Начало / Новини / Новини и събития / За втори път Биологическият факултет бе домакин на Националния ученически научен фестивал

   
За втори път Биологическият факултет бе домакин на Националния ученически научен фестивал

26 отбора с общо над 70 ученици от научните клубове на Фондация "Сай Хай" в цялата страна представиха своето решение за актуален местен проблем на "Сай Хай Фест" тази година. Отборите се бореха за три големи награди - експертно жури определи победител в категориите “Най-добър щанд” и “Най-добра презентация”, а публиката избра свой фаворит чрез гласуване. Биологическият факултет към Софийския университет за втора година бе домакин на събитието.

Приз за най-добър щанд беше връчен на отбор "Шумово замърсяване" от Враца, които впечатлиха журито с прототип, научно изследване, проведен експеримент и представяне на проекта. За втора поредна година те са победители и взимат награда от фестивала.

1-Sci-High Festival 11.06.23-135 (002)

При тях отива награда “Еко Шампиони” - едноседмична “Еко работилница” с норвежката организация “Change the world”, които ще долетят до България специално за целта.

1-Sci-High Festival 11.06.23-139 (002)

Отбор "Пчела" от Кнежа, които умело и въздействащо представиха проблема с намаляването на популацията на пчелите и неговите локални и широки последствия, получи наградата за най-добра презентация. Те печелят специалната награда на IBM - посещение във високотехнологичната лаборатория на компанията.

Сърцата на публиката грабна отборът "Води" от Хасково, които изследваха качеството на водата в региона и наличието на уран и тежки метали. Те демонстрираха система за пречистване на водата и показаха отлични познания по темата, както и умения в ангажирането на посетителите.

1-Sci-High Festival 11.06.23-16 (002)

Всички те от началото на учебната година работят по стъпките на авторската STEM програма на Фондация Сай Хай, които включват избор на актуален местен проблем, проучване, провеждане на интервюта, разговори с експерти, работа с научен ментор, изследване, експерименти и предлагане на устойчиви решения.

1-Sci-High Festival 11.06.23-230

Фестивалът се осъществи с подкрепата на Фонд „Активни Граждани“ в рамките на проект “Еко Шампиони”.