Начало / Новини / Новини и събития / 100 години френска филология в България

   
100 години френска филология в България

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски" Катедра „Романистика" на Факултета по класически и нови филологии организира тържествено честване на 100- годишнината на френската филология в България. Събитието се организира с любезното съдействие на Френския институт в България и на Посолството на Швейцария в България, както и на Фонд "Научни изследвания" на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

На тържественото честване присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, ръководителят на катедра „Романистика“ доц. д-р Георги Жечев. Празникът бе уважен от посланика на Франция у нас – г-н Жоел Мейер, от посланика на Мароко г-жа Закия Ел Мидауи, която е и председател на Групата на посланиците франкофони в България, и от посланика на Швейцария - г-н Раймунд Фурер. Присъстваха и представители на различни институции, ученици от паралелки с профилирано изучаване на френски език, учители, гости.

1-1

Тържественото отбелязване на юбилея започна с приветствие, отправено от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков. Той заяви, че изключително горд, когато в нашата Алма матер се честват такива годишнини. Това е цял един век, през който Вашата дейност, дейността на предците Ви, бележат успехи, предават на поколенията знания и поддържат отношенията с географски по-близки и по-далечни, но духовно близки държави“, каза проф. Герджиков и добави, че днес ще бъдат чути много пъти изречените с благодарност имена на основателите на специалността, на преподавателите, поставили стабилните основи, върху които днес следовниците им неуморно развиват и надграждат преподаването и научните изследвания, правят преводи, съставят речници. Той се обърна към преподавателите в специалност „Френска филология“ с благодарност за усърдната работа по подготвянето на студентите, които след завършването си разширяват кръгозора на френско-българските отношения, реализирайки се професионално в различни сфери на знанието и по този начин представят себе си, своите преподаватели и Университета.

1-13

Ректорът благодари и на студентите за доверието и за избора, който са направили - да посветят тези толкова важни години от живота си на специалност „Френска филология“. „Убеден съм, че получавате най-добрата подготовка, за да бъдете един ден отлични специалисти, удовлетворени и обичащи работата си и да се присъедините към стотиците възпитаници на специалността, които са се реализирали успешно в най-разнообразни сфери на живота ни“, каза още проф. Герджиков.

1-6

Той призова колегите си да се гордеят от постигнатото и да посрещат смело новите предизвикателства, които ги очакват. Честити им празника и им пожела на добър час.

1-7

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова заяви, че за нея е изключително удоволствие и чест да поздрави всички присъстващи по повод забележителната годишнина. „Ние всички се гордеем, че специалности като френска филология са в началото на висшето образование в България и продължават да бъдат една от най-търсените желани и важни специалности не само във факултета, но и в университета“, каза проф. Данова и подчерта, че това се дължи на работата на поколения преподаватели и изследователи, които са поставили както основите на френска филология в България, така и продължават сега да носят факлата на знанието, която е най-важното за нас тук, в университета.

1-15

В българското съзнание Франция винаги се е свързвала с културата, със знанието, с този непрекъснат стремеж за утвърждаване идеалите на свобода, братство и равенство. И сме горди, че тук, в специалността „Френска филология“, във Факултета по класически и нови филологии, в Софийския университет нашите колеги продължават това дело да запознават младите хора, да ги вдъхновяват, да ги правят просветени франкофони“, каза още проф. Данова.

Тя честити празника на колегите си и им пожела да продължават да носят това знание, радостта от знанието, което предават на студентите, да бъдат здрави и да имат много творчески, професионални успехи.

1-8

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова също отправи своя поздрав към присъстващите. Тя отбеляза, че днес в залата ги събира юбилеят на специалността „Френска филология“, сто години – време за много успехи, за една дълга и успешна биография.

Школа за перфекционизъм и жажда за знания, за прогресивно мислене и културно общуване – така вицепрезидентът Илияна Йотова определи катедра „Романистика“ и в частност специалността „Френска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-9

Появата й в началото на 20-те години на ХХ век не е случайна. След войните и разрухата светът търси нови пътища и нови по-практични отношения между народите. Френският език става необходим повече от всякога“, изтъкна в приветствието си Йотова.

„Трите филологии – френска, италианска и румънска, са предпочитани за модерно образование. Знаменателен е фактът, че възпитаници на катедрата са постигнали абсолютна 100% успеваемост при сертифициране на преводаческите умения в Европейската мрежа на преводачите“, подчерта вицепрезидентът.

1-14

Илияна Йотова изтъкна приноса на България към развитието на Международната организация на Франкофонията, в която пълноправно членува от 30 години. „Освен че над 321 милиона души по света говорят езика на Волтер, Юго и Балзак, франкофонската общност създава дружелюбна среда за обмен на знания, за партньорство и творчество, както и за международно значима научна кариера. Пожелавам на студентите филолози да бъдат още по-активни в безграничното пространство на франкофонията, да черпят с пълни шепи от предимствата на културния обмен през ХХI век“, посочи вицепрезидентът. Тя специално благодари на преподавателите по френски език в университетите и учителите в средните училища за професионализма.

1-2000

В рамките на тържеството бяха поднесени поздрави от различни институции, а гостите имаха възможност да чуят изпълнения на вокалната група към Факултета по класически и нови филологии „Лингвакорд“ с ръководител д-р Вълчан Вълчанов.

Честването продължи със слово на ръководителя на Катедра „Романистика“ доц. Георги Жечев на тема: „Етапи и перспективи за развитието на дисциплинарната област „Френска филология“ в България“.

1-2

Присъстващите имаха възможността да чуят и лекция на проф. Мишел Зенк, член на Френската академия и доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Прожектиран бе и документален филм, посветен на стогодишнината на „Френска филология“ с режисьор Александър Стойков.

В празничната програма са предвидени лекции на четирима възпитаници на специалността, понастоящем преподаващи филологически дисциплини във френски университети, както и концерт на ансамбъла за старинна музика Cantanti DAI MONTI VERDI с ръководител Северин Василев.

Честването на юбилея започна предишния ден с откриване на изложба в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Пътят на българската романистика" . Тя може да разгледана до 2 юни 2023 г. По-късно през деня акад. Мишел Зенк бе удостоен с почетното звание «доктор хонорис кауза» на Софийския университет.