Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Медицинския факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Медицинския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 180 абсолвенти от випуск 2023 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Медицина завършват 140. Четирима лекари са отличниците на випуска, които получиха „Златен Хермес с Кадуцей“.

Тържеството бе открито от декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, дн. Той се обърна с поздрав към абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки и заяви, че за него е чест да бъде на връчването на дипломите на випуск 2023 г. с изключителен успех. Випускът, който изкара част от обучението си по времето на ковид пандемията и въпреки всичко успя да се справи с това предизвикателство и успя да овладее знанията, които се полагат.

4

За разлика от другите дисциплини, които се изучават в Софийския университет, медицината няма възможност да бъде преподавана дистанционно. Поради тази причина голяма част от нашите студенти – и медицинска рехабилитация, и ерготерапия, медицинските сестри, и колегите медици се включиха много активно в лекуването и грижите за пациентите, които бяха заболели от ковид инфекции. Изключително им благодаря за тази тяхна саможертва и за инициативата да постъпят като доброволци в различни болници и да помагат на нуждаещите се пациенти“, подчерта проф. Спасов и допълни, че това може би е бил първият им голям урок, който са получили в своята медицинска практика.

5

Деканът на Медицинския факултет обърна внимание и на създаването на факултета към Софийския университет преди 20 години. Той акцентира, че той не е възстановен, а изцяло нов, на нищо нестъпващ факултет, изграден от нулата. По думите му съществуващият преди това Медицински факултет е закрит 50-те години на миналия век и базата, преподавателите и студентите са се отделили в Медицинска академия, сега Медицински университет София.

2

За тези 20 години ние създадохме много кадри, които са се реализирали успешно в медицинската практика и помагат на много пациенти“, каза проф. Спасов и с гордост изтъкна, че възпитаниците на Медицинския факултет имат почти 100-процентна реализация.

6

Той се върна две десетилетия назад и разказа пред препълнената зала за създаването на Медицинския факултет в Софийския университет, за това как се е създала базата, събирането на преподаватели и три години по-късно са били приети първите студенти, които вече са завършили и практикуващи лекари.

7

Проф. Спасов подчерта, че за тези години факултетът е направил изключително много за новостите в съвременната медицина в България. Той припомни, че във Факултета е направена първата операция на биещо сърце с аорто-коронарен байпас, първата операция с видео асистирана митрална хирургия без отваряне на гръдния кош, първата успешна чернодробна трансплантация на дете, направена през 2004 година, първата успешна трансплантация на възрастен, първата белодробна трансплантация през 2019. Въведени са изключително много новости, които нареждат факултета сред първите в областта на медицината като иновации и като постижения. Деканът отбеляза още, че тази година във Факултета по медицина бе открит и най-добре оборудваният Симулационен център, изключително полезен за обучението на бъдещите медици.

14

Проф. Спасов отбеляза още, че от 2006 година на територията на учебно-клиничната база на Медицинския факултет се намира и първата хеликоптерна площадка. В заключение деканът пожела на най-младите си колеги много професионални успехи.

10

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова също отправи поздрав към абсолвентите и техните близки. Обръщайки се към абсолвентите, тя отбеляза, че те имат основание да са горди за положените усилия, за безсънните нощи, преодоляването на трудни конспекти, за усвояването на сложната материя и овладяването на задълбочени знания.

"Всички тези усилия са си заслужавали. Всяка преодоляна трудност ви е доближавала до един от най-щастливите дни от вашето следване – получаването на диплома за успешно завършено висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отбеляза доц. Антонова.

В обръщението си към дипломантите заместник-ректорът посочи, че са се посветили на професия, която служи на най-ценното – човешкия живот. Професия, която изисква отговорност и отдаденост, любов към хората и състрадание към техните болки. Доц. Антонова отбеляза още, че днешният ден е преходен за тях, но им предстои да надграждат натрупаните знания с практика и опит и изрази убедеността си, че ще постигнат значителни успехи.

11

„Никога не забравяйте, че днес вие сте тук, защото не сте се отказали да вярвате в себе си, да се борите и да показвате какво можете. Уверили сте се, че е много по-добре да се изправите пред трудностите, отколкото да бягате от тях. Запомнете това и си го припомняйте в бъдеще, когато животът неизменно отправи поредното предизвикателство пред вас“, призова доц. Антонова. Тя апелира към тях да обичат професията си, да й се посветят и да бъдат добри. След като пожела на всички успех, доц. Антонова обяви випуск 2023 г. за завършил.

12

Тържествената церемония продължи с връчването на дипломите.

18

Четирима са лекарите, които са първенци на випуска: д-р Николай Ангелов, д-р Данаил Константинов, д-р Елица Михайлова, д-р Генади Костадинов.

Те получиха „Златен Хермес с Кадуцей“ от Медицинския факултет. Отличниците бяха поздравени от д-р Валентин Пеев, главен секретар на Българския лекарски съюз, който също им пожела много успехи и им връчи награди от името на съюза.

16
17
20

В края на събитието всички, завършили специалност „Медицина“, положиха Хипократовата клетва.

21