Начало / Новини / Новини и събития / Четиринадесето издание на Дни на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

   
Четиринадесето издание на Дни на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

За поредна година във Факултета по математика и информатика се провежда Форум на кариерното развитие. В рамките на два дни - 10 и 11 май 2023 г., студенти от всички факултети на Софийския университет, както и от други висши училища, ще могат да се срещнат с представителите на 84 фирми и бъдещи работодатели. Мотото и тази година е „Знам и искам да го докажа”. Организатор на събитието е Кариерният център на факултета.

Участниците във Форума бяха посрещнати от председателя на Факултетния студентски съвет на Факултета по математика и информатика Кристиян Иванов, който изрази надеждата си всеки един от студентите да намери своето бъдещо работно място сред фирмите, които се представят тази година.

1

В своето приветствие заместник-министърът на образованието и науката г-жа Мария Гайдарова заяви, че кариерното развитие е изключително важно. Обръщайки се към студентите, заместник-министърът заяви, че със своите умения и знания те биха могли да работят с всяка точка от света, оставайки тук, в България. Г-жа Гайдарова им пожела да бъдат вдъхновени, да запазят своя устрем, креативност, амбиция и да знаят, че ученето наистина е през целия живот и да търсят всички възможности за реализация. „В България за вас има бъдеще и вие може да помогнете и на нашата икономика, и на нашата страна да се развива успешно“, каза още зам.-министър Гайдарова и пожела на всички на добър час.

5

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков също отправи приветствие и заяви, че много пъти с удоволствие е присъствал на този форум и заяви, че организацията на този форум е изключително важна. Той обърна внимание, че Софийският университет има големи успехи във всички сфери – и в образованието, и в научните изследвания, и изрази мнение, че през следващите няколко години ще се види много рязък ръст в световните класации. Той допълни, че само през последната година има 30-процентов ръст на публикациите в университета. Ректорът обърна внимание обаче, че в някои области се изостава и една от тях е проследяване на реализацията на завършилите и практическите занимания и кариерното ориентиране на студентите. „През последните десет години направихме много за това, но няма как в университета да се направи нещо като цяло за факултетите, които са толкова специфични. И затова се радвам, че Факултетът по математика и информатика е един от тези, а може би този, който най-много прави в тази посока“, каза още проф. Герджиков.

3

Ректорът благодари на Студентския съвет и на Кариерния център за това, че наистина помагат на студентите да намерят бъдещите си работодатели, а на представителите на фирмите пожела да намерят най-добрите си работници.

6

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов също отправи поздрав към студентите и представителите на фирмите. Той обърна внимание, че вече традиционно форумът привлича студенти не само на факултета, но и от други факултети на Софийския университет, както и от Техническия университет. Доц. Първанов каза още, че в някои от присъстващите на форума фирми има представители, които са завършили Факултета по математика и информатика, както и такива, които още са негови студенти. „На всички, които за първи път участват в нашия форум, искам да кажа първо добре дошли. Нашият кариерен форум е събитие, което е кулминация на дейности, свързани с нашите контакти с фирмите. Сътрудничеството ни с голяма част от компаниите се реализира в много и различни форми“, каза още деканът и изрази специална благодарност на проф. Бончев и Кариерния център за организираното събитие.

7

Проф. д-р Боян Бончев, заместник-декан връзки с външни организации и фирми, изрази радостта си, че и 15-тото издание на Кариерния форум обещава да бъде успешно. Той изрази убедеността си, че това ще бъде една успешна трибуна за представяне на стажантски програми, на проекти, технологии, възможности за кариерно развитие и ще бъде интересно за всички участници във форума.

8

Владислав Илиев, мениджър софтуерно развитие на САП Лабс, говори за кариерното развитие в годините, в които той самият е бил студент и обобщи, че е било доста по-трудно. „От дистанцията на времето много се радвам, че днес информацията е в огромни количества. Дни като днешния са прекрасна възможност за вас да разберете, да грабите информация“, каза Владислав Илиев и призова студентите да питат, да се интересуват за всичко и да не се страхуват да задават въпроси към фирмите.

9

Ивайло Кацаров, директор "Човешки ресурси" на „Мусала Софт“, приветства всички, дошли на събитието и заяви, че това е важна крачка за всеки присъстващ студент. Той посочи, че е намерил първата си работа точно на кариерен форум и така е тръгнал неговият професионален път. „Хубаво е, че има толкова много представители на различни компании. Няма по-добър начин за вас да усетите компанията от това да се срещнете лице с лице с нейни представители“, каза още той и призова студентите да се възползват от уникалната възможност, която се предоставя от Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

Всички фирми, които участват в четиринадесетото издание на Дните на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика, можете да видите тук.

20
11
13