Начало / Новини / Новини и събития / Трето издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща

   
Трето издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща

На 20 юни бе открито третото издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща. Тази проява е част от дейностите, предвидени в проект „Дух и материя – инспирации“ и в нея участва проф. д-р Бисера Вълева, член на научния колектив.

Проектът се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ на университета. Основни организатори на изложбата са Българският културен институт в Будапеща и Българското самоуправление в район Йожефварош. Куратор на изложбата е главният уредник в НХГ г-жа Анелия Николаева.

1-8.Opening_II

Изложбата бе открита от директора на БКИ Будапеща г-н Пламен Пейков. Кураторът, Анелия Николаева сподели пред интернационалната публика на института идеята на експозицията и нейните трансформации. По думите ѝ показаната изложба постепенно се превръща в пътуваща и всяко ново галерийно пространство преформулира облика ѝ. Според спецификата на съответната галерия, някои от композициите отпадат, а други – по-малки – биват прибавяни.

1-4.BisseraValeva
1-6.BisseraValeva

Техниката на творбите и смесването в различни съотношения на плътност и прозрачност дават възможност за по-голям диапазон на живописни и емоционални слоеве, на амалгамата от възможности и преживяно, от наслагването и от частичното отнемане на натрупаното“, допълва кураторката.

1-3.VassilValev

В залата присъстваше скулпторът Огнян Кожухаров, който е от водещите унгарски автори. Той сподели, че отдава почитта си към Васил Вълев, който е бил негов преподавател в Художествената гимназия в София.

1-1.VassilValev

Експонираните акварели на Васил Вълев (1934-2021) са създадени в периода на 70-те и 80-те години. Работите на Бисера Вълева представят основни визуални теми, вълнуващи авторката и интерпретирани в различни нейни изложби в период от десет години.

1-9.Opening_III

Изложбата ще продължи до края на юли.

1-2.VassilValev
1-5.BisseraValeva