Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът на Софийския университет се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония

   
Ректорът на Софийския университет се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония проф. д-р Агим Нухиу. На срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете държави в областта на висшето образование и науката.

Проф. Герджиков и проф. Нухиу говориха за разширяване на досегашното ни сътрудничеството не само между висшите училища от двете страни, но и между научните институти, за съвместна изследователска работа и работа по съвместни проектни дейности. Обсъдени бяха и възможностите България да предостави добри практики на Република Северна Македония за повишаване на качеството на висшето образование и развитието му.

1-1.

На срещата бе обсъдена идеята за осъществяване на контакт между преподаватели и изследователи от университетите и научните центрове и институти, които да дискутират по какви общи теми и проекти могат да разработват и участват съвместно.

1-2

Ден по-рано в Ректората се състоя работна среща с цел изучаване на опита на България в сферата на насърчаването на иновациите и създаването на благоприятна среда за развитието на цялостния сектор – с фокус върху дигиталната трансформация.

Филип Тосевски, държавен секретар в Министерството на външните работи на Република Северна Македония, Боян Кордалов, ръководител на IDUEP (Институт за добро управление и евро-атлантически перспективи) и Ивайло Цонев, старши координатор на проекти за България и РСМ, Фондация за свободата „Фридрих Науман“, се срещнаха с проф. д-р Елиза Стефанова, зам.-ректор по информационни дейности и академичен състав, проф. д-р Мария Стойчева, функционален ректор международна дейност и проф. д-р Мая Стоянова, декан на Факултета по математика и информатика.

1-4

Работното посещение бе с цел изучаване на опита на Софийския университет и България в сферата на насърчаването на иновациите и създаването на благоприятна среда за развитието на цялостния сектор с фокус върху дигиталната трансформация и ролята на младите хора в процеса, участието на експерти при изготвянето на политики и стратегии на държавно ниво, както и методите за задържане и привличане на младите да останат в страната или да се върнат обратно.

Бяха обсъдени добри практики в образователната система и взаимодействието на висшето образование с началното и със средното, както и ролята на бизнеса в образователните програми.

1-3

Посещението бе по инициатива на IDUEP в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман“.