Начало / Новини / Новини и събития / Открита бе академичната 2020/2021 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Открита бе академичната 2020/2021 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Университетската ботаническа градина – София официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

Отбелязването на новата академична учебна година започна рано сутринта, когато по традиция в Академичния параклис в Богословския факултет бе отслужена Празнична утреня и Божествена Архиерейска Св. Литургия, предстоявана от Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан.

Гости на официалната церемония бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и президентът на „Мусала Софт“ Елена Маринова.

4

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков приветства всички с празника и отбеляза, че започва още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да се опази здравето на преподавателите, студентите и служителите в условията на епидемична ситуация и същевременно Софийският университет да не се отстъпва от главната си цел – да предлага качествено образование и сериозни научни изследвания.

Ректорът посочи, че академичната общност се е справила доста успешно с трудностите от последните месеци: Наложи се в много кратки срокове да преминем към онлайн обучение, което затрудни всички – и преподаватели, и студенти, и постави високи изисквания към техническата обезпеченост, на които не е лесно да се отговори“. По думите му, поредица от проучвания сред преподавателите и студентите показват високи резултати и висока удовлетвореност – голямата част от занятията са били проведени и повечето от тях са били проведени синхронно, а не са били сведени до качване или изпращане на електронни материали. „При неочакваното преминаване в електронна среда това е изисквало огромни усилия от всички вас – ръководители на звена, преподаватели, служители и студенти, за което искам да ви благодаря сърдечно“, каза проф. Герджиков.

35

Ректорът изтъкна, че най- големи затруднения е имало при провеждането на практическите занимания и при научните изследвания. Имаше период, когато в Университета не се допускаше събиране на хора. Прекъснаха се командировките на изследователите, свързани с работата им в различни научни центрове, благодарение на което постигаме впечатляващи резултати. „Въпреки това Софийският университет е единственият от българските университети в първите хиляда в световните класации, а в една от най-авторитетните класации тази година се изкачихме със 150 места. Това означава, че Софийският университет има повече публикации и повече цитирания в научната литература, което ни радва“, отбеляза проф. Герджиков.

12

Той изтъкна още, че след натрупания през предишния семестър опит сега Университетът е много по-подготвен. Разработени са различни сценарии – от присъствено до онлайн обучение с множество варианти на смесеното обучение. Готов е и предварителен план за подготовка, включващ действия, които да осигурят както по-голяма безопасност и сигурност в случай на присъствено обучение, така и по-голяма техническа обезпеченост при необходимост от онлайн обучение.

В словото си ректорът обърна внимание на предприетите мерки за осигуряване на безопасни условия за работа. За технологичното обезпечаване на евентуалното онлайн обучение са осигурени нови сървъри и платформи, беше подобрена мрежовата свързаност, включително с изграждането на нови оптични трасета, подменени са стари и са монтирани нови точки за безжичен интернет достъп. Продължава и разработването на нови дигитални ресурси.

2-2

Проф. Анастас Герджиков изтъкна, че факултетите са избрали начина на провеждане на занятията през зимния семестър според спецификата си. Почти навсякъде първи курс започва присъствено обучение, а останалите курсове – или присъствено, или смесено обучение. Оптимистично започва и академичната мобилност. Засега масовите събития с външна публика са ограничени, но тъй като Университетът би загубил същността си без научни форуми, културни събития, обществени дебати и дискусии, затова се допуска провеждането на най-важните от тях.

3

Ректорът се обърна и към първокурсниците: Моето поколение живя в интересни времена, което беше вълнуващо, но и мъчително. Надявахме се вие да дочакате едно по-спокойно бъдеще, но очевидно бъдещето винаги е непредвидимо и изпълнено с предизвикателства. Пожелавам ви годините, прекарани в Софийския университет, да ви подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправите, като ви дадат нужните знания и умения и ви изградят като умни и любознателни личности, способни да се учат и адаптират“.

Проф. Анастас Герджиков благодари на всички преподаватели и изследователи в Алма матер за постоянните усилия да поддържат високо качество на преподаването и изследванията в тежката обстановка на извънредна ситуация: „Разбирам също неудовлетвореността ви от несъвършенствата на работната среда и пречките и ограниченията, които срещате. Надявам се, че вече сме се справили с много от проблемите и ще продължа да работя за това да решим и останалите. Полагам също всички усилия този път трудът ви да бъде оценен много по-достойно“.

С пожелание за здрава, спокойна и успешна година проф. Анастас Герджиков обяви академичната 2020/2021 година за открита.

Цялото слово на проф. дфн Анастас Герджиков можете да видите тук.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обърна към преподавателите, студентите, служителите и гостите на Софийския университет и честити новата академична година. Той заяви, че първият учебен ден, независимо дали в училище или в университета, без да е официален празник, може би е най-хубавият български празник. „Това е денят, в който в най-голяма степен мислим за бъдещето, подхождаме с вяра, надежда, оптимизъм за утрешния ден. Денят, в който вдъхновени от силата на образованието, вярваме, че ще живеем в едно по-добро общество, в който виждаме най-много усмивки, най-много оптимизъм за нашето общо бъдеще“, каза още министър Вълчев.

13

Обръщайки се към първокурсниците, той им пожела да намерят в Софийския университет своите преподаватели, които ще им помогнат да станат знаещи, можещи и добри хора. По думите му, в Софийския университет те ще имат достъп до най-добрите преподаватели: „Днес вашето поколение живее в по-различна среда, отколкото сме живели ние. От преподавателите очаквахме преди десетилетия да ни дадат основна информация. Днес вашите преподаватели ще ви помогнат в океана от информация да намерите съдържателното, същността, да се ориентирате, да свържете, така че да изградите във вас знанията, които ще ви направят по-добри специалисти“.

Министърът на образованието и науката пожела на студентите един ден, като се обърнат назад във времето, да осъзнаят, че благодарение на досега си до преподавателите, които са срещнали в Софийския университет, са се изградили като можещи и знаещи хора.

8

Красимир Вълчев се обърна и към преподавателите, като им пожела здраве, сили и енергия, за да се справят с предизвикателствата. Той отбеляза в приветствието си, че годината ще е още по-трудна, но подчерта, че системата на образованието като цяло и в частност системата на висшето образование показва, че на нея можем да разчитаме като общество. „Вие го показахте това и аз ви благодаря, поздравявам ви за това“, допълни министър Вълчев.

5

В своето приветствие той обърна внимание, че е много е трудно в днешното време, когато не може да се прогнозира в бъдеще какво точно ще се случи, какви ще бъдат професиите след 20 години или една голяма част от тях. В такъв момент преподавателите трябва да бъдат лидери и да водят обществото. По думите на министъра това, което знаем с относителна увереност е, че днешните студенти, които ще бъдат пълноценни в трудово-професионално отношение следващите 40-50 години, ще живеят в свят, който ще изисква още по-комплексни умения, в който трябва постоянно да се учат. Затова Красимир Вълчев отправи своя апел към преподавателите – да научат студентите си преди всичко да се учат, да бъдат взискателни, да четат повече книги, защото това ще им отвори пътя към успеха.

В края на приветствието си министърът на образованието и науката пожела на всички успешна и здрава учебна година. „Разчитаме на Софийския университет. Софийският университет е нашето най-голямо, най-престижно висше училище, националният ни университет, можем да кажем и нашият европейски университет. Поздравления за включването ви в Европейската университетска мрежа. Успех!“, каза още министър Вълчев.

14

Г-жа Елена Маринова, президент на „МусалаСофт“, поздрави присъстващите от името на работодателите, при които студентите се реализират. Тя посочи, че присъстващите са избрали да учат в Софийския университет, избрали са да учат в България, въпреки че биха могли да са навсякъде по света. По думите й това говори много за дълбочината на корените им и за качеството на Софийския университет. Тя призова младите в бурното време, в което живеем, да бъдат силни и мъдри и да направят така че да живеем в интересни времена, в които конкуренцията е между идеи, между научни и бизнес постижения. Да взимат максимума знания, мъдрост и морал от техните преподаватели „А ние от бизнеса ви чакаме, за да създаваме лесни времена за силни хора. Бъдете здрави и на добър път, колеги!“.

20

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и министър Вълчев връчиха студентските книжки на първокурсниците, лауреати от националните олимпиади по информатика и информационни технологии.

Поздрав отправи и председателят на Студентския съвет на Софийския университет Даяна Килова, която честити началото на академичната учебна година. „За 132-ра година Софийският университет отваря вратите си за своите студенти въпреки необичайната ситуация, пред която сме изправени. Вярвам, че ние можем да се сплотим като общност и заедно да преодолеем предизвикателствата“, каза тя.

23

Председателят на Студентския съвет подчерта в приветствието си, че Алма матер е традиция, институция, която не спира да се бори за високо качество на висшето образование, като затвърждава позициите си на водещо висше училище всяка следваща академична година. „Това е единственият български университет, който намира място сред най-добрите 1000 университета в световен мащаб, като изследователската му дейност е високо оценена. Това, което прави този университет специален обаче, са хората - вие, колегите, с които рамо до рамо ще се обучавате, преподавателите, при които ще се изучите“, подчерта Даяна Килова и апелира към първокурсниците да се възползват от всяка ръка, която им бъде подадена, а в случаите, в които се нуждаят от такава, да я потърсят.

55

„Днес пред всеки един от вас се открива и възможността да даде своя принос към университетската общност, към историята, която повече от век се пише от възпитаниците на Софийския университет“, каза още председателят на Студентския съвет. По думите й, прекрачвайки прага на Университета, първокурсниците на Алма матер се впускат в най-голямото си приключение до момента - студентските години. „Това е времето да се докажете - не само пред останалите, но и пред самите себе си, да надградите вече постигнатото и когато дойде времето да облечете тогата и да прекрачите прага на Алма матер за последен път, да се разделите с отминалите години с гордост!“, допълни Даяна Килова.

Тя обърна внимание, че обучението не са само лекциите, упражненията, учебниците и безсънните нощи по време на сесия, но и трудностите, които ще срещнат по пътя, и ги призова да не се отказват, да не се задоволяват с по-ниски резултати, само защото така е по-лесно. Килова призова колегите си да гледат положително на всяка ситуация, пред която се изправят, защото имено това ще ги изгради като личности: „Ако има едно нещо, което съм осъзнала през цялото си следване в Университета и което бих споделила е Вас, е, че който търси - намира, и който желае - постига! Търсете себе си, учете, развивайте се, следвайте сърцето си, бъдете критични, дайте своя личен пример! На добър час и успех!“.

хор

Церемонията приключи с изпълнение на Университетския състав за старинна музика

58

Празнична утреня и Божествена Архиерейска Св. Литургия, предстоявана от Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан

Снимка: Ангел Карадаков

36

След официалното тържество ректорът на Софийския университет поднесе цветя пред паметниците на братята Христо и Евлоги Георгиеви пред Ректората

В 272 аудитория тържествено беше открита академичната 2020-2021 г. за всички специалности на Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“, „Комуникационен мениджмънт“.

1-1

В академичното си слово деканът проф. д-р Веселина Вълканова поздрави първокурсниците и подчерта солидната академична традиция на Софийския университет като най-престижната образователна и научна българска институция и на университетското образование по медии и комуникации във факултета. Деканът изрази надежда, че факултетът ще е за студентите не само знание, а общуване, приятелство, помощ, доверие, споделяне, че кризата скоро ще свърши и че не платформите за дистанционно обучение ще свързват студенти и преподаватели, а аудиториите, семинарните зали, общуването, дискусиите, съвместната работа.

2-2

Деканът подчерта, че като обучаваща институция в полето на журналистиката от близо 70 години академичната общност на факултета винаги се е придържала към високи академични стандарти – на обучение, на преподаване. Тя напомни за един от приоритетите този семестър - Софийският университет да е възможно най-безопасно място. Като подготовка за новата академична година катедрите са разгледали всички предлагани курсове. Преподаването ще се провежда чрез комбинация от присъствени и онлайн занятия, с явно преобладаване за първи курс на присъственото обучение. Лекциите и практическите упражнения ще се извършват на малки групи, а където не е възможно − онлайн.

3-3

Деканът пожела на студентите да бъдат внимателни и търпеливи, да следват добрите идеи, да имат уважение към думите и фактите.

6-6

Проф. Вълканова напомни, че Академията на Платон е посрещала посетителите със знака „Нека този, който не знае геометрията, да не влиза тук“ и че Софийският университет не е свалил този знак, знака на качеството и подготовката и прага му прекрачват тези, които наистина имат знанията и уменията за учене и призова студентите да бъдат горди с нашата Алма Матер.

1

На 1 октомври от 12.00 часа екипът от преподаватели на Физическия факултет посрещна първокурсниците за новата академична година. Над 100 студенти и голяма част от преподавателите се включиха в събитието.

2-2

Приветствия към студентите отправиха деканът на факултета проф. дфзн Георги Райновски, чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов, зам.-ректор на Софийския университет и проф. дфзн Иван Лалов, дългогодишен декан на факултета и ректор на Алма матер в периода 1993-1999 г. Кратко мотивационно експозе представи д-р Марин Буков стипендиант по програма „Мария Кюри“, ръководител на нова научна група по спечелен проект "Вихрен". Камен Велев, представител на факултета в Студентския съвет на Университета, представи инициативите на Факултетния студентски съвет, насочени към студентите.

3-3

Информационно представяне на електронните ресурси на факултета направи проф. дфн Асен Пашов.

След официалната част всички студенти се запознаха със своите наставници по специалности и се срещнаха с представители на съответните катедри.

4-4

В първия ден на академичната учебна година бе открита изложба по случай 65-та годишнина на Университетска ботаническа градина – гр. Балчик. В седем постера е поместена информация за развитието от създаването на градината до днешни дни. Направен е кратък обзор на историческите данни, колекциите от живи растения и дейностите, които се развиват на територията на градината. Изложбата ще може да бъде разгледана в Университетската ботаническа градина – София до 9 октомври 2020 г. и до края на месеца в Ректората на Университета.

Изложба

На 5 октомври 2020 г. в Аулата на Софийския университет тържествено беше открита академичната 2020-2021 г. за Медицинския факултет на Алма матер.

1-1

Репортаж на Университетска телевизия "Алма Матер":