Начало / Новини / Новини и събития / С премиера на мемоарния роман „Живот по неизбежност“ беше отбелязана годишнина на проф. Кирил Топалов

   
С премиера на мемоарния роман „Живот по неизбежност“ беше отбелязана годишнина на проф. Кирил Топалов

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя премиера на мемоарния роман на проф. Топалов „Живот по неизбежност“. На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, преподаватели от Софийския университет, колеги, приятели, близки и гости на проф. Топалов.

Проф. Анастас Герджиков посочи, че проф. Топалов дълги години е бил уважаван и обичан преподавател в Софийския университет. През тези години е станал автор на поредица стойностни научни изследвания, а през цялото време се е изявявал на няколко различни литературни поприща. След това животът му е продължил в друга посока и се е изявил по много добър начин като дипломат на различни места. Ректорът отбеляза, че проф. Топалов е интересен автор, а новата му книга е много увлекателна и не е четиво, което може да се остави лесно.

5-5

„Освен любим наш преподавател, изследовател, писател и дипломат, на първо място проф. Топалов винаги е бил и остава един почтен човек. Мога да потвърдя това от първо лице. И двамата ми родители бяха негови колеги във Факултета по славянски филологии. Те никога не са казали една лоша дума за него, а бяха морално много взискателни хора и винаги са го хвалили за това, че е почтен човек. Благодаря Ви, проф. Топалов, успех на новата книга“, каза в заключение проф. Герджиков.

15-15

Г-жа Йорданка Фандъкова също отправи приветствие към юбиляря и заяви, че за нея е огромна чест да поздрави своя любим професор. „Казах „любим“, защото аз съм негова студентка и като много негови студенти мога да потвърдя, че той беше един от най-добрите ни преподаватели“, каза г-жа Фандъкова и допълни, че проф. Топалов е дал и продължава да дава много на града.

7-7

„Проф. Топалов беше активен общински съветник. Заедно с него, тогава в качеството ми на заместник-кмет, създадохме и най-успешната програма „Култура“ на Столичната община, която и до днес финансира проекти в сферата на културата и е оценявана много високо от всички хора в този сектор“, каза още г-жа Фандъкова и пожела на проф. Топалов здраве и много вдъхновение.

13-13

Доц. Бойко Пенчев отбеляза, че е щастлив да поздрави проф. Топалов с юбилея и новата му книга. По думите му той има активно присъствие, добронамереност и желание да се върви по пътя на духовния успех, който обединява нашата нация. Истинското духовно присъствие остава и истинските духовни учители като проф. Топалов остават завинаги в сърцата на онези, които са работили с тях и са имали щастието да черпят от техния опит и техния пример, посочи доц. Пенчев. Той изтъкна, че още като млад асистент е работил в една катедра с проф. Топалов, който им е показал и дал вярата, че един интелектуалец може да работи както в сферата на науката, така и в сферата на художеството.

10-10

Днес това е често срещана практика, но преди години именно хора като проф. Топалов извоюваха това право“, каза още доц. Пенчев и допълни, че преди това сякаш е имало една нагласа, че за науката се изисква разум, за изкуството – емоции. Проф. Топалов показа как разумът и емоциите, чувствителността и аналитичният ум могат да се съчетаят в една личност и тя да се развива в различни посоки, посочи още деканът на Факултета по славянски филологии.

11-11

В словото си той акцентира и върху това, че проф. Топалов като учен през цялото време демонстрира едно рядко съчетание между научна принципност и човешка добронамереност. Той е твърд, когато трябва да устоява своите научни принципи, когато трябва да защити своята позиция и в същото време винаги запазва уважение към човека срещу него – дори да не е съгласен с неговите позиции и възгледи. Доц. Пенчев подчерта, че това е една от причините Аулата да е пълна с негови почитатели. Той пожела на юбиляря преди всичко здраве и още много години да ни радва със своето слово и да запази онова духовно присъствие, което е вдъхновение за нас.

1-1

В рамките на честването проф. Николай Чернокожев говори за проучванията на проф. Топалов. Проф. Михаил Неделчев представи мемоарния роман на проф. Топалов „Живот по неизбежност“, а изтъкнатият актьор от Народния театър „Иван Вазов“ Михаил Петров прочете откъс от книгата. Проявата бе озвучена от маестро Александър Пумпалов.