Начало / Новини / Новини и събития / Успех на българския отбор в LVII Международна Менделеевска олимпиада по химия

   
Успех на българския отбор в LVII Международна Менделеевска олимпиада по химия

От 30 април до 6 май 2023 в гр. Астана, Казахстан, се проведе LVІI Международна Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ), в която взе участие отбор на България. В олимпиадата се включиха 114 ученици от 21 страни от Европа, Азия и Южна Америка. За първи път всички участници от българския отбор са отличени със сребърни медали.

Отборът на България за LVІI ММОХ е в състав: Крум Александров – МГ "Гео Милев", гр. Плевен; Явор Христов – СМГ "П. Хилендарски", гр. София, ХІ клас; Преслав Георгиев – СМГ "П. Хилендарски", гр. София, ХІ клас и Виктор Лилов – СМГ "П. Хилендарски", гр. София, ХІ клас.

Ръководители на българския отбор са доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

1-IMG_1521

Това беше 17-то участие на България на тази Олимпиада и за първи път всички участници от отбора са отличени със сребърни медали.

Крум Александров постигна 172,50 точки (13 място,75,0 %) – сребро; Виктор Лилов е с 169,90 т. (17 място, 66,0%) – сребро; Явор Христов е с 163,15 т. (20 място, 61,1%) – сребро; Преслав Георгиев 158,75 т. (22 място, 58,7%) – сребро.

Според ръководителите на отбора българските участници се представиха отлично, пределно концентрирани и мотивирани за максимално добро представяне и работиха като отбор, давайки най-доброто от себе си. В общото класиране, българските участници заемат места от 13 до 22 от общо 114 участници. В импровизирано отборно класиране, отчитащо най-добрите четири резултата за всяка страна участник (участват 21 страни ) отборът зае трето място с резултат 166,1 т. Пред българските ученици са отборите на Русия с 194,5 т. и Беларус 172,6 т. Непосредствено след тях е отборът на Унгария с 163,5 т., следван от Узбекистан 152,2 т. и т.н.

Всяка участваща страна се представя от един отбор, съставен от ученици от последните класове на средното училище. Броят на учениците в отделните отбори се лимитира от квота, която се определя от журито на олимпиадата, на база представянето на съответната страна на предишни олимпиади. Съставът на отборите се определя от класирането на Национални състезания по химия в представените страни. Този принцип е приет и за формирането на отбора на България. Той има квота от 4 ученици и в него участват класираните на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия и ООС за страната (18 – 19 март 2023 г., гр. Стара Загора).

1-IMG_1509

Състезателната програма на Менделеевската олимпиада включва два теоретични кръга, които се проведоха на 2 и 3 май и един практически кръг, проведен на 5 май. На първия теоретичен кръг на участниците работят върху 8 задачи (80 точки) от различни области на химията. На втория теоретичен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията - Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи. Всеки участник си избира задача от съответната област. Оценява се по една задача от област (най-пълно решената). На този кръг всеки участник може да получи максимум 75 точки. Третият кръг е практически – тази година задачата включваше екстракция на кофеин от черен чай, охарактеризиране на получения продукт чрез специфична качествена реакция и комплексометрично определяне на калций в таблетки калциев глюконат (максимум 75 точки). Продължителността на всеки кръг е 5 часа, максималната оценка е 230 т.