Начало / Новини / Новини и събития / Алиансът Transform4Europe, част от който е Софийският университет, беше одобрен от ЕК за ново финансиране в размер на 14.4 милиона евро

   
Алиансът Transform4Europe, част от който е Софийският университет, беше одобрен от ЕК за ново финансиране в размер на 14.4 милиона евро

На 3 юли 2023 г. Европейската комисия одобри за финансиране продължението на университетския алианс Transform4Europe за още четири години. Проектът ще бъде финансиран по програма „Еразъм+“ и ще бъде на обща стойност 14.4 млн. евро. Алиансът от европейски университети, част от който е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, цели да обучава ново поколение от млади европейци, които ще работят съвместно по различни дисциплини и ще развиват дигитални, интеркултурни и предприемачески умения.

През последните три години седем партньорски университети работят за постигане на тези цели: Университетът на Саарланд (Германия), Университетът в Аликанте (Испания), Естонската художествена академия, Университетът на Силезия в Катовице (Полша), Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът в Триест (Италия) и Университетът „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва). Консорциумът продължава своята дейност като към него се присъединяват и Португалският католически университет, Университетът на Приморска в Копер (Словения) и Френският университет „Жан Моне“ в Сент Етиен. Мариуполският държавен университет (Украйна) ще се присъедини към проекта като стратегически асоцииран партньор.

1

През следващите четири години много от мерките, които са били тествани и за които е установено, че работят добре в пилотната фаза от 2020 г. насам, ще бъдат разширени, за да обхванат възможно най-много студенти, учени и университетски служители. „Те трябва съвместно да се възползват от виртуалния и личен обмен и сътрудничество през европейските граници“, подчертава Корнелиус Кьониг, вицепрезидент по интернационализацията и Европа в институцията координатор - Университета на Саарланд (Германия). За тази цел съвместната инфраструктура за предлагане на услуги трябва да бъде разширена, така че студентите от партньорските университети да имат достъп до всички онлайн курсове и да могат да използват системи за преподаване и учене като Moodle или онлайн услугите на библиотеките през границите.

В рамките на Transform4Europe бяха разработени предложения за съвместни проучвания, които сега предстои да бъдат реализирани във фазата на продължение. Първите четири международни магистърски програми ще стартират през зимния семестър на академичната 2024/25 година В предстоящата фаза ще последват нови магистърски и бакалавърски програми.

Освен това връзките с регионалните екосистеми ще бъдат засилени чрез по-нататъшно развитие на T4EU Transformation Labs - мозъчни тръстове за съвместно творчество в трите фокусни области на алианса (цифрова, екологична и обществена трансформация), които служат за започване на диалог между регионални заинтересовани страни, изследователи, студенти и служители. В същото време алиансът ще вгради своята регионална екосистема в много по-широк подход, подчертаващ неговото културно, езиково, социално и политическо наследство. Развитието на зелен и приобщаващ живот в европейския кампус е друга цел на Transform4Europe. Ще бъдат разработени и редица информационни дейности за насърчаване на международната видимост и засилване на общественото и глобалното въздействие на T4EU, включително схема за учене през целия живот.

Мариуполският държавен университет беше добавен към алианса като стратегически партньор, тъй като Украйна не е част от програмата „Еразъм+“. Университетският алианс иска да се опита при сегашните изключително трудни условия да позволи на студентите и университетските служители в Украйна да участват във виртуални обмен. Освен това предстои университетът да бъде подпомогнат при реконструкцията си, ако общите условия позволяват.