Начало / Новини / Новини и събития / Хумболтова горичка бе засадена в Южния парк

   
Хумболтова горичка бе засадена в Южния парк

В Южния парк в София бе засадена Хумболтова горичка от 30 дръвчета в чест на 30-годишнината от основаването на Хумболтовия съюз в България - сдружение на български учени стипендианти на германската фондация „Александър фон Хумболт“, и в знак на почит към неговия патрон – големият природоизследовател Александър фон Хумболт.

Инициативата е от хумболтианци, работещи в Българската академия на науката, Софийския университет и други висши училища, и се осъществява в партньорство с Посолството на Федерална република Германия в София. Тя се реализира с дарения от български хумболтианци, техни деца и приятели, германски учени и служители на посолството на Германия в София.

Събитието бе открито от проф. Лора Тасева, председател на Хумболтовия съюз в България, която поздрави всички присъстващи и представи инициативата.

5-5

Проф. дн Илза Пъжева, чл.-кор. на БАН и почетен член на Хумболтовия съюз в България, заяви, че тази горичка има и много по-широк смисъл. По думите й посланието на горичката е тя да пребъде. Да го има Хумболтовия съюз, да има нови хумболтианци, да се прави наука в България. Тя допълни, че живеем в много бурно време, а дърветата са символ на живота, тази горичка символизира и стремежа ни и желание да има мир.

6-6

Чл.-кор. Пъжева заяви още, че събирането на средства продължава, за да бъде положена и каменна плоча. По думите й камъкът символизира здравина и стабилност, а дърветата – растеж и развитие.

4-4

Поздрави към присъстващите и организаторите поднесоха още посланикът на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн, заместник-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов, изпълнителният директор на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ Михаил Тачев и ученици от 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, които също са участвали с дарения в инициативата.

2-2
1-1