Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на книгата "Гейдар Алиев 100"

   
Представяне на книгата "Гейдар Алиев 100"

Тази година в Азербайджан се отбелязва 100-годишнината от рождението на общонационалния лидер на страната Гейдар Алиев. В София Балкан Палас се състоя представянето на книга, посветена на 100-годишния юбилей на азербайджанския лидер, която е резултат на сътрудничеството на Посолството на Република Азербайджан в Република България и Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски", издание на Съюза на българските писатели.

Съставител на книгата е директорът на центъра София Шигаева-Митреска. Тя откри събитието с приветствени думи и отбеляза, че изданието е създадено като сборник статии, посветени на живота и дейността на Гейдар Алиев, написани от азербайджански и български изследователи, и обхваща дейността на азербайджанския лидер в областта на външната политика, енергетиката, науката и културата.

3

Авторите на статиите са преподаватели в Софийския университет и Висшето училище по сигурност и икономика, а сред азербайджанските колеги, включили се в книгата със своите статии, са преподавателите от партньорския Славянски университет в Баку, Националната академия на науките на Азербайджан, Бакинският международен център по мултикултурализъм, Азербайджанският университет по езици и Мониторинговия център към Държавната езикова комисия на Република Азербайджан.

1

София Шигаева-Митреска изтъкна, че втората глава на книгата е посветена изцяло на отношенията между Азербайджан и България и ролята на държавника в създаването на задълбочено сътрудничество между нашите държави. В статията, на която тя е автор, специално място е отделено на историята на българистиката в Азербайджан, както и на развитието на азербайджанознанието в България, в което Софийският университет заема централно място. В главата са включени изказванията на Г. Алиев по време на посещението му в България през 1995 г., както и изказванията му по време на посещението на президента на България (1997-2002) П. Стоянов в Баку през 1999 г. В сборника можем да намерим и изказванията на държавните глави на България за Гейдар Алиев.

4

Посланикът на Република Азербайджан в Република България Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов разказа за важната роля на Гейдар Алиев в развитието на съвременния Азербайджан и изрази своята благодарност към Центъра за азербайджански език и култура и Съюза на българските писатели за тяхното партньорство в издаването на книгата.

6

Една от рецензентите на книгата доц. Дария Крачунова-Николиева отбеляза, че сборникът се състои от нестандартни научни и научно-популярни статии и богата документална част, които поднасят на читателите различен поглед върху личността Гейдар Алиев, отстояващ независимостта, правата и свободата на един горд народ.

5

След краткото представяне събитието продължи с етно-класически джаз концерт с участието на азербайджански квартет "Beyond Jazz", в състав на който са известните азербайджански джазмени Раин Султанов (саксофон) и Шаин Новрасли (пиано), Алексей Милтъх (виолончело) и Фадхел Бубакер (уд). Музикантите представиха на българската публика виртуозно изпълнение на азербайджански и световни джаз композиции.

2