Начало / Новини / Новини и събития / Блестящо представяне на Българския национален отбор на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ

   
Блестящо представяне на Българския национален отбор на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ

Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха младите ни биолози на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Златният медалист Петър Жотев спечели за рекорден трети път златен медал, което се случва за първи път в историята на IBO.

Тридесет и четвъртата Международна олимпиада по биология (IBO 2023) се проведе от 2 до 11 юли 2023 г. в гр. Ал Аин, Обединени Арабски Емирства. Българският национален отбор по биология бе съставен от най-добрите млади биолози у нас, които бяха и на челните места на Националната ни олимпиада по биология и здравно образование: Това са: Петър Жотев – ученик в 12 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София; Виктор Лилов – ученик в 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София, Виктория Иванова – ученичка в 12 клас, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен и Яна Атанасова – ученичка в 12 клас, НПМГ „Акад. Л. Чакалов”, гр. София.

1-3

Състезанието е индивидуално и се проведе в три дни - на 5, 6 и 7 юли 2023 г. Участниците решаваха 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

Тази година олимпийците по биология постигнаха пореден изключителен успех, като се съревноваваха с 320 представители от рекорден брой 80 страни от целия свят. За трети път златен медал спечели дванадесетокластникът от СМГ Петър Жотев. Неговото постижение е исторически прецедент, защото на Международната олимпиада по биология състезателите имат право да участват само по два пъти, но заради пандемията от Ковид бе прието онлайн участието да не се счита за реално присъсъствие и така само Петър Жотев се оказа първият и единствен биолог не само у нас, но и в света с три златни медала. Най-младият състезател в отбора Виктор Лилов, който е член и на Националния отбор по химия и тази седмица заминава и на Международната олимпиада в Швейцария, спечели сребърен медал на своето първо участие на IBO. Виктория Иванова – 12 клас от МГ „Гео Милев“ в Плевен, също се представи достойно, като завоюва бронзов медал на IBO. Яна Атанасова от НПМГ бе удостоена с грамота за достойно представяне.

1-1

България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г., досега нашите състезатели са спечелили 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала.

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет, д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН и Теодор Трифонов от Института по биоразнообразие, БАН. В подготовката на олимпийците взеха участие преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет, както и от БАН. Подготовката и участието на отборите в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

1-2