Начало / Новини / Новини и събития / Над 2000 души посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет по време на Пролетния ден на астрономията

   
Над 2000 души посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет по време на Пролетния ден на астрономията

Посетители на всички възрасти разгледаха Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се насладиха на богата лекционна, наблюдателна и демонстрационна програма в рамките на Световния пролетен ден на астрономията на 7 май 2022 г.

Над 2000 души, включително деца, ученици, родители, жители и гости на град София посетиха специалното събитие, организирано от Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ по повод Световния пролетен ден на астрономията на 7 май. Богатата програма в Астрономическата обсерватория на Алма матер в парк „Борисова градина“ включваше възможност за наблюдения с телескопи на Слънцето и Луната, осем научнопопулярни лекции от учени от Физическия факултет на университета, забавни научни демонстрации от физици от университета, както и от екипа на Детски научен център „Музейко“.

1

След лекционната програма, която предизвика активен интерес и въпроси от публиката към лекторите, се проведе викторина с награди. Всички отговорили правилно, получиха въртяща се звездна карта, с която да продължат да развиват интереса си към астрономията и наблюденията на нощното небе.

2

В рамките на събитието посетителите разгледаха и научиха повече за историята на обсерваторията, която е паметник на културното наследство и дом на най-стария телескоп на постоянен фундамент в България. Беше представена музейна експозиция с научни инструменти, използвани от първите астрономи у нас.

4

Всички посетители можеха свободно да разговарят с учените и да зададат своите въпроси за Космоса през цялото време. По този начин събитието се превърна в успешна пресечна точка и мост, който свързва неспециализираното, но заинтересовано гражданско общество, с действащи учени, занимаващи се със задачи от предния фронт на науката.

5

В рамките на лекционната програма бяха представени и възможностите за обучение в бакалавърски и магистърски програми на Физическия факултет на Софийския университет, а всички научнопопулярни лекции предстои поетапно да бъдат обработени и разпространени онлайн напълно свободно.

3

Събитието се реализира в рамките на проект „Astronomy Day at Sofia Observatory 2022”, подкрепен като дейност по конкурс „UniverCity – Strategic Partnerships of Higher Education for Community”, договор за грант № 80-11-118/07.04.2022 г.

8

7