Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е на 243-то място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2023

   
Софийският университет е на 243-то място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2023

За втора поредна година Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 243-то място сред университетите в света в класацията QS World University Rankings by Subject за 2023 година, подобрявайки със 145 места позицията си (338 през 2022 година).

За първи път Софийският университет е класиран в направление „Теология“ в рамките на област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 101-140-то място в класацията.

За поредна година Университетът е класиран в направление „Физика и астрономия“ Алма матер и заема 501-550-то място.

За поредна година постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите университети в световен мащаб, а изследователската му дейност е оценена като висока. Класацията предоставя независим сравнителен анализ за представянето на 1597 университета, включващи 54 академични дисциплини и 5 широки факултетски области. Университетите се оценяват на базата на пет критерия: академична репутация, репутация сред работодателите, цитирания на публикация, H-фактор и международна изследователска мрежа.

3
2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1