Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“

   
Представяне на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) гостува на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на специалното събитие в Аулата на Ректората бяха обсъдени различните възможности и перспективи пред двете организации след подписването на меморандум за сътрудничество в края на 2022 г. и официално беше представена книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“ – впечатляващ труд, който представя както историята на Института, така и живота и творческия път на проф. Димитър Добрев и проф. Станчо Чолаков.

Водещи на своеобразната дискусия бяха доц. д-р Елеонора Станчева – ръководител на магистърска програма „Счетоводство и одит“ в Софийския университет, и Велин Филипов – председател на Контролния съвет и на Учебно-методичния съвет на ИДЕС, които споделиха своя опит, съвети към студентите, предимствата на професията, както и въведените до момента конкретни практики.

1-11

Книгата е издадена по идея и с подкрепата на Института на дипломираните експерт-счетоводители, а основната цел на представянето ѝ в Софийския университет беше да вдъхнови бъдещите поколения одитори през дългата история на професията. Събитието е част от съвместната дейност за подобряване на учебната среда и подпомагане кариерното ориентиране и мотивиране на студентите от Стопанския факултет

1-1

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и председателят на ИДЕС Бойко Костов представиха своя прочит на важността на подобни събития.

1-2

Проф. Герджиков заяви, че за него е удоволствие да открие съвместното събитие. Софийският университет е най-старият и най-големият в България, отбеляза проф. Герджиков и добави: „Ние се опитваме да отстояваме тази позиция не само с първите си места в образованието и науката, но и с множество други връзки и събития. Имаме всичко, което може да очаквате от един не само образователен, но и културен институт – от музеи до театър, телевизия и радио. И, разбира се, най-важни са нашите партньорства – и международни, и в България. Някои от тях са научни, други образователни, а трети – свързани с развитието на икономиката и изобщо на всички сфери на обществото“. Ректорът допълни, че Стопанският факултет е един от най-активните през последните години. Той е помогнал за това да се сключат няколко важни партньорства и едно от най-активните ще се окаже това с Института на дипломираните експерт-счетоводители.

1-6

„Радвам се това първо събитие – надявам се, полагаме началото на поредица от съвместни инициативи и съм сигурен, че и за двете страни това ще бъде полезно, за нашите студенти също, защото могат по-отрано да се ориентират и в тази сфера, най-вече обаче за институциите, които чрез подобно сътрудничество ще се развиват още по-добре занапред“, каза проф. Герджиков. Ректорът благодари на всички, уважили събитието и за доброто сътрудничество.

1-5

Деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев посочи, че факултетът се гордее, че е част от Софийския университет – най-утвърденото и най-старото висше училище в България, и на второ място, че е активната връзка между науката, висшето образование, бизнеса и институциите, без които това, което се случва в Университета не би имало значение за обществото като цяло. По думите на доц. Георгиев през последните години Стопанският факултет се е утвърдил като водеща институция в обучението по счетоводство и одит.

1-8

Доказателство е освен успехът на дипломираните студенти, така и международната акредитация на факултета и партньорството му с редица чуждестранни институти. Деканът посочи, че се радва, че развиват взаимоотношенията с партньорските организации имат над 170 активни споразумения до момента с големи и малки компании, с български и международни институции. Той благодари на ИДЕС за това, че са се съгласили да направят заедно това събитие: „Хубаво е, когато в Аула Магна се говори за наука, за книги и има научни дискусии и се радвам, че тази вечер ще бъде посветена именно на това“.

1-9

Председателят на ИДЕС Бойко Костов отбеляза, че се радва да присъства на такова събитие в академична атмосфера. По думите му най-хубавото е, че подписаният между двете институции меморандум вече е факт като изпълнение и това е първата стъпка от практическото реализиране на споразумението. Бойко Костов отбеляза, че ИДЕС има стратегическа цел, която е важна и тя е всячески да подпомага икономическото образование в областта на счетоводството и одита в неговите практически аспекти. Важната задача е да дадат идея за кариерно развитие на присъстващите студенти, да разберат повече за професията, за перспективите и възможностите в нея. Бойко Костов отбеляза, че втората част на събитието е посветена на една книга, издадена от ИДЕС през миналата година, която е важна крачка за възстановяване на историческата памет за професията.

1-3

Съвети към студентите за професията на одиторите дадоха както експертите от ИДЕС, така и представителите на Софийския университет.

1-10

Професията ни е изпитание, което помага да се развие характера и най-вече дисциплината. Целта ни е да осигурим на талантите възможност да продължат да се развиват и да намерят среда. Това, което мога да гарантирам на студентите, насочили се към сферата на одиторството, е, че ще срещнат хора, които са постигнали много в живота си и от които си струва да се учи“, каза Валя Йорданова, координационен методолог на УМС на ИДЕС.

Втората част на събитието беше изцяло посветена на представянето на книгата за ИДЕС от рецензентите проф. д.н. Пенчо Пенчев и доц. д-р Антон Свраков и авторския колектив в лицето на Иван Русев, Стоян Стоянов и Камелия Савова – Симеонова. Важен гост на форума беше Димитър Добрев, внукът на проф. Димитър Добрев, благодарение на когото ИДЕС получава достъп до множество материали, послужили за основа на книгата за Института.

1-111

Публикуваните трудове на дядо ми са свидетелство за това, че паметта на едно общество засяга не само историческите събутия, а и постиженията в областта на науката. Радостно е, че много млади хора, занимаващи се с научна дейност, ще се запознаят с живота и делото на дядо ми“, посочи той и искрено благодари на Бойко Костов, че е инициирал създаването на книгата.

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) е единствената национална професионална организация за всички дипломирани експерт-счетоводители в България.

Квалификацията „дипломиран експерт-счетоводител“ е призната в България като една от най-престижните професионални бизнес квалификации. Съгласно закона всички дипломирани експерт-счетоводители имат право да станат членове на Института, след като придобият квалификацията.

Мисията на ИДЕС е да предостави на своите членове ресурса, информацията и ръководството, необходими за извършването на високооценени професионални услуги в полза на инвеститорите, обществото и клиентите.