаване дейността на Стопанския факултет за осигуряване на най-доброто образование по икономика и бизнес администрация в България, защото само доброто икономическо образование води до добри бизнес практики и до добри икономически политики. Елате в Алумни клуба, за да променяме България заедно“.

34

Поздрав към завършващите магистри отправи г-н Калин Хаджидимов, Управляващ съдружник на KPMG Bulgaria, който им пожела да покоряват много професионални върхове. Базирайки се на своя опит, той допълни, че в професионалния им път ще има и трудни моменти, ще им се налага да взимат решения, за които няма да са сигурни дали са правилни, ще има безсънни нощи и вълнения. „За да се справите, имате нужда от нещо, което да ви води – и това ще са вашите ценности, житейски принципи и граници, които ако следвате и ги спазвате, дори и да сбъркате, поне няма да се срамувате“, подчерта г-н Хаджидимов.

33

Той разказа на дипломантите нещата, които е следвал през своя път на развитие и които са му помагали в трудни моменти, тогава, когато е бил на кръстопът. Г-н Хаджидимов призова абсолвентите първо да са почтени с хората около тях, да бъдат смели да споделят идеите си, да отстояват позициите си и да приемат предизвикателствата. Като основна ценност, която е следвал, г-н Хаджидимов посочи и честността. Накрая той призова абсолвентите да не търсят лесното, да не гонят само материалното, да следват ценностите си и да се опитат да направят мястото, в което работят и средата, в която живеят, в един по-добър свят. „Бъдещето ви принадлежи. Сигурен съм, че всеки един от вас ще даде своя принос, за да направим България едно по-добро място за нас и за нашите деца. Нека силата на знанието и мъдростта бъдат с вас!“, каза накрая г-н Хаджидимов.

35

Десислава Симеонова, изпълнителен директор и член на УС на Обединена българска банка също поздрави магистрите и заяви, че българският бизнес, българските институции имат огромна и спешна нужда от тях. Тя заяви, че е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет и, връщайки се в спомените си, разказа накратко своя професионален път, за решенията и изборите, които е трябвало да прави.

37

Тя изрази задоволството си, че вижда пред себе си толкова много млади хора, които ще бъдат смели, които знаят какво искат, които могат да бъдат сигурни, че усилията, които полагат, няма да останат незабелязани.

 

Тя обърна внимание, че бизнесът и институциите в България не се притесняват да поверят в дамски ръце управлението на много важни сектори и отрасли. Десислава Симеонова пожела много успехи на всички и изрази надеждата си да се срещат в пътищата си.

В тържеството с поздравr се включиха и абсолвентите.

15

Ивета Димитрова, специалност „Икономика и финанси“ (френска програма) и представител на дипломантите бакалаври, отбеляза, че за света дипломите, които ще получат днес е символ на придобити знания, изграден професионализъм и желязна воля, а за всеки абсолвент те са и награда за трудолюбието, любопитството и постоянството. Тя отбеляза, че дипломите им не са само тяхно дело и благодари на преподавателите, родителите и близките, които са ги подкрепяли. Тя поздрави също бизнеса и академичните среди за това, че в тях ще се влеят специалисти, учили се от първа ръка на адаптация и издръжливост. „Благодаря на вас, колеги, с вас студентският празник не е само на 8 декември. Благодаря, че заедно се мотивирахме, притеснявахме и забавлявахме. Благодаря за емоциите, които споделяме и невероятната атмосфера, която създаваме заедно. Пожелавам успешна реализация на всички, накъдето и да поемем“, каза Ивета Димитрова.

36

Антония Каракулева, представител на дипломантите в ОКС „магистър“, магистърска програма „Бизнес администрация – стратегическо управление на английски език“, отправи своя поздрав и заяви, че магистърската й програма е била една невероятна комбинация от класически предмети и нови програми, разказа за интересните проекти, които са работили, за контактите с бизнеса. Тя изрази огромната си благодарност към преподавателите от факултета, които са им помагали не само да получават знания, но и да развият идеите си. Тя пожела успех на всички.

18

Церемониите продължиха с връчване на дипломите.

19

Ръководството на факултета изразяват благодарност към студентите, съдействали по време на церемонията: Димитър Васев (жезълоносец), Георги Гъндев (жезълоносец), Йоана Костова, Анна Божилова.

38
40
41