Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и Корейската асоциация за публична администрация подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество

   
Софийският университет и Корейската асоциация за публична администрация подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество

В Заседателна зала 1 в Ректората на Алма матер ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Корейската асоциация по публична администрация проф. Доугро Ли подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете институции. На събитието присъстваха още проф. Соня Карабельова, декан на Философския факултет, проф. Румяна Коларова и гл. ас. Деница Хинкова от Философския факултет на Алма матер, посланикът на Република Корея у нас г-н Ли Хо-шик и Шунг-Бин Лим от Корейската асоциация по публична администрация.

Съгласно меморандума официалните представители на двете институции се договориха за двустранно сътрудничество от взаимен интерес, за подпомагане на високи академични постижения в преподаването, иновативните изследвания и практиката в сферата на политическите науки, публичните политики и публичното управление.

1-1

Отчитайки, че международните партньорства са ключов фактор за дълбокото осъзнаване на значимостта от споделения опит и академичните изследвания в полето на държавничеството, публичната администрация и публичното управление, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, като водещ представител на академичната общност в България и Корейската асоциация по публична администрация, като най-престижната професионално-академична организация в публичния сектор на Република Корея, се съгласиха за различни договорености, основани на съществуващите споразумения между двете страни.

2-2

Двете институции ще сътрудничат за утвърждаването на съвместни инициативи в сферата на изследвания, образование, иновации, публикации, международни конференции и други дейности за изграждане на академични мрежи между двете странни, с цел подпомагане на високите постижения за развитие на публичната администрация, публичните политики и политическите науки. По този начин чрез съвместното академично и изследователско сътрудничество ще се ускорят процесите на по-засилени и по-ефективни двустранни отношения между Република България и Република Корея.

3-3

Двете институции ще обменят академична информация за насърчаване на практическите компетентности от съвместен интерес, за проекти и академични дейности във всяка страна, основно чрез официалните уеб-сайтове, мрежи и средства за комуникация. Софийският университет и Корейската асоциация по публична администрация ще сътрудничат за организацията на годишни международни конференции на двете институции.

4-4

Софийският университет и Корейската асоциация по публична администрация ще сътрудничат за съвместни проекти в рамките на HORIZON Europe, проекта SUMMIT и други научно-изследователски инициативи, с цел обмен на практически опит между европейски и корейски учени и специалисти сферата на публичното управление, публичните политики, електронното управление, устойчивото развитие, капацитет за устояване, местно самоуправление, история и развитие на публичната администрация.