Начало / Новини / Новини и събития / Японският министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура посети INSAIT

   
Японският министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура посети INSAIT

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет беше домакин на визитата на министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация от японски бизнес лидери. Посещението е по покана на INSAIT и съвпада с първата година от откриването на института.

Делегацията, която включва представители на водещи японски компании, придружи министър Нишимура на това първо посещение на японски министър на икономиката в България от 50 години насам. Целта беше да се обсъдят възможности за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите. Целта на визитата на министър Нишимура е подписване на съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ сектора и в областта на иновациите между двете страни.

1-jpn1

На срещата присъстваха японският посланик в България Нарахира Хироши, заместник-ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” доц. Георги Вълчев и изпълнителният директор на INSAIT Борислав Петров.

В началото на визитата, заместник министър-председателят Пеканов и министър Нишимура обмениха идеи и виждания, след което научният директор на INSAIT проф. Мартин Вечев представи института и прогреса постигнат от откриването му през април 2022 г. По-късно проф. Люк Ван Гоол, световнопризнатият учен в сферата на изкуствения интелект, който се присъедини към екипа на INSAIT през август 2022, представи изследователските проекти, по които работи в института.

Проф. Вечев отбеляза, че посещението на японския министър и бизнес делегацията е събитие от изключителна значимост за INSAIT и българската технологична екосистема.

1-jpn2

Васил Терзиев, български предприемач, представи основните трендове сред стартъпите в България. Сред участниците в срещата бяха Тенко Николов, главен изпълнителен директор, и Иво Ценов, основател на SiteGround, стратегически поддръжници на INSAIT. SiteGround беше първата българска компания, която инвестира значителна сума за привличането на учени от световна класа като проф. Люк Ван Гоол, които да правят научни изследвания в България.

INSAIT организира и среща, която предостави възможност на представителите на японската бизнес делегация да се срещнат с обещаващи български стартъпи като LatticeFlow, Alcatraz AI, AMPECO, LimeChain и други. Сред представителите на бизнеса от японска страна присъстваха изпълнителни управители на водещи компании като Hitachi, NEC, Mitsui, Sumitomo, Murata и други.

1-jpn3

Визитата на министър Нишимура и японската бизнес делегация бележи важен момент в развитието на INSAIT и българската технологична екосистема, затвърждавайки връзките между България и Япония в сферите на информационните технологии и иновациите.