Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Пътят на българската романистика"

   
Изложба „Пътят на българската романистика"

В Централното фоайе в Ректората бе открита изложбата „Пътят на българската романистика“. Събитието е част от честванията на 100-годишнината от създаването на Катедрата по романистика и специалността „Френска филология" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Изложбата може да бъде разгледана до 2 юни 2023 г.

Експозицията е организирана от Катедра "Романистика" във Факултета по класически и нови филологии със съдействието на Отдел „Университетски архив“ и Музея на Софийския университет. Събитието бе открито от проф. Весела Генова, която благодари на Илонка Колева – началник отдел „Университетски архив“, и на д-р Симеон Хинковски за колегиалната им, приятелска и компетентна помощ.

1-1

„В нашето представяне не сме търсили изчерпателност, каквато не би била и възможна без много продължителна и задълбочена издирвателна дейност в множество архиви на институции и частни лица. Надяваме се един ден в бъдеще такава дейност действително да бъде осъществена и нашата катедра да се сдобие със своя подробна и пълна история“, каза проф. Генова и допълни, че изложбата е не толкова летопис, колкото калейдоскоп от фрагменти, които носят паметта на катедрата и паметта за катедрата.

1-6

По думите на проф. Генова тези фрагменти могат да намират различен отклик у всеки от нас, да създават или да разрушават представи, да пробуждат спомени, да загатват очаквания за бъдещето.

1-4

„Защото нашата изложба не гледа само назад. Вярно е, че е необходимо да познаваме миналото си, за да навлезем уверено в бъдещето“, каза проф. Генова и посочи, че трябва да знаем откъде сме тръгнали, за да стигнем успешно до целите си. По думите й погледът на всички е насочен към бъдещето, отбелязват етапа 100 години и продължават напред заедно.

1-9

Ръководителят на Катедрата доц. Георги Жечев изказа своята специална благодарност на проф. Генова и подчерта, че тя е основният идеен вдъхновител на изложбата.

1-7

Илонка Колева отбеляза и активното участие в подготовката на изложбата на инспектора на катедра „Романистика“ Десислава Христова и посочи, че с колегите й с удоволствие са участвали в изложбата. Тя припомни, че работата на архива не е просто да съхранява документи, а и те да се предоставят за използване за подобни цели. Тя изрази радостта си от това, че Университетският архив съхранява работното досие на основателя на френската филология проф. Тома Томов и има данни и за французите, които са преподавали в Софийския университет от 20-те години на XX век до Втората световна война и покани в архива на университета всички, които се интересуват от темата, за да получат повече информация.

1-5

Тържественото отбелязване на юбилея на специалността продължава на 30 май 2023 г. в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет.

1-2
1-3