Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Рени Йотова получи международна награда за поезия Леополд Седар Сенгор 2022

   
Проф. Рени Йотова получи международна награда за поезия Леополд Седар Сенгор 2022

Проф. Рени Йотова от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет е отличена с втора награда за поемата си „Delete“ на Международния конкурс за поезия на името на сенегалския поет Леополд Седар Сенгор.

В конкурса са се включили повече от 600 участници от цял свят, а церемонията по награждаването на победителите в Осмото издание на международния конкурс за поезия на името на сенегалския поет Леополд Седар Сенгор се проведе на 6 май 2023 г. в Salle Ricci - Fondazione San Fedele, в Милано.

1-4

Поемата „Delete“, написана на френски език, е включена в наскоро публикуваната стихосбирка на Рени Йотова „La perpétuation du Bien“, ИК Колибри, 2023 г. с илюстрации на сенегалския художник Момар Сек.

1-2

Стихотворението ни потапя във вселена, гъмжаща от сензации, които ни бомбардират от всички страни: войни, катастрофи, трафик на хора, Ковид-19 и причинената от него празнота, а също гладуващите някъде, излишеството килограми другаде, и избледняващата памет за миналото, наред с токсичните новини и инфо-манипулацията. Човек с готовност би натиснал бутона DELETE, за да изтрие тревожността.

За щастие, въпреки всичко, остава една надеждата: местенце на живот и на вълшебство, където природата безшумно извървява, отново и отново, победния си път. Затова, за да съзрем истинската красота на света, трябва да затворим очи. Да натиснем бутона SAVE в душата си и да се доверим на този жизнен порив: SAVE - “запазвам в паметта”, но също и “спасявам”, и “предпазвам”.

Към дълбочината на разглежданите теми се добавя оригиналният стил, който започва от смелото типографско разпроложение на текста и стига до подчертано модерния лексикален избор, включващ ономатопеи, игри на думи и необичайни образи, мотивира избора си журито на конкурса.