Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.- Балканските войни“

   
Изложба „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.- Балканските войни“

На 8 декември 2023 г. в деня на св. Климент Охридски, официален празник на Република Северна Македония, в изложбената зала на Българския културно-информационен център в Скопие бе открита изложбата „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.-Балканските войни“.

Подготвената от ЦВП „Наследство БГ“ изложба, съвместно с картографската фирма ГЕОПАН се състои от около 40 табла с над 70 етнически карти, съставени от някои от най-добрите специалисти в етнологията и картографията от периода.

1-1

 

Изложбата бе открита с уводни думи от посланика на Република България господин Ангел Ангелов и кратък доклад на чл. кор. проф. дн. Иван Илчев, ръководител на ЦВП в присъствието на десетки общественици от страната.

1-6

Тя ще може да бъде разгледана до коледните празници в столицата Скопие и след това ще продължава да бъде показвана в различни български и европейски градове.

 

1-2
1-7