Начало / Новини / Новини и събития / Първа годишна конференция на Съвета за икономически анализи

   
Първа годишна конференция на Съвета за икономически анализи

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е домакин на първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Тя бе открита в Аулата в Ректората в присъствието на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Елиза Стефанова, представители на академични институции и участници.

Съветът беше създаден в началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет и има съвещателен характер. В състава му са включени икономисти от академичната общност от престижни университети и международни институции. Неговата цел е да фокусира вниманието върху важни за социално-икономическото развитие на страната проблеми и да изготвя независими анализи по отделни въпроси относно състоянието на българската икономика, предизвикателствата пред нея и възможните политики за решаването им.

1-3

Събитието се организира съвместно от Министерския съвет на Република България, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и с активното участие на Стопанския факултет на университета, и European Economic Association.

1-1

Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев приветства всички с „Добре дошли!“ в Аула Магна на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и откри събитието. Той заяви, че е изключително горд, че Стопанският факултет е част от това събитие, но не само от него, а и от дейността на Съвета, със своите участници в него. „Стопанският факултет се доказа като водеща икономическа школа в Република България и една от последните новини, свързани с него, е международната акредитация от AMBA – една от трите престижни агенции за международна акредитация, което прави Стопанския факултет първия международно акредитиран бизнес факултет в страната“, каза деканът. Той не скри гордостта си, че във факултета има най-много студенти по Еразъм, със студенти от най-много държави. Доц. Георгиев допълни, че настоящата международна конференция, която има изключително международен характер, доказва тази водеща позиция. Накрая той пожела на всички успешна работа и изрази надеждата си това събитие да е първото от поредица съвместни инициативи.

1-6

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Елиза Стефанова поздрави присъстващите в Аулата от свое име и от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Проф. Стефанова изрази радостта си, че именно в Софийския университет се събират толкова много експерти, учени, българи от близо и далеч, от Европейската централна банка, Световната банка, Федералния резерв, академични изследователски институти от цял свят, включително и Стопанския факултет на Алма матер, за да работят по актуални теми за българската икономика и за страната ни. Тя благодари на организаторите на конференцията и в частност на колегите от Стопанския факултет, че създават условия и докторантите и студентите да участват в такова мащабно и важно за бъдещето на самите тях събитие.

1-2

„Сигурна съм, че през тези два дни всички участници в конференцията не само ще обсъждат, а и ще се обединят около отговори на въпроси, които вълнуват както правителството, така и всички нас. Въпроси, свързани с инфлацията, данъчните политики, пазара на труда, икономическите ефекти при присъединяването на България към еврозоната и много други“, отбеляза в приветствието си проф. Стефанова. Тя изрази убедеността си, че учените и изследователите могат да са двигател на страната ни към по-бърз икономически напредък. Заместник-ректорът посочи още, че се надява все повече политици да осъзнават и че това ще е видно от начина на взаимодействие и финансиране на институциите, свързани с наука.

Накрая проф. Стефанова пожела успех на конференцията и на свързаното с резултатите от нея, а именно – бъдещето на България.

1-7

Официален старт на научния форум даде министър-председателят на Република България акад. Николай Денков, който изрази задоволството си да присъства на конференцията – първа по рода си, при това провеждаща се в неговия академичен дом – Софийския университет. Той отбеляза, че един от символите на бъдещето на тази конференция е, че тя започва на мястото, където е започнало висшето образование в България и където има огромен научен потенциал във всички научни области.

1-4

Управление на база на натрупаните научни знания - както е в развитите държави, ще бъде стандартът за нашия екип, заяви министър-председателят акад. Николай Денков. Според него това е единственият позитивен подход, чрез който може да се преодолее лобизма в полза на едни или други хора, както често се случва в България. Това е една от болестите, които имаме при управлението на нашата икономика. Трябва да я преодолеем, като стъпваме на ясни анализи и решенията се вземат така, че публичният ресурс да се използва възможно най-ефективно, посочи акад. Денков.

По думите му за да се вземат управленски решения, базирани на научното познание, е важно да се полагат специални усилия за екипите, които обобщават и анализират натрупаните научни знания. Светът, в който живеем, става все по-сложен и се променя все по-бързо. Тези промени учените определят като социален взрив, който ако не бъде управляван, може да доведе до загуба на контрол върху обществените процеси, отбеляза още министър-председателят.

1-8

Съветът за икономически анализи създава условия за постигане на синтез между учените в България и българската диаспора по света, така че да се акумулира повече знание, което да е от полза за нашата страна. „Това трябва да се стремим да направим като управляващи. Няма значение кой е премиер, кой е конкретният министър“, категоричен беше акад. Николай Денков.

1-9

В рамките на официалното откриване на конференцията приветствия отправиха и заместник-председателят на Националния статистически институт и вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов, който подчерта важността на икономическата дисциплина в 21 век. Проф. Георги Камбуров Университета в Торонто представи накратко работата си, свързана с неравенствата на пазара на труда в България. Водещ на официалното откриване бе проф. Пламен Ненов, секретар на Съвета за икономически анализи.

1-11

В рамките на двудневната конференция ще бъдат представени научни доклади, посветени на разнообразни и значими теми, сред които парична и фискална политика, политиката, свързана с климатичните промени, инфлация, системен риск и банкиране, данъци, доходно неравенство, пазар на труда и др. Участниците са от водещи академични и изследователски институции в областта на икономическата наука и приложенията й, като Оксфордския университет, Университета Сан Гален, Университета Гьоте във Франкфурт, Университета Тилбург, Парижкото училище по икономика, Университета на Оклахома, Европейска централна банка, Федералния резерв, Световната банка, Банката на Англия, Норвежката централна банка, Норвежкото бизнес училище BI, Австрийската централна банка, Холандската централна банка, Института Ifo, Института Тинберген, Института Wifo, Американския университет в България и Софийския университет.

1-12

Ключовата презентация на първото издание на конференцията е от проф. Георги Камбуров от Университета в Торонто върху проблемите на професионалната реализация, доходите от труд и неравенството. Предвидени са и две панелни дискусии с фокус върху регионалните икономически неравенства в България и икономическите ефекти от присъединяването на България в еврозоната.

1-10

Програмата включва и постерна сесия, в рамките на която ще бъдат представени резултатите от научни изследвания на докторанти и студенти от Стопанския факултет на Софийския университет.

1-13