Начало / Новини / Новини и събития / Честване на Деня на Португалия и художествен рецитал на стихове на Еуженио де Андраде

   
Честване на Деня на Португалия и художествен рецитал на стихове на Еуженио де Андраде

Катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски" отбелязаха Деня на Португалия с тържествено честване и художествен рецитал на стихове на португалския поет Еуженио де Андраде.

Събитието се проведе в залата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“. На него присъстваха Н. Пр. Посланикът на Португалия Ана Мария Рибейро да Силва, Анаиза Гордино, директор на Центъра по португалски език и култура „Камойш-София“ и лектор в Софийския университет, проф. д-р Цочо Бояджиев, познавач на поезията на Еуженио де Андраде, Силвия Чолева, поетеса и литературен критик, Каролина Манукян, председател на Факултетния студентски съвет при ФКНФ, членовете на Факултетния студентски съвет Юлияна Найденова, Петър Дундев и Борис-Михаил Ваклинов, преподаватели, студенти и докторанти от специалност „Португалска филология“ във Факултета по класически и нови филологии, приятели на португалския език и култура в България.

1

Ръководителят на катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ проф. д-р Яна Андреева приветства всички гости и изрази радостта си от това, че честването на 10 юни – Деня на Португалия, на Камойш и на португалските общности с културна програма и поетичен рецитал в Софийския университет вече се превръща в традиция за студентите и преподавателите от специалност „Португалска филология“ и за приятелите на българската португалистика.

9

На честването бяха представени резултатите от третото издание на Студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения“, който тази година се проведе в периода май - юни и бе посветен на 100-годишнината от рождението на изтъкнатия португалски поет Еуженио де Андраде. Сони Бохосян, преподавател и докторант в катедрата, разказа за работата на студенти и преподаватели в рамките на семинара. В лекционната част на семинара проф. д-р Яна Андреева запозна студентите с живота и творчеството на Еуженио де Андраде, с присъствието на интимното и на социалното като акценти в неговата поезия. Доц. д-р Весела Чергова разясни на студентите дихателните техники, подходящи за публична реч. Втората част от семинара премина в практическо обучение, по време на което участниците упражниха четенето на глас и подробно коментираха подбраните стихотворения, заедно с гл. ас. д-р Илияна Чалъкова и ас. Сони Бохосян.

11

Участвалите в семинара студенти изнесоха художествен рецитал на избрани произведения на Еуженио де Андраде в оригинал и в превод.

7

Прозвучаха записи на гласа на поета от Златния архив на Португалското национално радио и телевизия, музикални композиции по стихове на Еуженио де Андраде, както и преводи на негови стихове на български език, дело на Георги Мицков, Сидония Пожарлиева, проф. Цочо Бояджиев и Мария Георгиева.

13

Сертификатите за участие в Студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Еуженио де Андраде“ бяха връчени тържествено от Н. Пр. Посланика на Португалия Ана Мария Рибейро да Силва. Сертификати и поздравления за участието си в рецитала получиха Таня Мавродиева и Иванина Янчева от първи курс, Ванеса Иванова, Виктория Петрова и Росица Пенева от втори курс, Мира Попова, Александра Драмджиева и Станислава Траева от трети курс и Миряна Гатева от четвърти курс на специалност „Португалска филология“.

18
23