Начало / Новини / Новини и събития / Clean&Circle спечели второ място в категория „Иновационна екосистема“ на престижните Triple E Awards

   
Clean&Circle спечели второ място в категория „Иновационна екосистема“ на престижните Triple E Awards

Центърът за компетентност Clean&Circle спечели престижното второ място в световния конкурс Triple E Awards в категорията „Иновационна екосистема на годината“. Сред стотици заявления от цял свят, Clean&Circle беше избран като една от петте най-добри иновационни екосистеми. Церемонията по награждаването на конкурса се проведе на 28 юни 2023 г. в Барселона, където беше разкрито и финалното класиране на Clean&Circle.

В деня на награждаването проф. Топалова представи Clean&Circle в La Salle University в Барселона пред представители на бизнеса и академичните среди. В своята презентация тя акцентира на начините, по които центърът изпълнява целите за устойчиво развитие, приети от ООН още през 2015 година.

1

„Конкуренцията беше тежка, но благодарение на неуморната работа на екипа, Clean&Circle успя да се пребори и да бъде включена сред най-добрите иновационни екосистеми в света. Изразявам огромната си благодарност към всички, които допринесоха за превръщането на проекта в реалност“, коментира координаторът на проекта проф. дбн Яна Топалова.

2

С това изключително постижение Clean&Circle утвърждава своята репутация като водеща иновационна екосистема в борбата за по-чиста и устойчива околна среда. Тази награда е само началото за Clean&Circle, която има амбициозни планове за бъдещето. Организацията продължава да работи усилено, за да насърчи устойчивото развитие и да вдъхновява други иноватори в постигането на по-чист и по-здравословен свят.

3

Наградата за центъра за компетентност идва само седмица преди организирането на заключителната конференция по проекта, която ще се проведе на 5 и 6 юли в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През изминалите 5 години центърът постига значителни резултати в сферата на кръговата икономика и устойчивото развитие, което вече намира сериозно международно признание.

4

Центърът за компетентност е създаден по проект BG05M2OP001-1.002-0019: „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.