Начало / Новини / Новини и събития / Алма матер бе домакин на Националните музикални награди за независима музика 2022-2023

   
Алма матер бе домакин на Националните музикални награди за независима музика 2022-2023

В Аулата на Ректората на Софийския университет се проведе Церемония по връчване на годишните музикални награди за независима музика 2022-2023. Събитието се проведе съвместно с Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Номинациите са на база участие в Националната музикална класация за независима музика. Участниците са самопродуциращи се артисти, които сами финансират записите и видеоклиповете си и се грижат за тяхното разпространение. По време на церемонията изявени представители на академичната дейност, журналисти, артист-изпълнители, автори на музика и текст връчиха наградите на победителите в отделните категории.

9

Водещи на церемонията бяха Юлия Димитрова и Симеон Владов. Всички победители получиха статуетката „Звезден камък“, изработена от художника Георги Глогов. Продуцент на събитието бе Тихомир Георгиев, а медийни партньори – Телевизия БЪЛГАРИЯ 24, BANKER Special, METRO DANCE RADIO.

7

Победителите в отделните категории са:

- “Дебют“ (за млад изпълнител) – Second to none за “Follow You”;

10

- „Култура и традиция“ (за етно музика) – Гласове на традицията за „Ой, девойче“ (ремикс);

14

- „Клубен акт“ (за денс и електронен запис/видеоклип) – Данчо Стълбицата и Лили Мар за „Влюбен ден“;

16

- „Поп акт“ (за популярна песен/видеоклип) – MONA за „Ти и аз“;

- „Рок акт“ (за рок композиция/видеоклип) – BIG MAMA SCANDAL за „One (I’m Looking For);

19

- „Женски глас“ (жена-изпълнител) – Ema Crown за „Doing Good”;

20

- „Мъжки глас“ (мъж-изпълнител) – TINO за „Вампир“;

- „Дует/Група“ (за популярен състав от двама или повече изпълнители) – Атлас за „За мене забрави“;

24

- Класиката е модерна“ – Destiny Quartet.

27

Проф. Адриан Георгиев от Факултета по науки за образованието и изкуствата връчи специална награда на групата от Бургас Second to none, победители в категорията за дебют. Момичетата спечелиха продуциране на албум в новото звукозаписно студио във Филиала на Софийския университет в гр. Бургас.

22

В рамките на събитието бяха връчени и специалните награди „Вдъхновител на таланти“ на д-р Мартин Кърнолски, разработил собствена методика (практичен курс) за изучаване на сценично поведение от изпълнители (певци); „Любовта на публиката“ на пеещите артисти на Игор Марковски – наградата се присъжда за дейност по популяризиране на българската музика и българския език, както и мащабните и успешни концерти в Стара Загора, Бургас и София.

25
26

Церемонията бе съпроводена от богата мултимедия, ефектно осветление и музикални изпълнения на гост-изпълнители. Присъстващите имаха възможност да чуят изпълнения на Сборния студентски хор от специалности „Музика“ и „Мултимедийни технологии и тонрежисура“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата с ръководител гл. ас. д-р Марина Димитрова, както и Ema Crown, дует EXPOSE, Юлия Димитрова, Симеон Владов и други.

28