Начало / Новини / Новини и събития / Фокус-група „Нематериалното наследство на града“

   
Фокус-група „Нематериалното наследство на града“

На 8 декември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе фокус-група „Нематериалното наследство на града“, организирана съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Инициативата е част от дейностите по проект „CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда“, реализиран с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на МОН / договор № КП-06-Н45 / 6 от 8.12.2020 г.

1

Събитието беше открито от проф. д.н. Иван Кабаков, научен ръководител на проект „CultUrEn“, и д-р Ирена Тодорова, директор на Регионалния център. Във фокус групата се включи г-н Владимир Русев, зам.-областен управител на област Перник.

2

Модератор на събитието, проведено в хибриден формат, бе д-р Мирена Станева от Регионалния център. Участие взеха представители на носителите на нематериалното културно наследство от академичните и научни среди на Софийския университет, Национална занаятчийска камара, Социална група „Седянка” (София), „Творчески център на Калоферската дантела“ (Калофер), Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, сдружение „Локално наследство" (Перник), културната организация „Таратанци“, представители на културни институции (Музей на открито - Етър, Национален исторически музей и други), както и на УНИБИТ, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и БАН.

3
4
5