Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Унгарска филология“ отбеляза своята 40-годишнина

   
Специалност „Унгарска филология“ отбеляза своята 40-годишнина

С концерт на дуо "Платон Каратаев" специалност "Унгарска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза 40 години от основаването си. Концертът се проведе в Аулата в Ректората. Придружаващо събитие бе изложба на книги, разположена в Централното фоайе на Ректората.

Алма матер е единственото място в България, където се изучават унгарски език, литература и култура. Специалност "Унгарска филология" е със статут на защитена специалност, което означава, че студентите са освободени от семестриални такси. Специалността набира скорост и все по-успешно функционира, като запазва добрите традиции и следва примера на големите преводачи и унгаристи, подготвя специалисти за нуждите на страната ни и осъществява различни форми на междукултурен диалог.

1

Празничното събитие бе организирано в сътрудничество с Унгарския културен институт "Лист" в София и посолството на Унгария. На него присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев, директорът на Унгарския институт „Лист“ Сандра Мишкеди, заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Милена Братоева, доц. д-р Йоана Сиракова – заместник-декан на факултета и ръководител на Катедра „Класическа филология“, преподаватели и студенти, гости и приятели на специалността.

8

Празникът бе открит от доц. Сиракова, която приветства всички в залата и говори за значимостта на унгарския език, за отдадеността на преподавателите унгаристи, хоноруваните преподаватели и унгарските лектори, възпитаниците на специалността, като подчерта, че в културата няма големи и малки езици. Доц. Сиракова благодари за помощта и доброто сътрудничество, която оказват посолството на Унгарския и Унгарският културен институт „Лист“. Тя подчерта, че специалността е защитена, което означава, че българската държава осъзнава ролята на унгаристиката за сътрудничеството между двете страни.

Ръководителят на катедрата отбеляза още, че е свидетел на академичното израстване на колегите от специалността, както и на постоянното актуализирането на учебните програми, разширяващи полето на познанията и изследванията от езика към литературата, културата и историята на Унгария. Свидетел е и на проправянето на нови пътища за реализация на студентите в областта на превода, сферата на туризма, дипломацията, търговското и банково дело, индустрията.

4

В словото си доц. Сиракова отбеляза още, че специалност „Унгарска филология“ освен бакалавърска и магистърска степен, вече има и акредитирана докторска степен. Ръководителят на катедрата посочи, че винаги се е радвала на приятелската атмосфера, характерна за срещите и събитията, организирани от колегията на специалността. Накрая доц. Сиракова честити юбилея на колегите си и им пожела здраве, дръзновение и дълголетие на специалността.

6

Академичната колегия на специалността беше поздравена и от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. В поздравителен той изразява радостта си от факта, че единственото звено в системата на висшето образование в България, което предлага обучение в бакалавърска и магистърска степен по унгарска филология, е именно в нашата Алма матер. „Отправям благодарност към всеки един от вас, колеги, за работата ви, както и към всички институции, с които работите, за да може специалност „Унгарска филология“ в Софийския университет да предложи на нашите студенти образование с високо качество, съизмеримо с европейските стандарти. Вярвам, че и в следващите десетилетия ще продължите със същия професионализъм и ентусиазъм. На всички пожелавам преди всичко здраве, много постигнати цели и студенти, с които да се гордеете“, се казва още в поздравителния адрес.

12

Поздрав към преподавателите и студентите от специалност „Унгарска филология“ поднесе и Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София. Тя прочете поздравителен адрес от името на посланика на Унгария у нас г-жа Текла Харангозо. В адреса се казва, че специалност „Унгарска филология“ през годините на своето съществуване преминава през исторически обрати, но благодарение на ръководството на Софийския университет, на преподавателите и на студентите, преодолява успешно всички трудности.

В поздрава се посочва, че 40 години унгарската държава неизменно стои зад специалността „Унгарска филология“ в София, като осигурява гост-преподаватели, редовно обогатява библиотеката на катедрата, подкрепя осъществяването на културни и научни събития. Настоящият концерт е едно от тях. Унгарската страна предлага на студентите и преподавателите множество стипендии. В адреса се отбелязва още и за успешното сътрудничеството на специалността и Унгарския културен институт.

11

Накрая се изказва благодарност към ръководството на Софийския университет за това, че специалността „Унгарска филология“ е защитена специалност. Стъпка напред е и това, че се предвижда унгарския език да може да бъде записван факултативно и като втори език от студенти от други специалности.

В поздравителния адрес се казва още, че унгарският език не е лесен, но който го усвои добре, открива неговото богатство и се сдобива с ключ, с който да отключва врати, затворени за останалите. А през последните години все повече нараства търсенето на кадри, владеещи унгарски език.

5

В адреса се изказва и благодарност към всички, заради които днес можем да отпразнуваме 40-годишнината на специалността „Унгарска филология“, на ръководството на Софийския университет, на катедрата, приютила специалността, на преподавателите и не на последно място на бившите и настоящи студенти.

13

Празникът продължи с музиката на унгарското дуо "Платон Каратаев".

3

По-рано през деня се състоя среща на ректорското ръководство на Софийския университет и директора на Унгарския културен институт у нас, на която бе обсъдено развитието на специалността през годините, добрите отношения между двете институции и държави и възможностите за развитие на съвместните инициативи.

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":