Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Историческия факултет

   
Завърши випуск 2022 г. на Историческия факултет

105 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет. 63 са отличниците, а пълните отличници са 9.

Тържеството бе открито от декана на Историческия факултет проф. Мира Маркова, която припомни на завършващите първия ден, в който са прекрачили прага на Университета и пак са били в същата зала. „Възможно е и да съм ви посрещнала с подобни слова. Едно е сигурно днес, вие успяхте да победите най-напред себе си. Да покажете най-напред на себе си, че няма невъзможни неща, че съмненията, които имахте, ви направиха любопитни и търсещи. Това, което се случи, е огромно постижение и всъщност вие заставате пред следващата врата, която да отворите. Вълнението сигурно е огромно“, каза проф. Маркова на най-младите си колеги.

1

Тя отбеляза още, че в нашето съвремие историята - нашата муза, съдба и учителка, отново ни поставя на изпитание. „Ставаме свидетели на задкулисия, политически пазарлъци и нечестни игри. Вярвам, че срещу всичко това вие ще се изправите със силата на младостта си, с умението да носите отговорности и с вярата в демокрацията“, каза проф. Маркова в обръщението си към дипломантите.

4

Тя изрази увереността си, че те ще имат успешен професионален път. „Вие научихте много - факти, събития, процеси. Много неща вероятно останаха извън вашия интерес по една или друга причина. Онова, което ми се иска да запазите от Историческия факултет, е усещането за свобода. Ние всички сме възпитаници на най-първия факултет и имаме самочувствието, защото сме стъпили върху раменете на титани. Това са нашите учители, нашите предшественици, на които отдаваме почит и уважение“, каза още деканът на Историческия факултет.

2

В словото си проф. Маркова отбеляза още, че за фундаменталността на историята отдавна е казано почти всичко и това е безспорно. Нищо не може да се получи на този свят без поне докосването до магията на историческата наука. Но историята на света не е само история на преврати и революции, макар те да са особено значими. По думите й историята се състои от хиляди човешки съдби, които в различните епохи са търсели свободата. Историята се състои също от нереализирани мечти и спящи в прегръдките ни малки деца, от срещи и раздели, от залези и изгреви. От любов, от сълзи и усмивки. Историята е сбор от неизброими всекидневни моменти. „Има и моменти като днешния, който е специален, запазете го, скрийте го някъде дълбоко и при нужда го извиквайте в спомените си. Така ще си спомните, че сте част от общност – общността на възпитаниците на Историческия факултет!“, каза още деканът и благодари на колегите си за положените усилия, взискателност и прецизност.

Проф. Маркова подчерта, че кредото на факултета е „Толерантност, емпатия и свобода“. Тя заяви, че ако трябва с една дума да определи Историческия факултет днес, тя би била многоцветие!

12

Обръщайки се към студентите от всички специалности на факултета, тя заяви: „Вие го направихте! Вие успяхте! На добър час! На многая и благая лета!“.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова поздрави абсолвентите от името на ректорското ръководство и отбеляза, че това е преходен момент в живота им – краят на пътя на обучението им и началото на същинското им професионално развитие. Тя изтъкна, че им предстои да надградят натрупаните знания с опита на практиката и изрази убедеността си, че ще постигнат значителни успехи в това начинание. По думите й няма съмнение, че са получили отлична подготовка в Историческия факултет и отбеляза, че е наясно колко големи са усилията на техните преподаватели, за да се случи това.

9

Доц. Антонова посочи, че те са тези, които следва да възпитават в следващите поколения патриотизъм, да им дават достатъчно основания да се гордеят, че са българи, да помнят героизма на предшествениците ни. Призова ги да се придържат към чест, искреност, трудолюбие и да преследват щастието в личен и професионален план. С тези думи доц. Анета Антонова обяви випуск 2022 г. на Историческия факултет за завършил.

10

От името на завършващите поздрав поднесоха двете сестри и отличнички на випуска Иванела Маркова и Йоана Маркова от специалност „Архивистика и документалистика“. Те говориха за завършването на един етап от живота си, на който са посветили четири години. Години, изпълнени не само с учене, но и с непрестанен копнеж за развитие и надграждане. Те отбелязаха, че за тях е било чест да бъдат не само студенти в първия български университет, който сам по себе си е част от българската история, но и в неговия първи факултет – Историческия.

8

В словото си двете сестри отбелязаха, че са се научили, че с много труд всичко е постижимо и че ако не познаваме миналото си, няма как да имаме бъдеще. И най-важното – че да познаваме това минало и за да достигне то до следващите поколения, трябва да го съхраняваме, опазваме и да го предаваме.

5

Отличниците на випуска говориха и за своята специалност, която ги е научила да не са безразлични, както и как и къде да търсят, за да открият, как да запазят и съхраняват, за да предадат нататък.

Двете сестри обърнаха специално внимание и на своите преподаватели. Те припомниха съвета на проф. Тодор Попнеделев, който на първата им среща ги посъветвал да изстискват преподавателите си като лимони, за да вземат всичкото знание, което те могат да им дадат, за да бъдат успешни в своята реализация. „Искаме да изкажем своята огромна благодарност към цялото ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, към всички преподаватели в Историческия факултет и на целия отделСтуденти“, които в продължение на четири години неуморно отговаряха на всички наши въпроси и ни дадоха всичко необходимо, за да станем успешни в бъдещата си професия“, казаха още отличничките на випуска.

3

В словото си те подчертаха, че днешният ден не е край, а начало. Абсолвентите не затварят книгата, а просто отгръщат следващата страница – една празна страница, в която всеки от тях ще напише своя красива, вълнуваща и различна история.

11

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

13