Начало / Новини / Новини и събития / Конференция „Религиозното образование в българското училище“

   
Конференция „Религиозното образование в българското училище“

В Конферентната зала в Ректората се провежда конференция на тема: „Религиозното образование в българското училище“. Научният форум е двудневен и е организиран от Богословския факултет на Софийския университет. Конференцията е част от събитията, посветени на 100-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет.

На събитието присъстваха Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, заместник-деканът на Богословския факултет доц. д-р Андриан Александров, представители на БПЦ, експерти от Министерството на образованието и науката и регионалните инспекторати, преподаватели, учители.

1-1

Доц. д-р Костадин Нушев поздрави присъстващите и заяви, че конференцията е инициатива на Богословския факултет във връзка с юбилейната стогодишнина от началото на висшето богословско образование в България. По думите му то винаги е било свързано с подготовката на просветени духовници, клирици, но и подготвени и компетентни учители по религия за българското училище.

1-3

В празничните Кирило-методиеви дни, когато всички ние обръщаме духовния си поглед към великото дело на светите братя Кирил и Методий, техните ученици в България, на св. Климент Охридски, предприехме тази академична инициатива да организираме форум, посветен на съвременното състояние, традициите, перспективите, предизвикателствата пред религиозното обучение в българското училище. Имаме какво да споделим, имаме нови моменти, които да обсъдим заедно“, каза доц. Нушев и допълни, че в процес на завършване на подготовката са новите учебници за българското училище, подготвени съвместно от Светия синод и одобрени от Министерството на образованието и науката.

1-2

Той допълни, че Богословският факултет през последните години провежда усилено програма за подготовка, квалификация на учители, които са действащи учители, да придобият педагогическа правоспособност за учители по религия.

1-8

Конференцията бе официално открита с встъпителни думи от заместник-декана на Богословския факултет доц. д-р Андриан Александров, който говори за предизвикателствата пред въвеждането на религиозното обучение в България.

1-7

В рамките на откриването на конференцията бе поднесено и приветствие от Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Конференцията продължи с пленарни доклади.

Целта на научния форум е да представи мястото на Богословския факултет в провеждането на религиозно образование в българското училище, параметрите на сътрудничеството с Българската православна църква и с различни образователни институции. Ще бъдат представени и добри практики в сферата на религиозното образование, разработени у нас.

1-4

В конференцията участват представители на Св. Синод на Българската православна църква, преподаватели от Богословския факултет и други факултети на Софийския университет, от Православния богословски факултет на Великотърновския университет, директори на училища, учители по религия и други учебни предмети, които ще споделят своя опит в областта на религиозното образование и неговото интегриране в българското училище.

Програма

Конференцията може да бъде проследена и онлайн на адрес: https://zoom.us/j/5519552075?pwd=aEd6MFJLME51dWpyUTN0Zlg3MEprQT09