Начало / Новини / Новини и събития / Царица Елеонора Българска – изложба с архивни фотографии за живота и делото ѝ

   
Царица Елеонора Българска – изложба с архивни фотографии за живота и делото ѝ

Университетската ботаническа градина – Балчик откри изложба „160 години от рождението на царица Елеонора Българска“. Експозицията, подредена в Божествена градина, е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“. Изложбата показва живота на царица Елеонора след пристигането ѝ в България, сватбата ѝ с цар Фердинанд и делото ѝ в България като благородна дама.

За деветте години на своето царуване, тя се посвещава на опознаване на българската култура, възстановяване на църквата в Бояна и на благотворителност. Създава детски санаториум, основен дарител е на Българския червен кръст и основател на женско дружество „Самарянка“. Участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 г. и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен). Наричана „Белият ангел с червения кръст“, след продължително боледуване умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

UBG_1

Историята не е забравила благородното ѝ дело и ще продължава да разказва за царица Елеонора.

UBG-2

Изложбата е част от социалната дейност на Университетските ботанически градини на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е свързана с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик.

UBG-8
UBG-5
UBG-7
UBG-6