Начало / Новини / Новини и събития / Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

   
Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържественото честване на Световния ден на португалския език бе организирано от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, посланикът на Португалия г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, пълномощният министър при посолството на Бразилия Клаудио до Насименто, студенти, докторанти и преподаватели от специалност „Португалска филология“ на Факултета по класически и нови филологии.

1-1

При откриването на тържественото честване ръководителят на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и НИК „Жозе Сарамаго“ при ФКНФ проф. д-р Яна Андреева подчерта, че Световният ден на португалския език е особено важен за присъстващите в залата настоящи и бъдещи български португалисти – преподаватели, изследователи, докторанти и студенти от специалност „Португалска филология“, които на този празник се присъединяват към световната лузофонска общност и заедно с нея честват езика на Камойш, Виейра, Еса де Кейрош и на Машадо де Асиш, Фернандо Песоа и Гимарайш Роза.

4

Проф. д-р Мария Стойчева приветства организаторите и гостите на честването и изтъкна важността на решението за включване на датата 5 май в календара на ЮНЕСКО като Световен ден на португалския език, което беше прието на 40-та сесия на Генералната асамблея на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. В контекста на динамичния международен обмен и на съвременните политики за езиково многообразие постоянно нарастващото значение на португалския език на световната сцена е безспорен факт, подчерта проф. Стойчева.

2

Тя изрази удовлетворението си от това, че в Софийския университет се преподават и се изследват многобройни езици, литератури и култури и че академичният интерес към португалския език и лузофонските култури се развива във възходяща посока, което е доказателство за водещата роля на Софийския университет като пространство на активния междукултурен обмен в национален мащаб.

5

В своето приветствие проф. д-р Мадлен Данова изрази удовлетворение, че най-младата катедра във факултета отново е домакин на важно честване и към него има толкова голям интерес от страна на студенти, преподаватели и гости. Проф. Данова изрази увереността си, че членовете на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и студентите португалисти ще продължат да работят все така усърдно, с голям ентусиазъм и отдаденост за поддържане на високите стандарти в процеса на обучение и изследователска дейност в областта на португалския език и лузофонските култури. Деканът на Факултета по класически и нови филологии пожела успех на катедрата и изрази благодарност към посолствата на Португалия и Бразилия за постоянното добро сътрудничество и за подкрепата, която оказват за изучаването на португалския език и лузофонските култури във факултета.

8

Посланикът на Португалия г-жа Ана Мария Рибейро да Силва изтъкна в своето приветствие, че обявяването на датата 5 май за Световен ден на португалския език е пример за постигнатото в разпространението на португалския език по света и конкретно в седалищата на международните организации. Португалският език продължава да бъде днес един от основните езици за международна комуникация. Широкото му географско разпространение ще продължава да нараства. Той е не само сред най-говорените езици, от над 265 милиона души по света, но е и най-разпространеният език в Южното полукълбо, петият най-използван език в интернет и третият във Фейсбук, като се очаква през 2050 г. на него да се изразяват 380 милиона души по света. Посланикът на Португалия изрази удовлетвореност, че признанието към португалския език и културите, които се изразяват на него, е нараснало през последните години и в Софийския университет, където бе създадена Катедра по португалистика и лузофонски изследвания, и в България като цяло.

3

В изказването си посланик Рибейро се спря и на най-значимата португалска литературна годишнина, която се отбелязва през 2023 г. в академични и културни институции по целия свят – 100 години от рождението на Едуардо Лоуренсо. Той е безспорно една от най-значимите личности на португалската култура през последните десетилетия, изтъкнат учен, културолог и литературовед, университетски преподавател, дълбок познавач на португалската история и културна идентичност, който се взира в португалското минало и в португалските митове, за да очертае значението на своята страна в европейския и в световния контекст.

15

Приветствие към участниците и организаторите на честването отправи и пълномощният министър към посолството на Федеративна република Бразилия Клаудио до Насименто. Той подчерта важността на световните чествания на португалския език, които се случват в тези дни на четирите континента и в деветте португалоезични страни, както и в много други страни по света, които отбелязват богатото наследство на езика и изразяващите се на него култури. Акцент бе поставен върху честването в Бразилия на 100-годишнината от рождението на яркия бразилски писател Фернандо Сабино, журналист, автор на очерци, разкази и романи, създател на незабравими литературни творби и герои. Г-н Насименто изрази благодарността на посолството на Бразилия към Софийския университет и към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания за организацията на това събитие и подчерта, че такива срещи ни стимулират да продължим да работим заедно за разпространението на португалския език и на бразилската литература и култура в България.

10

В рамките на честването бяха отбелязани с литературно четене 100 години от рождението на Едуардо Лоуренсо и на Фернандо Сабино. Проф. Яна Андреева представи инициативата на докторантите и изследователите към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания, като изрази надежда, че това първо докосване до творчеството на двама изтъкнати писатели ще допринесе за разширяването на изследователските хоризонти на младите учени в катедрата, за нови научни публикации и художествени преводи. Откъси от произведения, емблематични за творческите търсения на Едуардо Лоуренсо и на Фернандо Сабино, бяха представени в оригинал и в превод на български език от изследовател първо ниво д-р Десислава Тимчева и докторантите Яна Димова и Сони Бохосян.

9

По традиция на честването бяха обявени резултатите от Студентския конкурс по превод от португалски език – издание 2023, който бе организиран от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и НИК „Жозе Сарамаго“ в чест на Световния ден на португалския език. Проф. Яна Андреева изрази благодарност към всички студенти, участвали в конкурса, и към членовете на журито, като отправи специална благодарност към Снежина Томова, преводач и редактор на множество португалоезични произведения, издадени в България, и почетен член на конкурсното жури тази година.

12

Гл. ас. д-р Илияна Чалъкова представи от името на журито начина, по който протече конкурсът. Тя отбеляза рекордния брой участници в конкурса тази година, представи конкурсната задача - превод на разказ на Лижия Фагундеш Телеш, и подчерта достойнствата на представените конкурсни работи. Преводите бяха оценявани въз основа на следните критерии: езикова култура и перцепция на португалския език; езикова култура на българския език; социални, исторически и културни параметри на превода; естетика и оригиналност на преводаческите решения.

13

Дипломата за първа награда в конкурса бе връчена от заместник-ректора на Софийския университет проф. Мария Стойчева. Отличеният превод бе на Женина Славова, студентка в първи курс на специалност „Португалска филология“.

14

Деканът на ФКНФ проф. д-р Мадлен Данова връчи Специалната награда за оригинален превод на Александра Драмджиева, студентка в трети курс на специалност „Португалска филология“.

16

Сертификатите на участниците в конкурса бяха връчени, от името на журито, от проф. д-р Яна Андреева и гл. ас. д-р Илияна Чалъкова.