Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала на Националната студентска олимпиада по математика

   
Студенти от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в град Монтана. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката. Студентите от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Събитието беше официално открито от доц. д-р Първан Първанов – декан на Факултета по математика и информатика и председател на Организационния комитет, г-н Златко Живков - кмет на Община Монтана, доц. д-р Станислава Стоилова – председател на Националната комисия и г-жа Бойка Симеонова - директор на Природо-математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" - гр. Монтана. Приветствия бяха изпратени от проф. дфн Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и проф. д-р Сашо Пенов - министър на образованието и науката.

1
2
3

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов отправи приветствие и пожела успех на всички участници. "Със своето участие вие вече сте победители и заявявате готовност да се развивате. Вие сте бъдещето на България", каза още той и даде официален старт на олимпиадата. Доц. д-р Първанов благодари на ПМПГ- Монтана и на Хотелски комплекс “Житомир”, Монтана, за това, че помогнаха да се осъществи олимпиадата в града.

4

В състезанието участваха 92 студенти от 14 висши училища в страната, разделени в три групи – А, Б и В, в зависимост от професионалното им направление.

В индивидуалното класиране в трите групи бяха раздадени общо 13 златни, 22 сребърни и 27 медала.

Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието. В група А на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика отново спечелиха призовите места.

Отборите на Факултета по математика и информатика на Софийския университет заеха първите места в отборното класиране, а Софийският университет е първи в класирането по висши училища.

Студентите от Факултета по математика и информатика на Алма матер завоюваха 19 медала. Златни медалисти са Александър Проданов, Константин Дунков, Петър Петров, Кристиян Гърчев и Петър Евгениев. Сребърни медали получиха Давид Петров, Иван Попов, Явор Йорданов, Виолета Кастрева, Гергана Гочева и Антъни Господинов, а с бронз бяха отличени Калоян Захариев, Зорница Христова, Костадин Русалов, Калоян Цветков, Румен Костов, Тервел Стоянов, Мартина Илиева и Иван Макавеев.

Отборите на ФМИ са подготвяни и ръководени от доц. Първан Първанов, доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Веселин Гушев и гл. ас. Стоян Апостолов.

5

В група В на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на Софийския университет също се представиха отлично. Отборът на зае второ място в отборното класиране. Софийският университет е втори в класирането по висши училища.

Студентите от Стопанския факултет завоюваха 5 медала. Златен медал взе Бояна Христова. Сребърни медали получиха Катя Николова, Николай Найденов и Славена Дудренова, с бронз беше отличена Ладелаида Лагадова.

6

Отборите на Стопанския факултет бяха подготвяни и ръководени от доц. Веселин Гушев, проф. Гено Николов и ас. Вая Ракидзи от Факултета по математика и информатика.

И през следващата година Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново ще бъде домакин, а филиал Бургас ще посрещне всички участници.

Официалното класиране на НСОМ’2023 можете да видите тук.