Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на испанското издание на книгата на Самуел Франсес „Спомени весели, спомени тъжни“

   
Представяне на испанското издание на книгата на Самуел Франсес „Спомени весели, спомени тъжни“

В Конферентната зала в Ректората бе представено испанското издание на книгата на Самуел Франсес, озаглавена „Спомени весели, спомени тъжни“. Организатори бяха посолството на Кралство Испания и Катедрата по испанистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с участието на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Водеща на събитието беше д-р Лиляна Табакова, която откри срещата с приветствие към гостите от името на доц. д-р Татяна Пантева, ръководител на Катедрата по испанистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

1-4

Снимка: Мони Франсес

На събитието присъстваха Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България; Фабрисио Араужо, началник на консулския сектор и ръководител на сектор „Културни и образователни двустранни отношения“ от Посолство на Бразилия в София; Директорът на Институт „Сервантес“ – София г-жа Мария Луиса Сантос; чуждестранни дипломати, представители на Министерството на външните работи и на организацията на евреите в България „Шалом“, журналисти, преподаватели, преводачи, български и испански студенти.

1-1

Снимка: Мони Франсес

Тържествено слово произнесе посланикът на Испания Алехандро Поланко, а веднага след това бе и самото представяне на книгата от проф. д-р Антонио Надал – професор по Съвременна история от Университета в Малага, Испания, по чиято инициатива е осъществено издаването в Испания със заглавие „От изгубените империи към Балканите: Самуел Франсес, сефарадските евреи и България”.

1-3
1-2

 

 

 

Проф. Надал освен че говори за литературната история на публикацията, сподели и много лични впечатления за плодотворния си няколкогодишен престой в България, както и за приятелството си с автора.

1-7

Снимка: Къдринка Къдринова

Самуел Франсес (1940-2012) за широката общественост е известен като едно от големите имена в съвременната българска журналистика, автор на стотици статии, репортажи, интервюта. Завършил е Испанска филология с първия випуск на специалността и е ярък носител на сефарадската култура.

1-6

Снимка: Мони Франсес

Журналистката Къдринка Къдринова представи живота и творчеството на своя колега, на чиято памет е посветен провежданият ежегодно конкурс „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

1-5

Снимка: Мони Франсес

Изтъкнатият преводач Венцислав Николов разказа спомени от съвместните им студентски години, което провокира оживена дискусия сред присъстващите студенти, преподаватели, преводачи, специалисти по сефарадските въпроси и близки приятели на автора.