Начало / Новини / Новини и събития / Награждаване на участниците в първото издание на конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

   
Награждаване на участниците в първото издание на конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

На 23 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост бяха наградени участниците в провелия се първи конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

Конкурсът е част от празничния календар за отбелязване на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и 135 години от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Включиха се 19 участници, които депозираха своите есета и представиха редица проблеми и предизвикателства пред органите на местното самоуправление в България. На членовете на журито бе изключително трудно при оценяването на получените есета, които засягаха широк кръг от проблеми, свързани с органите на местното самоуправление.

1.Изображение 1
1.Изображение 2

Дадено бе и началото на инициативата за попълването на „Почетната книга на Катедра "Регионално развитие" при провеждането на събития, в които основен организатор е катедра „Регионално развитие“.

1.Изображение 3

Първи своето послание в „Почетната книга на катедра „Регионално развитие“ записа деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов, което гласи: „Нашата първостепенна задача е да разпространяваме светлина сред студентите, тъй като образованието и просветата са от решаващо значение за личностното развитие и израстване, за критичното мислене и креативността! Amat victoria curam!”.

1.Изображение 4

В знак на признателност за осъщественото сътрудничество и участието на кметове на район „Триадица“ Димитър Божилов и район „Средец“ Трайчо Трайков в журито за оценяването на научните есета, организаторите в лицето им подариха книгата „Анастас Иширков – Избрани трудове“.

1.Изображение 5

Те също записаха посланията си в Почетната книга.

Студентите Александрина Гърлянска и Кристина Петрова получиха равен брой точки от журито в състав проф. д-р Климент Найденов, доц. д-р Методи Иванов, гл. ас. д-р Антонина Атанасова, Димитър Божилов и Трайчо Трайков и взеха първото място, което им дава възможността да бъдат „районни кметове за един ден“ в район „Триадица“ и в район „Средец“.

1.Изображение 9

Александрина Гърлянска и г-н Димитър Божилов

Първенците получиха своите грамоти от Димитър Божилов и Трайчо Трайков, които също им връчиха по една книга с лично послание към студента, които ще влезе в ролята на „районен кмет за един ден“.

1.Изображение 12

Доц. д-р Методи Иванов, Кристина Петрова и г-н Трайчо Трайков

На второ място бе класирано научното есе на студента Валентин Вучков, а на трето място – есето на Лъчезар Лулчев.

1.Изображение 14

Трето място за Лъчезар Лулчев

Всички участници в конкурса получиха сертификати.

1.Изображение 15

Предвид високия интерес от страна на студентите, организаторите заявиха амбициозната цел следващите издания на конкурса да прераснат на национално общоуниверситетско ниво, като бъдат поканени да участват и други студенти, в чийто образователен процес се засягат проблемите на местното самоуправление.