Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 86 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 37 от тях завършват с отличен успех.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев заяви, че за него е чест и привилегия да открие церемонията по връчване на дипломите. По думите му академичната общност винаги е била и продължава да бъде единство между преподаватели и студенти, споено както от стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. „Тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и научното любопитство стои в основата на онова, което наричаме академичен дух“, каза още проф. Вълчев и допълни, че този академичен дух е една от основните ценности на университетското образование.

1-1

Деканът на Юридическия факултет отбеляза в словото си, че светът се променя с неочаквано бързи темпове и обърна внимание на развитието на технологиите и на обема информация, с която можем да разполагаме, на влиянието на информационното пресищане и дигиталния свят. Проф. Вълчев заяви, че университетът е място за свободно задаване на въпроси, място, където отговорите не идват веднага, а са продукт на внимателен мисловен процес.

1-2

Обръщайки се към младите си колеги, проф. Вълчев заяви, че по всичко личи, че в краткосрочен, а вероятно и в средносрочен план еднополюсният свят, който ни се струваше възможен допреди двайсетина години, няма да се осъществи. Напротив – все по-ясно става, че влизаме в епоха на глобални противопоставяния и много възможно – на ново блоково разделение на света. „Дали нашите общества ще се окажат достатъчно зрели и сигурни, дали ще бъдат на висота за идващите предизвикателства – досега зависеше от нас – вашите родители и вашите преподаватели. Отсега това зависи вече и от вас“, каза още проф. Вълчев.

1-4

Той се обърна и към родителите на абсолвентите и заяви, че имат всички основания да се гордеят с децата си, които днес завършват образованието си във факултет със 130-годишна история, факултет, който продължава да е един от най-престижните не само в Софийския университет и не само в България.

1-17

Деканът на Юридическия факултет пожела на завършващите да са живи и здрави, да следват неотклонно мечтите си, да упражняват с достойнство професията си и да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и по-справедливо място.

1-11

Абсолвентите, техните близки и гости бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Васил Маринов. Той пожела на завършващите здраве и професионални успехи, да работят това, което харесват и да харесват това, което работят и подчерта, че това е едно от най-важните неща за един добър и пълноценен живот.

1-5

„Надявам се, че знаете, можете много неща, за да представяте достойно Юридическия факултет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза проф. Маринов. Заместник-ректорът пожела на всички на добър час и обяви випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“ за завършил.

1-15

Отличникът на випуска Захари Захариев също отправи поздрав. Той се върна назад в годините и припомни за първото прекрачване на прага на университета, студентския живот, преодолените предизвикателства. „Именно трудните времена ни показват най-важните уроци. Всички ние се убедихме, че международните отношения са все така гъвкава, актуална и значима материя, каквато са били винаги“, отбеляза Захари Захариев и перифразира един известен цитат – „Ако ти не се занимаваш с международните отношения, международните отношения се занимават с теб“. В словото си той обърна внимание на престижа на специалност „Международни отношения“ и работата за нейното развитие, тъй като страната ни има нужда от такива специалисти.

1-6

Захари Захариев отправи благодарност към своята майка и посвети личния си успех на паметта й, благодари на своите приятели и колеги, на своите преподаватели. Обръщайки се към колегите си, той пожела на всички попътен вятър и всеки от тях да намери своето призвание, което ще го направи истински щастлив и ще му помогне да намери смисъл в живота си.

1-18

Церемонията по връчване на дипломите на абсолвентите от специалност „Международни отношения“ бе уважена и от г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България. Тя заяви, че за нея е голяма чест за пореден път да участва в тази церемония. В своето приветствие тя отбеляза, че дипломацията изживява много трудни времена, но тя е единственият инструмент за постигане на мир, благоденствие и защита на ценностите, които в България споделяме като член на НАТО и Европейския съюз.

1-21

В словото си Таня Михайлова обърна внимание, че всяко поколение трябва да брани своята свобода и ценности, защото те не са даденост. Обръщайки се към завършващите, тя заяви, че пред тях стои шансът да изберат професионалния си път, по който да вървят и подчерта, че това е много отговорно. Тя обърна внимание, че в последните 20 години в Дипломатическия институт е имало стотици стажанти и мнозина от работещите в системата на дипломацията са завършили „Международни отношения“ на Юридическия факултет.

1-16

Таня Михайлова заяви още, че мнозина от завършващите може да изберат да работят извън България. Посланието й към тях бе да се връщат, защото тук имаме нужда от тяхната енергия. Тя призова всички да не спират да четат, защото образованието не спира с дипломирането, защото пред тях има големи предизвикателства, защото онези, които не се развиват постоянно, със сигурност ще изостанат. „Защото онези, които не вървят напред, ще останат в този забързан век ненужни. А вие сте нужни – на нас, на нашите институции, на България, на вашите близки. Бъдете здрави, борете се за свободата, постигайте мечтите си и на добър час!“, каза накрая директорът на Дипломатическия институт.

1-19

Президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси си припомни времето, в което тя самата е завършила Юридическия факултет и първите години в професионалното си развитие. Тя припомни и 2007 г., когато страната ни трайно се сля с един от най-развитите демократични и прогресивни светове в глобалния свят.

1-12

Стъпвайки на своя професионален опит, Гергана Паси призова завършващите да не спират да учат езици, защото знанието на езици ни позволява по-добре да разбираме другия. Тя ги призова да ценят страната си. „В условия, в които целият свят става по-бурен, усещането, че можеш да се върнеш в собствения си дом, в собствената си страна, в собственото си семейство, е много важен багаж, който ще ви дава сила“, каза още г-жа Паси и призова абсолвентите да ценят Европа.

1-7

Накрая тя завърши с думи, които според нея са много валидни: лесните времена раждат слаби хора, слабите хора раждат трудни времена, а трудните времена раждат силни хора. „Истински се надявам, че в тази зала има много силни хора, които утре ще направят времето за нашите деца по-лесно“, каза Гергана Паси и пожела на добър час.

1-20

По вече утвърдена традиция в Юридическия факултет церемонията продължи с академично слово. Тази година то бе на доц. Христо Христев.

1-22

Празничният ден продължи с връчването на дипломите.

1-23
1-25