Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Post Scriptum / P.S.“ в галерия „Алма матер“

   
Изложба „Post Scriptum / P.S.“ в галерия „Алма матер“

От 4 април 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Post Scriptum / P.S.“ на доц. д-р Регина Далкалъчева от Националната художествена академия. Тя може да бъде разгледана до 15 април 2023 г.

Изложбата беше открита от доц. Милена Блажиева, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ към ФНОИ, в присъствието на преподаватели и студенти от Националната художествена академия и Софийския университет и множество гости.

Авторката на изложбата доц. д-р Регина Далкалъчева изказа благодарност към екипа на галерия „Алма матер“, Катедра „Визуални изкуства“ и Факултета по науки за образованието и изкуствата за възможността да представи своята изложба в галерията на Софийския университет и пожела в бъдеще да бъдат реализирани още съвместни изяви в областта на изкуствата на двете висши училища.

1-5

В творбите от изложбата „Post Scriptum / P.S.“ по оригинален начин са интерпретирани буквени знаци, които са освободени от традиционната им функция на писмени кодове и информационни ретранслатори.

1-1

В серията дигитални графики с отворено във времето развитие художничката извежда буквите извън четивната им функция и ги дефинира като пластични елементи, които изграждат имагинерни композиции с изненадваща пространствена архитектоника, динамика, ритъм и сложна графична материалност.

1-7
1-8

Доц. д-р Регина Далкалъчева е преподавател по илюстрация и изкуство на книгата в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ към Факултета за изящни изкуства на Националната художествена академия. Тя самата е възпитаничка на Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“, където завършва магистърска степен, след което реализира следдипломна специализация „Реклама и визуална комуникация“ в Академията за приложно изкуство, Виена, Австрия. Регина Далкалъчева е сътрудник и многократен стипендиант на Международната библиотека за детско-юношеска литература (IJB) и на Културния реферат на гр. Мюнхен, Германия.

1-2

Работи в областта на художествената илюстрация, арт книгата, дигиталната графика. Експериментира с изобразителните и смислови възможности на компютърно генерираното художествено изображение, авторската рисунка и алтернативните книжни форми. Като член на сдружението на мюнхенски художници GEDOKmuc участва в множество арт проекти в Германия, включително и като съорганизатор и куратор.

1-9
1-10

Представя самостоятелни изложби в Германия (Мюнхен, Ерланген, Вайлер, Тутцинг); Република Корея (Сеул); Швейцария (Санкт Гален, Люцерн, Базел). Участва в общи изложби в България, Германия, САЩ, Република Черна гора. Нейни арт книги са притежание на частни колекции в Германия, Австрия, Швейцария, Република Корея.

1-6
1-4