Начало / Новини / Новини и събития / ЦВП „Наследство БГ“ проведе международен курс за напреднали докторанти и млади учени в Несебър

   
ЦВП „Наследство БГ“ проведе международен курс за напреднали докторанти и млади учени в Несебър

Центърът за върхови постижения (ЦВП) „Наследство БГ“ организира Международен курс за напреднали докторанти и млади учени по византийска епиграфика in situ (Advanced Summer Course ‘Byzantine Epigraphy in Situ’/ BEinSitu) в Несебър в периода 12-15 септември 2023 г.

Лектори на обучителния курс бяха известни специалисти по византийска, късноантична (латинска) и късносредновековна гръцка епиграфика, сред които д-р Ида Тот от Университета в Оксфорд, Великобритания, д-р Андреас Роби от Австрийската академия на науките, проф. Антонио Енрико Феле от Университета „Алдо Моро“ в Бари, Италия, доц. д-р Георгиос Палис от Атинския университет, Гърция и проф. д.н. Емануел Мутафов от БАН.

1-4

До 31.03.2023 г. молби за участие подадоха много кандидати от различни институции по света, от които организаторите одобриха 19 млади изследователи на средновековната балканска култура, изкуство и писмени традиции. Сред тях бяха докторанти и постдокторанти от Сорбоната в Париж, Университета в Единбург, Австрийската академия на науките, НАИМ-БАН, Френската и Италианската археологическа школа в Атина. Успешните участници в този курс бяха от Гърция, Сърбия, Полша, Япония, Кипър, България, Турция и Италия. Всички мероприятия, свързани с курса, се проведоха на английски език, а някои от лекциите в Старото кметство бяха публични.

Освен занятия и лекции в Несебър за участниците бяха предвидени и работни посещения на археологически обекти и музеи в Бяла и Созопол. Участниците се запознаха с късноантичната крепост на нос Св. Атанас в Бяла, Археологическия музей в Созопол, църквата „Успение Богородично“ и параклиса „Св. Зосим Созополски“. На експертите бе показан фрагмент от наскоро открит при разкопки фрагмент от бронзов богослужебен съд в Созопол, на който те разчетоха евангелски цитат и датираха през IX-X в., помагайки на местните археолози в тяхната ежедневна работа.

1-3

Подобен курс, изцяло ориентиран към млади хора, към тяхното бъдещо професионално ориентиране, се прави за първи път. Досегашните семинари по византийска епиграфика в Атина (2014 г.) и Истанбул (2018 г.), организирани от Комисията по византийска епиграфика към Международната асоциация на византолозите, са били предназначени само за специалисти на еднакво професионално ниво и са целели предимно обмяна на опит.

1-8

Курсът в Несебър се провежда и на място, а не само в учебни зали, и участниците в него бяха в непосредствен контакт с паметниците, опитвайки се да разчетат все още непубликувани или надписи със спорно четене, благодарение на любезното съдействие на Музея „Старинен Несебър“ и Община Несебър.

1-6

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ пое всички разноски по пътя в България и настаняването на всичките 25 преподаватели и обучаеми. Сред тях беше и японец, който е докторант в Университета в Единбург.

1-9

За по-малко от седмица Несебър, Бяла и Созопол станаха световни столици на изследванията в областта на византийската епиграфика, пораждайки интерес у млади експерти от цял свят към миналото на нашите земи.

1-1

Събитието беше открито тържествено на 12 септември 2023 г. от кмета на Несебър Николай Димитров и чл.-кор. Иван Илчев, ръководител на ЦВП „Наследство БГ“. На откриването директорът на музея в Несебър г-н Тодор Марваков каза, че градът не е бил от поне десет години домакин на подобно престижно международно събитие. Основният организатор на курса проф. Е. Мутафов, който е и координатор НИРД на ЦВП „Наследство БГ“, подчерта, че това събитие ще остане в историята на византийските изследвания и че то възпитава бъдещите професори по византийска епиграфика.

1-2

Вече се обсъждат възможностите курсът да стане регулярен, Комисията по византийска епиграфика да продължи да осигурява преподаватели и да популяризира неговата полезност.

За повече информация: https://phd-edu.nasledstvo.bg/

1-5