Начало / Новини / Новини и събития / Практически семинар „Носиите разказват“

   
Практически семинар „Носиите разказват“

Във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет бе проведен първият практически семинар „Носиите разказват“ от поредицата „От поколение на поколение“.

Организатори на събитието бяха Катедра „Етнология“ при Историческия факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и Академично етноложко сдружение-СУ. Семинарът бе в памет на доц. д-р Мирелла Дечева, чиито изследвания в областта на българското традиционно облекло са основен източник на знания и вдъхновение за днешните етнолози и любители колекционери.

1

Именно връзката между науката и „практиката“ бе един от акцентите в изложението за знаците и функциите на облеклото в традицията и днес. Експонати от фондовете на Катедра „Етнология“ и от личните колекции на Илиян Костадинов, Лили Гетова и Таня Кировска-Граматикова бяха изложени за илюстрация на споделеното знание, а богатата колекция от носии от всички краища на България, облечени от певиците от Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“ спомогна за изграждане на цялостна картина.

3

Изпълненията на ансамбъла, както и на народните изпълнители Пирина Христова и Виктор Джоргов допълниха атмосферата. Предстои изложба с фотографиите на Албена Люцканова, която ще се проведе отново във фоайето на Историческия факултет, след което ще бъдат използвани за обучението на студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ на Историческия факултет.

4
5