Начало / Новини / Новини и събития / Шесттомното издание „Речник на френските думи в българския език“ беше дарено на Университета „Галата Сарай“

   
Шесттомното издание „Речник на френските думи в българския език“ беше дарено на Университета „Галата Сарай“

Посланикът на Република България в Турция Ангел Чолаков и директорът на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - ДИУУ проф. дфн Димитър Веселинов подариха на библиотеката в Университета „Галата Сарай“ в Истанбул колекция от шест тома на „Речник на френските думи в българския език“, издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Той е плод на 15-годишен съвместен труд на Анна Ангелова и на Димитър Веселинов, които създават оригинален кумулативен историко-етимологичен речник от тезаурусен тип.

Повод за това дарение бе тържественото отбелязване на 30-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Международната организация на Франкофонията. Събитието бе организирано от Галатасарайския университет и бе проведено в присъствието на френския посланик в Турция Ерве Магро, на румънския посланик Стефан Тинча, на посланика на Люксембург г-жа Анжел Да Круз, на българския посланик Ангел Чолаков, на генералния секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Лазар Команеску, както и на представители на франкофонските консулски и културни служби в Истанбул.

1-1

Проф. Димитър Веселинов изнесе пленарен доклад на тема: „Франкофонските интерференции на Балканите“ в рамките на дискусионния форум за ролята на Франкофонията в Югоизточна Европа, проведен с проф. Енис Тулча (Турция), проф. Флориан Туркану (Румъния) и проф. Станислав Стретенович (Сърбия). Идеята за франкофонския форум бе на посланика на Румъния в Турция и на академичното ръководство на Галатасарайския университет. В дискусионния форум бяха поканени по един университетски изследовател от четирите съседни балкански страни - България, Румъния, Сърбия и Турция, допринесъл със своята дейност за разпространението на френския език и на франкофонските ценности в региона на Югоизточна Европа.

1-2