Начало / Новини / Новини и събития / Стопанският факултет задълбочава сътрудничеството си с университети и бизнеса в Иракския автономен регион Кюрдистан

   
Стопанският факултет задълбочава сътрудничеството си с университети и бизнеса в Иракския автономен регион Кюрдистан

В периода 22-23 май 2023 г. заместник-деканът по научноизследователската дейност, иновациите и проектите на Стопанския факултет доц. д-р Тодор Ялъмов и доц. д-р Иван Ангелов, директор на магистърската програма по Стратегическо управление, посетиха гр. Ербил в Кюрдистан.

Това е второто посещение на ръководството на Стопанския факултет в страната. Посещенията и развиването на партньорствата с двата най-престижни частни университета в Кюрдистан – Tishk International University (TIU) и Knowledge University, както и срещите с регионалната власт и бизнеса, се осъществиха с активното съдействие на МКРТНИ ООД (Международна компания за развитие на недвижими имоти и туризъм) със собственик и изпълнителен директор Анастас Терзобалиев, експерт по арабските страни и възпитаник на Стопанския факултет на Софийския университет.

На тържествена церемония ректорът на TIU проф. Абдул Самад Салахудин Ахмад подписа споразумението за сътрудничество, одобрено от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Анастас Герджиков, което полага основите за сътрудничество и с други факултети на Софийския университет.

1

На снимката от ляво надясно: Анастас Терзобалиев, проф. д-р Абдул Самад Салахудин Ахмад, доц. д-р Тодор Ялъмов; проф. д-р Идрис Салих; проф. д-р Осман Нури Арас

Двата университета се договориха да започнат усилено да работят по обмяна на програми, студенти, гост-лекции, конференции и проекти, с които да затвърдят отношенията си. Представителите на TIU проявиха специален интерес към опита на Стопанския факултет в сътрудничеството с бизнеса.

2

На снимката от ляво надясно: Анастас Терзобалиев, проф. д-р Идрис Салих, Фаузи Харири, доц. д-р Тодор Ялъмов, Фалах Мустафа Бакир, доц. д-р Иван Ангелов

По време на гостуването си делегацията на Софийския университет се срещна още с министъра на търговията и индустрията в Ербил Камал Муслим, с ръководството на политическия кабинет на президента на региона Н.П. Нечирван Барзани – г-н Фаузи Харири, началник на кабинета и старши съветник Фалах Мустафа Бакир. Бяха обсъдени сфери от взаимен интерес и необходимостта от откриване на консулска служба, която да подпомогне образователния, научен и бизнес обмен между Ирак и България.

Доц. Ялъмов и доц. Ангелов се срещнаха и с Станислав Ноков, ръководител на службата по търговско-икономическите въпроси на България в Ирак, както и с медията Rudaw Media Network. Бяха обсъдени възможностите за привличане на преподаватели от Софийския университет, които да коментират различни актуални теми в медията, както и потенциални публикации и стажове на студенти в Rudaw.