Начало / Новини / Новини и събития / INSAIT с втори исторически пробив на световен форум за изкуствен интелект

   
INSAIT с втори исторически пробив на световен форум за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи втори исторически пробив на световен форум в сферата на изкуствения интелект в рамките на месец.

Тази седмица INSAIT участва с 5 приети статии в Международната конференция за компютърно зрение – ICCV, един от водещите световни научни форуми с хирш-5 индекс 228, който се провежда от 2-ри до 6-ти октомври в Париж. Така за първи път в 36-годишната история на ICCV, тя се състои с участието на българска институция. Компютърното зрение е стратегическа област с очаквана пазарна стойност от 60 милиарда долара до 2030 г. Успеха на ICCV се случва броени дни след като учени от института бяха поканени да представят седем доклада на конференция номер 1 в света за изкуствен интелект - NeurIPS.

Разработките на учените от българския институт INSAIT са в изключително конкурентни сфери и с реално практическо приложение. Сред тях са теми като автономни коли, наблюдение и сигурност, виртуална реалност, моделиране на човешки образи и други.

През 2022 г. INSAIТ успя да привлече в екипа си проф. Люк Ван Гуул, един от водещите световни учени в компютърното зрение. С него в София работят редица силни млади изследователи в тази област. Един от тях - Сам Мотамед, напуска най-силния световен университет за компютърни науки в света - Карнеги-Мелън, САЩ, за да е докторант в България. Не по-малко интересна е и историята на д-р Данда Паудел, който заменя най-силния европейски технологичен университет - ETH Zurich, за да работи в София, в института INSAIT към Софийския университет.

Сред петте публикациите на ICCV е „Source-free Depth for Object Pop-out“. В нея се предлага нов метод за откриване на маскирани обекти, които са трудни за идентифициране дори от хора, с приложения в сферата на наблюдението и сигурността. В друг от докладите – „Improving Online Lane Graph Extraction by Object-Lane Clustering“, се представя метод, който помага на самоуправляващите се автомобили да разбират по-добре заобикалящата ги среда. Той използва 3D данни за подобряване на способността на автомобила да разпознава пътища и обекти, което го прави по-безопасен и надежден за автономно шофиране. В статията „Deformable Neural Radiance Fields using RGB and Event Cameras“ се предлага нов начин за заснемане на сложни динамични форми като огън и вода, с помощта на биотехнологични камери, с приложения в редица сфери, например виртуалната реалност. В материала „Surface Normal Clustering for Implicit Representation of Manhattan Scenes“ е изследван нов метод за създаване на 3D модели и изображения на сгради и затворени пространства. Последната статия, предлага нов подход за изобразяване на лица, който запазва идентичността и подобрява качеството на специфичните за лицето детайли. Тя носи името PATMAT: Person Aware Tuning of Mask-Aware Transformer for Face Inpainting.

1-iccv-2023

За INSAIT

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS - водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други.