Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция "Азербайджан - кръстопът на Европа и Азия"

   
Научна конференция "Азербайджан - кръстопът на Европа и Азия"

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет се провежда двудневна научна конференция "Азербайджан - кръстопът на Европа и Азия", организирана от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Центъра за азербайджански език и култура и Катедра „Тюркология и алтаистика“. Събитието е посветено на 10-годишнината от основаването на Центъра за азербайджански език и култура.

Официалното откриване на научния форум се състоя в зала „Проф. Емил Боев“, където директорът на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска накратко разказа за възникването на Центъра за азербайджански език и култура и припомни, че Софийският университет от 2001 година сътрудничи със Славянския университет в Баку, където от 1996 г. се преподава български език, а от 2004 година там функционира Центърът за български език и култура. По предложение на Славянския университет в Баку на 25 септември 2013 г. в Софийския университет се открива Центърът за азербайджански език и култура.

16

Г-жа Шигаева-Митреска припомни и за учебните дисциплини, които се въвеждат в Центъра по източни езици и култури, като посочи, че от тази година се преподава и литература на Азербайджан и художествени текстове на азербайджански език.

7

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова поднесе поздрав от името на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков. В поздравителния адрес се казва, че на фона на 135-годишнината на Софийския университет 10 години изглеждат твърде скромни, но всички си дават сметка, че зад това десетилетие стоят упорит труд, различни дейности и развитие, надхвърлящи годините.

Изучаването на езика и културата на един народ скъсява географските разстояния, създава нови приятелства и утвърждава добрите отношения между народите“, посочва ректорът в поздравителния адрес и изтъква, че е горд, че студентите на нашата Алма матер имат възможност да се докоснат до езика и богатата култура на Азербайджан. Той изразява и убедеността си, че знанията, които получават тук, са ключ към тяхната отлична професионална реализация.

2

Проф. Герджиков изразява и благодарността си към всички колеги, както и към директора на центъра г-жа София Шигаева-Митреска, за положения труд, за себеотдаването и постигнатите резултати през годините. „Поздравявам ви и за това, че сте избрали да отбележите годишнината на Центъра за азербайджански език и култура с научна конференция. Това е и поредното доказателство, че не спира стремежът ви към нови изследвания, към проправяне на нови пътища, към още по-сериозно развитие на центъра“, се казва още в поздравителния адрес.

9

Поздрав от името на ректора на Славянския университет в Баку Анар Нагиев отправи заместник-ректорът доц. Наиля Хандан. Тя не скри задоволството си от работата на Центъра по азербайджански език и култура, честити празника и представи своя университет.

12

Посланикът на Република Азербайджан в България Хюсеин Хюсеинов изрази радостта си да участва в честването на 10-годишнината на Центъра за азербайджански език и култура. В приветствието си той отбеляза, че откриването на този център в Софийския университет имаше цел да задълбочи азербайджанско-българските отношения в областта на езика и културата. По думите му езикът и културата обединяват хората от два народа.

3

Независимо от етническата принадлежност, връзките между хората възникват чрез езика – те стават по-близки, общувайки на един език и култура. Посланик Хюсеинов допълни още, че вярва, че отношенията между Азербайджан и България ще станат още по-добри и по-богати и пожела успех.

31

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова отбеляза в своя поздрав, че именно разнообразието от езици във Факултета по класически и нови филологии е най-голямото му богатство и приветства с „Добре дошли“ всички присъстващи в залата. Тя посочи, че е щастлива да бъде част от празника и поздрави на първо място директора на центъра София Шигаева-Митреска. По думите й макар и да не е дълъг период от време, тя знае колко много неща са се случили и колко много работа са свършили всички, за да се създаде този център.

11

Проф. Данова не пропусна да отбележи и заслугата на проф. Александър Федотов, който бе директор на Центъра за източни езици и култури именно в годините, когато Центърът по азербайджански език и култура беше създаден.

Проф. Данова посочи, че България и Азербайджан са държави, които стоят на кръстопътя на цивилизациите – на Европа и Азия, и изрази радостта си от факта, че отвъд Черно море, малко по на изток има една мултинационална и мултикултурна държава, която е добър пример как културите могат да съществуват заедно. Проф. Данова пожела успех на конференцията и изрази положителните си впечатления от интересната програма.

17

Ръководителят на Катедра „Тюркология и алтаистика“ проф. Ирина Саръиванова изрази радостта си, че екипът на катедрата е успял да подготви научна конференция в този мащаб. Тя припомни, че специалност „Тюркология“ отбеляза 71 години от основаването й в Софийския университет, а самият език се преподава по-отдавна. Проф. Саръиванова подчерта, че дейността на Центъра за азербайджански език и култура и на г-жа София Шигаева–Митреска е много важна за обучението на студентите, а предлаганите дисциплини се увеличават с всяка една изминала година.

15

Ръководителят на катедрата говори за работата на центъра и за събитията, които се организират в него и в които студентите се включват активно. Проф. Саръиванова поздрави г-жа Шигаева-Митреска за свършената работа през годините и пожела успех и в бъдеще.

18

В празничното събитие с поздрав се включиха още гости и представители на различни институции. Двудневната конференция продължи с пленарни доклади.

27