Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Стопанския факултет

   
Завърши випуск 2022 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 339 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 53-ма са с успех над 5,50, петима са пълните отличници. Дипломантите от бакалавърските програми „Икономика и финанси (френска програма)“ и „Стопанско управление (френска програма)“ получиха дипломите си от проф. д-р Франсоа-Оливие Сейс, декан на Факултета по икономически, социални и регионални науки в Университета Лил.

Тържествата бяха открити от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев.В словото си той апелира завършващите да се замислят какво са получили от преподавателите и колегите си, да им благодарят за това и им пожела да запазят и развият отношенията си в следващите етапи от живота си. „Все повече в нашата съвременна роля ние трябва не само да ви преподаваме, а да ви насърчаваме да учите повече един от друг. Да не спирате да го правите през всяка следваща година от живота ви“, каза деканът. Доц. д-р Георгиев специално поздрави абсолвентите за избора им да се образоват именно в Стопанския факултет. „Това е най-престижният икономически и бизнес факултет в България“, добави той.

1-2

“Вие вече сте алумни и сте част от най-многобройната социална мрежа в България. Носете с гордост титлата бакалавър и магистър на Стопанския факултет и бъдете наши посланици сред български и международни компании и институции, в чуждестранни университети и в обществото като цяло“, обърна се деканът към абсолвентите.

24

Доц. д-р Георгиев заяви, че на Стопанския факултет му предстоят нови предизвикателства и успехи. „Поели сме по пътя на първата си международна акредитация за програмите по бизнес администрация. Това съвсем скоро ще направи нашия факултет видим в международен план, ще ни постави на международната карта на бизнес образованието и ще е още една причина да се гордеете със своята диплома“, обясни той. Деканът отправи благодарности към завършващите за тяхната извънкласна ангажираност в студентските организации, олимпиадите по математика, спортните мероприятия и други събития, в които те са вземали първите награди. „Това също силно утвърждава нашата лидерска позиция и ни позволява да видим ясно, че както образованието, така и нашите студенти са на световно ниво“, допълни доц. д-р Георгиев.

30

В речта си той говори също за символите на университетската диплома и посъветва абсолвентите да си поставят нови цели, които да достигат, и да не спират да се усъвършенстват. Призова ги да бъдат носители на позитивна промяна в общностите, в които живеем. Деканът изрази гордост от завършващите и надежда за нещо по-добро и призова към спазване на академичния кодекс на Университета в живота. Той благодари на студентите, преподавателите, администраторите, родителите на завършващите и на присъстващите бизнес организации и пожела успех.

1-5

Заместник-ректорът на университета доц. д-р Георги Вълчев поздрави завършилите бакалаври, техните преподаватели и гости от името на ректорското ръководство и от свое име. Обръщайки се към дипломантите, той заяви, че с взимането на дипломата днес свършват притесненията – кой изпит как се взима по-лесно, кой преподавател на какви неща държи – въобще цялото предварително „разузнаване“, което съпътства всеки един изпит. Но от днес нататък, ако завършващите искат да бъдат добри професионалисти, трябва непрекъснато да се самоусъвършенстват, да четат, да следят новите теории, да продължават да се изграждат ежедневно като професионалисти.

1-4

Ако ние като преподаватели сме успели да ви внушим колко малко знае човечеството и затова устремът му към знанието е толкова силен, значи сме си свършили работата. Ако сме ви въоръжили със средствата и с първоначалните знания, с които да се справяте самостоятелно с предизвикателствата, които съпътстват всяко едно личностно развитие и развитието на света, значи ние сме си свършили работата“, каза още доц. Вълчев. Той говори и за сугестията на настоящето. “Съвременната среда ви внушава, че трябва да бъдете непрекъснато успешни, че мечтаната позиция трябва да дойде едва ли не с първата възможност, че високото заплащане трябва да тръгне още с първите ви позиции. Колеги, професионализъм се изгражда с работа“, каза заместник-ректорът и добави, че професионализмът е единствената гаранция за успешното включване на дипломантите в изграждането на новия свят и добрата реализация.

6

Той посъветва абсолвентите да се доверяват на сетивата си, а не на телефоните, където картината за света е изкривена. „Работете всеотдайно, работете неуморно без да се лишавате и от моментите на отдих, на контакти със семейство, с приятелска среда, но отдавайте всичко от себе си“, призова той завършващите студенти и отправи апел към тях да не се страхуват, когато паднат, а да потърсят помощ и да дават такава, защото само това може да обедини хората. В словото си той говори и за обществената отговорност, която пада на плещите на младите, носители на диплома. „Мечтайте смело, колеги, мечтайте с широк мащаб, но не позволявайте на мечтите си да се превърнат в химери, защото ще станете техни пленници. Нека те да ви водят, а не да ви затварят“, призова доц. д-р Вълчев. Той пожела на абсолвентите на добър час и да вървят със самочувствие и гордост, че са завършили Стопански факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и обяви бакалаври випуск 2022 г. на Стопанския факултет за завършил.

29

Доц. Анета Антонова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави магистрите на Стопанския факултет и посочи, че това е преходен ден за тях, когато започва същинското им професионално развитие. Предстои им да надградят знанията с нов практически опит и е убедена, че ще постигнат много успехи в това начинание. Поздрави ги за всички положени усилия и изрази увереността си, че положеният труд ще им донесе много ползи в бъдеще независимо как ще решат да се развиват и призова да дадат своя принос за изграждането на модерна и европейска България, в каквато всички заслужаваме да живеем.

28

„Скъпи абсолвенти, не забравяйте, че завинаги оставате възпитаници на своята Алма матер. Искрено пожелавам на всички да постигате успехи в професионалното си развитие, чието начало се поставя днес. Стремете се да бъдете добри професионалисти. Преследвайте смело щастието както в професионален, така и в личен план. Успех!“, с тези думи доц. Антонова обяви магистри випуск 2022 г. на Стопанския факултет за завършил.

7

Абсолвентите от бакалавърските програми „Икономика и финанси (френска програма)“ и „Стопанско управление (френска програма)“ получиха дипломите си от проф. д-р Франсоа-Оливие Сейс, декан на Факултета по икономически, социални и регионални науки в Университета Лил. Той изрази радостта си да присъства на събитието и посочи, че това партньорство е започнало през 1996 г. Той проследи развитието му през годините и отбеляза, че то съществува благодарение на усърдната ежедневна работа на много колеги. Той благодари на френските си колеги, които и днес присъстват на събитието – проф. Лорал Кордоние и проф. Жан Жак Новак, които активно участват в реализирането на двойната диплома и подчерта, че се гордее с успешното сътрудничество. Благодари и на българските си колеги – доц. Соня Георгиева и доц. Димитър Златинов. По думите му в момента се работи върху развитието на магистърска и докторска програма. Той се обърна към абсолвентите и посочи, че са направили правилния избор, защото с двойната си диплома получават предимство пред останалите студенти.

9

В рамките на тържествената церемония поздрав поднесе и доц. Димитър Златинов, заместник-декан на Стопанския факултет и ръководител на Катедра „Икономика“, която през 2022 г. отбеляза 120-годишнина. По повод празника на катедрата и във връзка с изключителния принос на ръководството и преподавателите в университета в Лил бяха връчени благодарствени плакети. Доц. Златинов поднесе кратко благодарствено слово към колегите от Лил, в което изтъкна доброто сътрудничество на катедрата и факултета с френските университети. Той връчи на проф. Франсоа-Оливие Сейс и на проф. Кордоние и проф. Новак благодарствени плакети.

16

Важен акцент в рамките на церемонията беше ролята на бизнеса в образователните програми на Стопанския факултет.

32

Празникът на факултета бе уважен и от Калин Хаджидимов, управляващ съдружник на KPMG Bulgaria. От името на представителите на бизнеса той поздрави и бакалаврите, и магистрите и заяви, че за него е чест, отговорност и удоволствие да застане пред завършващите. Чест, защото Софийският университет е емблема за най-високо качество във висшето образование, отговорност, защото денят е специален и каквото и да бъде казано, то трябва да бъде искрено и от сърце. Той поздрави завършващите за всичко, което са постигнали до момента.

26

Всички поздравления, които днес ще получите, са напълно заслужени – за усилията, за труда, за постигнатите цели, за всичко научено, за контактите и приятелствата, които сте създали за цял живот – браво!“, каза още Калин Хаджидимов. Той разказа накратко за собствения си професионален път, в който е избрал по-трудното, нестандартното, риска – и нито за миг не е съжалява за избора си. Той призова абсолвентите да не избират лесното. По думите му много е примамливо да вървиш по утъпкан път, лесно е да правиш избори, които на пръв поглед обещават всичко. Той обърна внимание, че е постигал успехи и благодарение на хората, които са повярвали в него и са му подали ръка. Затова и в KPMG са готови да протягат ръка на млади и амбициозни хора, осигуряват стипендии за младите, които искат да продължат образованието си в България. Той призова абсолвентите да си поставят високи цели и да не се отказват от трудностите. „Сигурен съм, че всеки един от вас ще даде своя принос да направи България едно по-добро място за всички и за бъдещите поколения. Поздравления за постигнатото до тук. Нека силата на знанието и мъдростта бъдат с вас“, каза накрая Калин Хаджидимов.

33

От името на бизнеса поздрав поднесе и Фикри Кипер, директор „Човешки ресурси“ в ACIBADEM City Clinic, който поздрави магистрите и изрази увереността си, че са получили отлично образование. Той ги призова да не спират да се развиват, да търсят диалог, да бъдат идеалисти и да усещат вътрешната си сила.

23

Фикри Кипер посочи, че след този ден ще започнат своя професионален път, но да избират внимателно и да имат шанс да работят в големи фирми, на хубави позиции и да бъдат щастливи с това, което работят.

34

Приветствие към магистрите поднесе и възпитаникът на Стопанския факултет и настоящ бизнеспартньор на факултета Пенчо Добрев, директор „Изкуствен интелект и данни“ в „Шварц IT България“. Той разказа за това, което той е научил от университета – на първо място той посочи адаптивността, която е важна защото светът не спира да се променя. Ва второ място, че се е научил да наблюдава – и то не само с намерението да разбере или научи нещо, но и с намерението да промени нещо – учебната система, работното си място, държавата.

21

Третото научено от университета е непрестанното учене. „Това, което в университета научаваме най-добре, е да учим систематизирано и по такъв начин, че да можем да приложим наученото след това“, каза още Пенчо Добрев и пожела на завършващите магистри успех и само напред и нагоре.

17

По време на двете церемонии беше изтъкната важната роля на Алумни клуба нa Стопанския факултет.

12

Александър Александров – председател на Алумни клуба, поздрави абсолвентите бакалаври с успешното им дипломиране, пожела им многобройни бъдещи успехи и ги покани да станат част от Алумни клуба, като посочи, че ще имат възможност да участват в различни социални събития, да се свързват със своите преподаватели да дават насоки за развитието на клуба и да намерят група от съмишленици.

25

От името на Алумни клуба на Стопанския факултет поздрав към магистрите поднесе доц. д-р Деян Радев, който им пожела успешен професионален път. Той покани завършващите да участват в събитията на клуба и да не прекъсват връзката си с факултета. Той допълни, че България има нужда от мечтатели и че всеки от представителите на бизнеса в клуба иска да допринесе за по-добро образование и по-успешен старт на младите.

111

Доц. Боряна Богданова покани завършващите да присъстват на Кариерното събитие на факултета, което ще се проведе на 31 май 2023 г. във факултета. В него ще участват повече от 40 водещи работодатели в страната.

В тържеството с поздрав се включиха и абсолвентите.

14

От името на завършващите бакалаври Борислава Праскова, един от отличниците на випуска, отбелязва, че днес завършват важен етап от живота си и трябва да се гордеят с всичко, което са постигнали. Тя благодари на всички преподаватели и семействата на абсолвентите за знанията, мотивацията и подкрепата през годините. Тя пожела на всички свои колеги успешен старт и всеки да стигне там, накъдето се е запътил.

15

Милен Хампаров – представител на дипломантите от Университета в Лил, се обърна към ръководствата на двата университета и им благодари за съществуването на тази програма. По думите му едно такова съдружие между университети е от голямо значение, за да може България и Франция да имат още повече такива програми в академична, професионална и всяка друга сфера.

8

Милен Хампаров отбеляза, че програмата ги е развила като личности и е успяла да ги направи по-адаптивни към всички предизвикателства. Дипломата им дава предимство и е доказателство, че могат да се справят във всяка ситуация у нас и в чужбина. Той изрази увереността си, че с колегите му ги очакват много успехи, призова ги да се подкрепят един друг и да вярват в себе си.

36

От името на магистрите поздрав поднесе Християн Марков. Той изказа благодарност към декана на факултета, към преподавателите и към колегите си. Говори за пътуването, което предстои на всички, завършващи оттук нататък в живота и спомена комплицираното съвремие. Човек не трябва да спира да учи и да използва наученото точно когато времената са интересни, защото интересните времена са винаги удобни за предприемане на смели действия, където промяната започва от нас самите“, посочи той. Представителят на магистрите обобщи уроците, научени в университета - важността на общуването и социалните контакти, позитивизма, уважението към близките, възможностите и провалите, работата. „Нека търсим и намерим това, което ни харесва“, каза още той.

19

Церемониите продължиха с връчване на дипломите.

20

Ръководството на факултета изразяват благодарност към студентите, съдействали по време на церемонията: Борис Димов (жезълоносец), Йоана Костова, Натали Арнаудова, Бояна Христова, Зорница Плугарова.

37