Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 юни 2023 г. дни преди да навърши 90 години, почина проф. д.и.н Филип Панайотов, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Проф. Филип Панайотов е един от първите преподаватели и дългогодишен стожер на специалността „Журналистика“, а после и на Факултета по журналистика и масова комуникация. Преподавател по „История на българската журналистика, зам.-декан, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката“. Удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

filip_panaiotov2

Проф. Филип Панайотов беше и дълбок изследовател на историята на българската журналистика и печат, който още преди 1989 г. не робуваше на догмите, съумяваше да повдигне опасни въпроси и забранени теми, за да напише книги като „Чучулигите”, „Двубой в ефира”, „Да устоиш на всичко”, „Йосиф Хербст”, „Д-р Кръстю Раковски”, „И мъртвите ще проговорят”, „Истината, в която никой не повярва”, „Вестници и вестникари”. Блестящ полемист и публицист, той се осмеляваше да насочи острото си перо към силните на деня.

Можем да наречем проф. Филип Панайотов и визионер, и строител на модерни медии. Още като млад журналист става главен редактор на в. „Пулс”, сп. „Младеж”. Става основател и главен редактор на уникалния за времето си вестник за книгата „АБВ“, където събира екип от млади талантливи журналисти. По-късно създава и става първи директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, което превръща бързо в значим академичен и културен фактор.

Проф. Филип Панайотов ни оставя примера на интелектуалец със смела гражданска позиция, на проникновен изследовател на най-парливите теми на българските медии и общество, оставя стотици възпитаници и последователи, за чието професионално и житейско развитие има неоценим принос.

Снимка: Нели Томова

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“